Novembernyheter på polet (2017)

Novemberslippet på Vinmonopolet må sies å være vellykket med jevnt gode viner og noen som legger seg mer midt på treet. Temaene denne gangen er varierte og er en blanding mellom nye trender og klassiske områder. Nyhetene inkluderer blant annet tysk sekt og champagne på pinot blanc, klassiske viner fra Burgund og Bordeaux, samt portvin og Amarone, nebbiolo fra California og røde og hvite viner fra Friuli.

Friuli er et av fagtemaene denne gangen og det er positivt at Vinmonopolet har fanget opp denne trenden såpass tidlig. Viner fra Friuli er et spennende innslag og alle vinene som lanseres er typeriktige og gode. Det blir interessant å se kundenes mottakelse av disse vinene som er forholdsvis dyre og kanskje litt utfordrende for den gjengse polkunde.

De mest spennende novemberboblene kommer fra Tyskland. Det er på tide å se tysk sekt av god kvaliet i polhyllene. Mer om sekt kommer i en senere post.

Nye trender fra California fortsetter også å imponere og de to nebbioloene har fått over 90 poeng. Jeg er også fornøyd med at klassikerne ikke er glemt, spesielt portvin som er på vei til å komme opp av bølgedalen den lenge har befunnet seg i.

Her er de 20 nyhetene i basisutvalget som har fått bredest smilefjes i min bok.

BOBLER

Winter Riesling Brut 
Varenr. 7976301 – Pris: kr. 192,60

Floral og eplepreget duft, krisp syre, skummende, fine, små bobler, god konsentrasjon, lett og elegant med ristet loff, eple og et mineralstreif på smak. 90 poeng

Von Buhl Riesling Brut 2015
Varenr. 2215301 – Pris: kr. 219,90

Kompleks nese, veldig komplett med valnøtter, oksiderte epler, gul frukt, syrefrisk, god lengde og konsentrasjon, går mot veldig nøttete preg som tar vekk litt av frukten i ettersmak, men saftig eple i finish. 89 poeng

Sanger Terroir Natal Blanc de Blancs Grand Cru  
Varenr. 7919601– Pris: kr. 299,90

Gule og grønne epler, frisk grønn eple-syre, noe kjeks og sopp, god konsentrasjon og lengde, kremete, elegant vin med sitrontwist i finish. Rimelig og god champagne. 89 poeng

Dautel Cadot Emélie
Varenr. 7973701– Pris: kr. 549,-

Champagne på 100 % pinot blanc er ikke hverdagskost. Gult eple og hint av spearmint på duft, kremete skum i munnen, frisk og litt fast, god syrlighet, harmonisk vin, eple, mineraler, litt nøytral i frukten, men flott struktur og eleganse. 89 poeng

HVITVIN

Von Buhl Kieselberg Deidesheim Riesling GG 2016
Varenr. 7976901– Pris: 369,70

Flott nese, fersken, pære, gul, moden frukt. Fyldig vin med frisk og stram syrestruktur som gir vann i munnen, fersken og en miks av gule og grønne epler på smak, god konsentrasjon og lengde med litt varm finish. 91 poeng

Pomodolce  Diletto Derthona Timorasso 2014
Varenr. 1170101– Pris: kr. 217,20

Piemontevin på den lokale timorassodruen. Duft av grønne urter og grønnsakshage, valnøtter og litt gummi. Harmonisk og god i munnen. Typeriktig med smak av gresskar, epler og streif av nøtter. God lengde og konsentrasjon. Vellaget. 89 poeng

Poggiobello Friuliano 
Varenr. 7778701– Pris: 175,-

Friulanodruen er synonym med sauvignonasse og gir lette, friske viner beregnet på å drikkes unge. Aromatisk og floral, tropisk frukt på duft. På smak ananas, gul melon, fersken og krydder med en fin, krisp syre, litt mineraler og sitrus fra midten og ut i en lang ettersmak. 86 poeng

Livon RoncAlto Ribolla Gialla 2016
Varenr. 7986301 – Pris: kr. 199,90

På den lokale druen ribolla gialla som dyrkes  i Friuli og over grensen i Slovenia. Eple, litt fat og sitrus på duft. Frisk vin med hederlig konsentrasjon, dempet tropisk frukt blandet med eple, sitrus og litt vanilje. God lengde. 86 poeng

RØDVIN

 Chakana Maipe Malbec 2016
Varenr. 7779101 – Pris: kr. 118,90

Fatpreget duft, vanilje over mørke bær. Rund munnfølelse med bløte tanniner som strammer litt til i sluttfasen. Flott ren og saftig frukt, leskende syre, moreller og røde bær med et lett bittert kirsebærsteinpreg i ettersmaken. Prisgunstig. 85 poeng

Gassier Garrigues 2016
Varenr. 7950601 – Pris: kr. 139,90

Fersk frukt med streif av jod og lavendel på duft. Saftig, juicy frukt med smak av bjørnebær og moreller drysset med litt pepper og grillkrydder. Fast, bra lengde. Prisgunstig. 86 poeng

Ch. Gravettes Samonac 2015
Varenr. 7964301– Pris: kr. 133,90

Saftig og rund vin med bløte tanniner, som blir fastere mot finish. Rik frukt, blåbær, solbær og plomme. Moderat syre, men god nok. Lang ettersmak. Flott vin til prisen. 87 poeng

Grillo Iole Schippettino di Prepotto 2014
Varenr. 7919501– Pris: kr. 259,90

På den spennende schioppettinodruen. Duft av nykvernet svart pepper, kirsebær, lite hint av neglelakk. Middels fyldig, lakris, lær, mørke og røde bær i miks. Frisk og fast vin med moderat konsentrasjon og god lengde. 86 poeng

Leroux Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2015
Varenr. 7976601– Pris: kr. 459,90

Den beste av de tre Gevrey-Chambertinene som ble lansert og den med mest potensial for utvikling. Konsentrert, fast og frisk. Litt stram og tilbakeholden. Begynner med sopp og skogbunn som går over til mer frukt når den kommer seg litt i glasset. Syrlige kirsebær og bringebær hele veien ut i en lang ettersmak. Har mye å gå på og trenger tid på å åpne seg. 92 poeng

Clendenen Family ”Bricco Buon Natale” Nebbiolo 2011
Varenr. 7996301– Pris: kr. 385,-

Fra Santa Maria Valley i California. 60 måneder lagring på gamle fat. Fast og fyldig, røde bær, miks av mørk og rød frukt, rød lakris, søt tobakk, urter, flott konsentrasjon og et kjølig drag i frukten som kler den. Lang og god. 91 poeng

Wind Gap Luna Matta Vineyard Nebbiolo 2009
Varenr. 7996201 – Pris: kr. 399,-

Fra Paso Robles. 50 % hele klaser og 39 måneder på gamle fat. Litt lukket, duft av kamfertre og trevirke. Fast vin med stramme tanniner, lys og lett kirsebærfrukt, syrlig. God lengde. Elegant, Piemonte-aktig nebbiolo. 90 poeng

Arnaldorivera Barolo Monvigliero 2013
Varenr. 7987301– Pris: kr. 379,-

Tilbake i Piemonte. Arnaldorivera-serien er en nysatsning fra kooperativet Terre del Barolo der de løfter kvaliteten flere hakk fra sine standardviner. Fast, meget tanninrik, god konsentrasjon, typeriktig, rips, rød lakris, fast og lang ettersmak med både frukt og syrlighet. 89 poeng

Château Gazin Pomerol 2010
Varenr. 992801 – Pris: kr. 1299,90

Dette er en vin i en helt annen klasse og det begynner å bli dyrt. Flott konsentrasjon og dybde, solbær, plomme, rik frukt, integrert fat med krydder og vanilje. Faste tanniner og moderat syre. Lang ettersmak, men blir noe varm og litt treen. Det mangler litt frukt her helt til slutt. Høy alkohol på 14,5% er merkbar. 92 poeng

Tedeschi Capitel Monte Olmi Amarone di Valpolicella Riserva 2011
Varenr. 7986501– Pris: kr. 599,-

Boysenbærsyltetøy og julekrydder på duft. Fast, frisk, ikke så opulent og svær som mange amaroner, fin friskhet som bærer fram frukten godt. Kirsebær og tranebær, tørket frukt, litt mørk sjokolade. God lengde. Vellykket og god Amarone. 90

PORTVIN

 Warre’s Quinta da Cavadinha 2012
Varenr. 7886701– Pris: kr. 339,-

Kompleks duft av mørke bær, krydder, tørket frukt, gløgg, lakris, kardemomme og nellik. Søt, fast og tanninrik. Konsentrert, rik frukt, søte, mørke bær, rød lakris, streif av fat og kamfer. God lengde. 93

Graham’s  Quinta dos Malvedos Vintage 2012
Varenr. 6508002– Pris: kr. 199,90 (37,5 cl)
varenr. 7773201– kr. 399,- (75 cl)

Rund og rik, innsmigrende, små, søte, mørke bær, solbærsirup, sviske, sjokolade, fat. Flott konsentrasjon og smaksrikhet. Fast struktur slik at alt dette gode og søte holder seg på plass. Lang og god. 91

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: