Hjemme-alene-fest med Grivot

Det er sjelden jeg er alene hjemme uten ektemannen en fredagskveld. Men i går var jeg det og jeg gledet meg. Det blir kanskje vanskelig å forklare akkurat denne åpningen når ektemannen kommer hjem, men jeg planla en lang, sensuell hjemme-alene-fest med Jean Grivot, en av mine favorittprodusenter i Burgund. Det ble en fuktig kveld.

Jeg hadde lagt en plan, vel vitende om at mine planer aldri går helt som de skal. Planen var å avslutte arbeidsdagen tidlig, pusle litt i akvariene, åpne en flaske Grivot Nuit-St-Georges 1er Cru Aux Boudots 2013, skjenke meg et glass og følge den mens den sakte, men sikkert ville åpne seg. Etterhvert skulle jeg lage en svinefilet surret i bacon til middag til meg og barna (som strengt talt ikke er barn lenger).

Første del av planen, å avslutte arbeidsdagen litt tidlig, gikk veldig greit. Så var det akvariene som sto for tur. Jeg er ivrig akvarist og har for tiden fire akvarier gående. Nå skulle jeg ta de ukentlige vannbyttene, rense filter i 500-literen, luke i den overgrodde 85-literen med reker og ommøblere litt i 350-literen. Kosearbeid.

Min gamle Eheim-pumpe er ekkel å få sammen igjen etter filterrens. Det går så lenge mellom hver gang at jeg glemmer triksene. Da jeg startet opp pumpa igjen var den lekk. Jeg hadde gått i gang med vannbytte i kar nummer to i et annet rom og oppdaget det ikke før det var ganske så vått i gangen.

Sittende midt i haugen med våte håndklær, i full krangel med den gamle pumpa, kom jeg plutselig på at jeg holdt på å fylle vann i det andre akvariumet. Det hadde jeg gjort ganske lenge. Som alle erfarne akvarister vet så skal man aldri, aldri, aldri begynne med noe annet mens man venter på at et akvarium skal fylles. Vannet fløt over kanten, utover gulvet og under teppet. Jeg løp tilbake for å skru av vannet og dro med meg ei bøtte for å få senket vannstanden litt hurtig.

Det var to skritt bort til det åpne vinduet der jeg skulle helle ut vannet. Da bøtta var i brysthøyde… røk hanken. Bøtta smalt i gulvet, plasket av vann overdøvet noen av ordene jeg ikke visste jeg kunne og vannet fløt i vinduskarmen og nedover veggen. På gulvet var det så vått fra før at det egentlig ikke gjorde noe.

Mens håndklærne snurret rundt i vaskemaskinen og klokka hadde passert seks begynte jeg å tenke på vinen min. Den sto fortsatt uåpnet i kjelleren. Det hadde ikke blitt mye vinsmaking, men jeg var i hvert fall ferdig med helgevasken.


Endelig litt vin

Jeg er, som en del andre, i Burgund-modus etter torsdagens spesialslipp på Vinmonopolet. Jeg avsto fra Burgund-handel denne gangen, og gikk heller i kjelleren for å finne noe der. Valget falt på Grivot.

Domaine Jean Grivot holder til i Vosne-Romanée. Grivot-familien kommer opprinnelig fra Jura, men har lang historie i Burgund. Domainet drives i dag av Etienne Grivot og hans kone Marielle. Datteren Mathilde har også de siste årene kommet med på laget og Etienne har uttalt at han overlater roret helt til datteren i 2020.

Jeg besøkte Etienne og Marielle Grivot i mars 2016. Etienne fortalte da at vinstilene hadde endret seg gjennom tiårene. Han tok over etter sin far, Jean, på slutten av 80-tallet og utover 90-tallet var vinstilen stram og trengte lang lagring. På 2000-tallet begynte Etienne å jobbe mot en mer drikkevennlig og tilnærmelig stil.

“Jeg ville bevare friskheten, lagringskapasiteten og den rene karakteren av min pinot noir, men sakte tilførte jeg en mer sjarmerende smaksopplevelse. Men jeg vil ikke miste den lineære, klarheten og renheten i mitt arbeid. Det er definitivt min signatur. Min vin lages for å drikkes. Føler du deg bra før du drikker den, skal du føle deg enda bedre etterpå. Det skal være som terapi. Jeg liker ikke viner som skal prestere og opptre. Liksom bare… booomm. Første slurk av en slik vin er fantastisk, men det er vanskelig å drikke et glass og umulig å drikke ei hel flaske. Vi drikker opp hele flaska og gråter fordi den er tom”

Grivot Nuit-St-Georges 1er Cru Aux Boudots 2013

Aux Boudots er en 6,3 hektar stor 1er Cru-vinmark helt nord i Nuit-St-Georges med fantastisk terroir. Den ligger på grensen til Vosne-Romanée, og har med seg en spesiell eleganse og finesse herfra ifølge Etienne Grivot.

Vinflasken jeg nå satt med ble kjøpt på vingården under besøket for tre år siden. Jeg skjenket et glass og hadde resten i karaffel. Endelig skulle vi få litt tid sammen, Grivot og jeg. Jeg sitter lenge å nyter mens jeg skriver dette notatet:

Så fort nesen nærmer seg glasset byr Grivot Aux Boudots 2013 opp til dans med en nydelig duft av kirsebær og villbringebær som blander seg med fioler, blomstereng og våt mose. Her er det nellik og stjerneanis, vaniljestang og hint av nykvernet pepper. En vidunderlig dybde med en betagende rødbærsfrukt helt i bunnen. Kompleks i all sin ungdommelighet, og det kan bare anes hva denne kan by på med litt mer alder.

God fylde i munnen med puseglatte, myke tanniner. Sursøte kirsebær i anslaget – så eksploderer den i et bredt spekter av rød frukt: knuste bringebær, villjordbær rett i munnen i skogen, granateple og syrlig rips før smakskurven flater ut med modne kirsebær, jern og et lite kirsebærkjernepreg i ettersmak. Fatpreget er integrert og ligger der som en underliggende støtte uten å ta plass. En delikat syrlighet løfter fram frukten og gir spenst og energi. Livlig som en sommerdag og lang som ei vinternatt. Herlig vin. 93 poeng

En kommentar om “Hjemme-alene-fest med Grivot

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: