Marsnyheter på polet i basis-, parti- og testutvalget

Det nærmer nyhetsslipp igjen og Vinmonopolets marsnyheter i basis-, parti- og testutvalg i mars er slettes ikke verst med noen virkelig flotte viner og ellers en rekke viner på det jevne.

Nyhetene lanseres fredag 1. mars. Nettbutikken åpner klokken 8.00, og køordningen begynner klokka 7.00. Nytt fra dette nyhetsslippet er at det ikke er mulig å bestille på telefon hos kundesenteret før kl 10.00 på slippdagen. Dette gjøres for å få mer kontroll med de mange utsolgtmeldingene som tikker inn i etterkant hos de som bestiller i nettbutikken fordi viner som blir bestilt over telefon ikke registreres i lagerbeholdningen i nettbutikken. Mer om de nye rutinene ved nyhetsslipp står på Vinmonopolets nettsider.

Mest spennende denne gangen er vinene fra Nord-Rhône. Utvalget av Nord-Rhône i polets butikkhyller har ikke vært det største og lanseringen av åtte nye viner er kjærkommen. Hele fire Côte-Rôtie lanseres, og her er det strålende kjøp. Crozes-Hermitage og St.- Joseph er også jevnt gode, selv om de ikke er av de mest spennende. I samme slengen lanseres en Syrah fra California som er inspirert av det nordlige Rhône.

Bordeaux-blends er neste gruppe ut, men det er ikke bare vin fra det franske toppdistriktet her. Vinene fra Bordeaux har inspirert vinmakere over hele verden til å lage viner av cabernet sauvignon og merlot. Et begrenset parti med toppvinene Château Montrose 2015 fra St. Estephe og Sassicaia 2015 fra Bolgheri, Italia er i en klasse for seg. Praktfulle viner med en prislapp på 1500 kroner. Det lanseres også Bordeaux-blends i rimeligere prisklasse fra St. Estephe, Margaret River og New Zealand.

Av hvitt er det viner laget av semillon som er fagtema. Det må sies å høre til det mer smale segmentet og hele åtte viner lanseres. Det er flere gode viner blant de åtte, men jeg savner et par med skikkelig semillon-trøkk, gjerne en Hunter Valley med litt alder, selv om det kanskje ikke er så lett å få tak i.

Ellers er det et par gode hverdags-chiantier, en forsmak på vårens roséviner, enkel sekt fra Østerrike og litt ymse. Hyggelig er det også et den populære vinen SP68 fra Arianna Occhipinti er tilbake. Den falt ut av basisutvalget grunnet en utsolgtsituasjon over noen måneder og lanseres i testutvalget for å forhåpentligvis kapre tilbake den faste plassen.

Her er et utvalg notater på vinene som lanseres fredag 1. mars.

Musserende

Goldeck Die Edle der Veltliner Sekt Brut 
Varenr. 10720001 – Kr 148,80 (basis)

Østerrike, Niederösterreich. Parfymert og roseduftende, prikkende mousse i munnen med fersk og frisk smak av grønne epler og sitrus. Saftig syre. Enkel, men ganske god. 83 poengJ. Laurens La Rose No.7
Varenr. 10708501 – Kr 149,- 

Frankrike, Languedoc-Roussillon. Rosa bobler fra Limoux. Frisk, saftig og tørr, smak av grønne og røde epler, sitrus og et streif av røde bær. Lett syrlig finish. 84 poeng
Chic Barcelona Brut 
Varenr. 3570201 – kr. 114,90

Spania, Penedes. Lett og sødmefull cava til litt over 100-lappen. Fint brus i munnen. Enkel og grei med smak av pære, eple og sitrus. Fin friskhet. 80 poeng
Hvit

Allandale Winemakers Reserve Semillon 2014
Varenr. 10580501 – Kr 198,90 (parti)

Australia, Hunter Valley. Voksduk, batterisyre (dvs litt reduktiv svovelduft) og oksiderte epler på duft. Tørr og stram med smak av grønne epler, bivoks og hint av honning med et lite petroleumspreg i finish. Typeriktig og god Hunter Valley som i så ung alder kan være ganske krass av natur. Trenger tid for å få mer kompleksitet og toast- og nøttekarakter. 86 poeng


Raised By Wolves La Colline Semillon 2017
Varenr. 10722501 – Kr 348, 90 (parti)

Sør-Afrika, Franschoek. Blomsterurter, lavendel og laurbærblad på duft. Tørr vin med fin dybde og konsentrasjon, innsmigrende vanilje og smørtoner over sitrus og sitrondrops. Streif av honning i ettersmak. God lengde og syrlighet. 88 poeng
The Barber Semillon 2017
Varenr. 10724101 – Kr 311,-

Sør-Afrika, Breede River Valley. Oksdert eple og mandler på duft. Fyldig, rik og smørpreget. God vekt og fedme munnen som lives opp av frisk syre. Smaker av sitrus, eplekake, meierismør og et streif av honning. 87 poeng


Chrome Yellow Semillon 2017
Varenr. 10635301 – Kr 196,- (parti)

Sør-Afrika, Franschoek. Dufter av bivoks og epler. Frisk og mineralsk med saftig smak av epler og lime. Stram, syrlig finish med tydelige sitrustoner. 88 poengThorne & Daughters Tin Soldier Semillon 2016
Varenr. 7849101 – Kr 329, 90 (parti)

Sør-Afrika, Swartland. Ravgul på farge med duft av appelsinskall og oksidert eple. Pent fyldig, noen dager skinnkontakt gir et pent lite tanninbitt, smak av kandisert frukt og honning som glir over i en tørr og fast avslutningen med gule epler og mandler i ettersmak. 88 poengChâteau Pont de Brion Blanc 2016
Varenr. 10692801 – Kr 189,90 (basis)

Frankrike, Bordeaux (Graves). Fyldig og rund med smak av gule epler, stikkelsbær, tropiske innslag, honingtoner og vanilje. Harmonisk blend der den aromatiske sauvignon blanc og voksakttige semillon får utfylle på hverandre. Alt knyttes sammen med et fint fatpreg. 86 poengPessoa Summer Wine Loureiro 2017
Varenr. 10568901 – Kr 175,- (basis)

Portugal, Vinho Verde. Aromatisk og velduftende av tropisk fruktcocktail og laurbær. Sødmefull vin med moderat konsentrasjon. Smak av tropiske frukter, ananas og hermetisk fersken. Frisk og fruktig finish. 84 poeng
Vicari Verdicchio del Pozzo Buono 2017
Varenr. 652601 – Kr 170,20 (test)

Lette mineraler, blomster og pære på duft. Sødmefull i anslaget, fin friskhet, delikat smak av sitrus, fersken og pære, sødmen tydeligst i ettersmak og skulle gjerne sett den noe bedre balansert i avslutningen. 84 poeng
Rosé

Terra Andina Rosé Cinsault Reserva 2018
Varenr. 10571801 – Kr 139,90 (basis)

Chile, Itata Valley. Cinsault fra kjølig klima. Frisk og fin, rødbærspreget rosévin med smak av villbringebær og markjordbær. Ukomplisert og god med saftig finish. 84 poeng

Anderson Hill Pinot Noir Rosé 2018
Varenr. 10713701 – Kr 170, 90 (parti)

Australia, Adelaide Hills. Lett og frisk med smak av rabarbra, sursøte jordbær og bringebærdrops, lett mineraltouch og en tørr, frisk avslutning. 86 poeng
Triplette Côtes de Provence 2017
Varenr. 7703801 – Kr 159,90 (test)

Frankrike, Côtes de Provence. Lett og elegant Provence-rosé til gunstig pris. Smak av fruktpastiller, rips og rabarbra. Saftig avslutning. 83 poeng

Rød

Le Stagiaire Pinot Noir 2017
Varenr. 10570501 – Kr 232,- (basis)

Australia, Mornington Peninsula. Mørke og røde bær, hint av eukalyptus og mynte på duft. Fyldig og rund i munnen med god konsentrasjon og en fin pinottkarakter på smak med moreller og modne jordbær, litt jordlig. Streif av fatkrydder. Litt varm alkohol i avslutningen. 87 poeng


Rocca di Castagnoli Chianti Classico 2017
Varenr. 5027601 – Kr 171,- (basis)

Italia, Toscana. God frukt på duft, modne kirsebær og grønne urter. Fin dybde på frukten, stramme, strukturerte tanniner, god friskhet med fast, tørr finish. 88 poeng
Niccolò Bernabei La Querce Seconda Chianti Classico 2016
Varenr. 10692201 – Kr 169,- (basis)

Italia, Toscana. Typeriktig chianti classico med smak av kirsebær, kirsebærstein og lakris. Fast struktur, fin friskhet, hint av fat og en lang tørr ettersmak. 87 poeng

Pialli Tai Rosso Calbin 2017
Varenr. 10680901 – Kr 226,- (parti)

Italia, Veneto. 100 % tai rosso. Rund munnfølelse, med tydelige, finkornede tanniner i bakkant. Smak av leskende kirsebær, knuste bringebær. Fin friskhet og lengde der frukten er med hele veien. 88 poeng
Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2016
Varenr. 3916801 – Kr 235,90 (parti)

Frankrike, Nord-Rhône. Pepper, mørke plommer og jod på duft. Frisk frukt med søte bjørnebær, blåbær og pepper på smak. Faste tanniner i ettersmak. Lettdrikkelig og god. 86 poeng
Coursodon Saint Joseph Silice 2016
Varenr. 1012301 – Kr 296,10

Frankrike, Nord-Rhône. Klassiske aromaer av mørke skogsbær, bjørnebær og streif av brent pepper. Rikelig med frukt, selv om den mangler litt på dybden. Stram struktur og en lett rustikk avslutning. 87 poeng


Les Vins de Vienne Côte-Rôtie Les Essartailles 2016
Varenr. 10681001 – Kr 440,- (basis)

Frankrike, Nord-Rhône. Konsentrert og rik, Bjørnebær, plomme, hint av svisker, vanilje og krydder, integrert fatpreg. Strukturert med faste tanniner og god syre som frisker opp den rike frukten. 90 poeng
Saint-Cosme Côte Rôtie 2017
Varenr. 10802401 – Kr 450,90 (parti)

Frankrike, Nord-Rhône. Kompleks duft av velhengt kjøtt, lakris, litt læ over mørke bær. Fyldig og rik, kjølig frukt, skogsbær og bjørnebær, pent fatpreg. Stor dybde med leskende syre, god lengde med kjølig frukt og peppersnert i avslutning. Flott Côte-Rotie. 92Stephan Côte-Rôtie Coteaux du Topin 2016
Varenr.7985001 – Kr 645,90 (parti)

Frankrike, Nord-Rhône. Mørk frukt, skogsbær, moreller og jod. Fast struktur med faste tanniner som snurper inn sluttpartiet. Ren og flott, med begynnende kompleksitet. 93 poeng
Red Car Sonoma Coast Syrah 2015
Varenr. 10726101 – Kr 330,90

USA, California. Rund, bløt og saftig syrah. Moden frukt, plomme og bjørnebær, varme jordbær, bløte tanniner og rund munnfølelse. Frisk avslutning. Har ikke kompleksiteten til Nord-Rhône, men god vin. 88 poeng
Sandalford Margaret River Range Wilyabrup Cabernet Merlot 2017
Varenr. 6813501 – Kr 181,-

Australia, Margaret River. Urter, solbærblader, paprika og solbær på duft. God fylde, finkornede, strukturerende tanniner, tydelig solbærkarakter på smak, samt litt tørket frukt, vaniljestang og nellik fra fat. 88 poeng
Occhipinti SP 68 Rosso 2017
Varenr. 5873201 – Kr 229,90 (test)

Italia, Sicilia. Lett duft av urter, tang, streif av svovel (vulkansk) og kirsebær. Elegant uttrykk med finkornet struktur og delikate røde bær blendet med noe mørkere plommekarakter. Lekker juicy, frisk frukt i ettersmak. 89 poeng


Eksklusivt

Château Montrose 2015
Varenr. 10692301 – Kr 1490,90 (parti)

Frankrike, Bordeaux. 252 flasker av denne anerkjente 2. cru fra St. Estephe lanseres i utvalgte butikker (*). Tett og dyp på duft, solbær, plomme, kristorn, anis, rulletobakk, seder, blyantviss og fat. En fyldig kraftpakke med flott modning av tanniner, krisp syrlighet som løfter den rike frukten, smak av solbær, bakt paprika, hint av lakris og treverk. Rik og intens med lang, konsentrert ettersmak. Potensial til lang lagring, selv om den allerede nå slipper folk innpå seg. Superb vin med stor eleganse. 95 poengTenuta San Guido Sassicaia 2015
Varenr. 10323701 – Kr 1500, 60 (parti)

Italia, Toscana, Bolgheri. 86 flasker lanseres. Kun i nettbutikk. Stor intensitet på duft. Mørk frukt, lakris, floral touch, krydder fra fat, hint av mynte. Stor fylde med rund munnfølelse, konsentrert smak av solbær, plommer, sviskekompott og fatkrydder. God saftighet følger med frukten og gir vann i munnen hele veien. Faste tanniner i avslutningsfasen rammer inn den rike frukten. Flott balansert og harmonisk. Lang og flott. 94 poeng


*Utvalgte butikker:
Oslo, Aker Brygge
Oslo, CC Vest
Oslo, Skøyen
Sandnes, Sentrum
Bergen, Valkendorfsgate
Oslo, Frogner
Oslo, Majorstuen
Oslo, Vinderen
Sandefjord
Oslo, Røa
Oslo, Oslo City
Trondheim, Valentinlyst
Holmen Senter, Asker
Sandnes, Kvadrat
Bærum, Bekkestua
Bærum, Sandvika
Nettbutikken


En kommentar om “Marsnyheter på polet i basis-, parti- og testutvalget

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: