Skal det være et lite glass portvin?

– Jeg har fire portviner her. Vil du smake de? Importør Chaeos er på tråden, og minutter senere sitter jeg på Kalas og Canasta på Bakklandet i Trondheim med fire portviner foran meg. Den alltid blide servitøren Jon Anders har kommet bort med et lite fat med en ny stiltonost de har fått tak i, og foran meg står fire glass med portvin fra Churchill’s.

Det er alltid en passende tid for litt portvin, og når det bare er fem uker igjen til jul er det ekstra passende med en fredagsanbefaling på de gode, søte portugisiske dråpene.
Den vakre Douro-dalen er hjemstedet for portvin. I de bratte skråningene ned mot Douroelven klorer druestokkene seg fast så godt de kan mens den hete solen gir høye sukkerverdier. Portvin er ofte laget av druer som vokser litt hulter til bulter i vinmarken, spesielt i gamle vinmarker. Det kalles gjerne ”field blend” og prosentandeler av de ulike druene er da bare et anslag. Det er rundt 40 tillatte druetyper i portvin og de vanligste er touriga nacional, tinta roriz, tinto cão, tinta barroca, touriga franca og tinta francisca.

Mekanisk fottråkking

Når druene er plukket er det om å gjøre å få ut mest mulig farge og smak på kort tid siden druene bare gjærer noen få dager før druebrennevin tilsettes. Tidligere ble druene fottråkket i store sementkar siden menneskefoten er et fint redskap som ikke knuser druesteinene. I dag er det ofte (men absolutt ikke alltid) automatiserte innretninger som etterligner menneskefoten i dette arbeidet, og det brukes også andre mekaniske metoder. Når brennevinet tilsettes stopper gjæringen mens det enda er mye sukker igjen i vinen. Man har da to  hovedvalg, enten lagres vinen på fat i lengre tid eller den tilbringer mesteparten av tiden fram til konsum i flaske. Disse to hovedkategoriene har mange underkategorier. Portvin finnes i billige, kommersielle varianter og i sukkersøte, lekre Ruby-utgaver. I andre enden finnes eksklusiv årgangsportvin som trenger 10-20 + år før den kan drikkes og fatlagrede viner av typen tawny som er drikkeklar når den lanseres. Tawny er blanding av forskjellige viner som er blandet sammen av en dyktig blender. Eldre viner i blandingen gir tørket frukt, nøtter og kompleksitet, mens yngre viner bringer inn friskhet. De enkleste tawnyene har ingen aldersbetegnelse, mens de mer aldrende vinene kommer som 10, 20, 30 og 40-åringer. Aldersbetegnelsen representerer gjennomsnittsalderen på vinene.

Flaskene på bordet denne gangen kommer fra Churchill’s, et ungt portvinshus som ble etablert i 1981 av John Graham. Navnet Churchill’s er etternavnet til kona, Caroline Churchill. Paret ville lage portvin med en egen identitet og de kaller det for boutique eller artisan-viner med en helt egen stil. Tradisjonelle viner med en ungdommelig ånd er mottoet.

Churchill´s Dry White
Varenr. 682702 – pris: kr. 199,00 (50 cl)
Hvit portvin er laget av grønne druer, og her er blandingen 25 % rabigato, 25% gouveio og 50% malvasia. Selv om den kalles tørr har den 40 gram sukker per liter og er nærmere halvsøt enn tørr. Etter gjæring har vinen ligget 10 år på eikeliggere og fått en gylden, lys farge. Sødmefull i anslaget, en fruktig vin med en blanding av gule plommer og tørket sitrusskall, med en tydelig nøttekarakter og frisk, tørr avslutning. Bør serveres avkjølt. Passer utmerket til nøtter og ost, samt som aperitiff og i drinker.

Churchill´s 10 Year old Tawny
Varenr. 396702 – pris: kr. 249,90
Tawny portvin er lagret på eikeliggere og har en lettere og mer raffinert stil enn ruby port som er lagret på tank eller flaske. 10 år gammel Tawny portvin har en god balanse mellom frisk fruktighet og lagret karakter, så også her. Fargen er rubinrød, og vinen har en lekker duft med mørke og røde bær i blanding. Søtlig vin, god konsentrasjon, hasselnøtt, romkake og rosiner på smak. En prima kandidat til julens tunge fruktkake med masse tørket frukt og nøtter, samt alle 7 de sorter småkaker. Anvendelig vin til assorterte oster.

Churchill´s Tawny 20 Year Old
Varenr. 3963502 – pris: kr. 329,90 for 50 cl
Her er en vin av en helt annen dimensjon enn 10-åringen. Ytterligere ti år på fat har gitt flere lag til frukten. På duft er det syltede moreller og forfriskende rips, valnøtter, karamell og vanilje. Middels fyldig og konsentrert vin, fortsatt ungdommelig med mye frisk frukt, blandet med rosiner og fiken, valnøtter og et lite bitterstreif  á la mørk sjokolade. Nydelig vin til kraftige oster eller bare et lite glass foran tv’n, peisen eller i selskap med en god bok.

Churchill´s  Late Bottled Vintage (LBV) 2007
Varenr. 3963401 – pris: kr. 279,90 for 75 cl
Dette er en Late Bottled Vintage (LBV) som er lagret på fat i fire år før den tappes på flaske og lagres videre. Vinen tappes ufiltrert, og selv om den er drikkeklar nå kan den fortsatt ligge noen år i kjelleren. Produsenten foreslår å dekantere vinen (ufiltrerte portviner har gjerne litt bunnfall) og lufte den et par timer før den skal drikkes.
Denne flasken, i den gode 2007-årgangen, har vært åpen siden dagen før, men er fortsatt noe lukket på duft. Det er mørk frukt her, men den er ikke særlig sjenerøs. I munnen er opplevelsen annerledes. Masse bjørnebær, morellkompott, mokka og et streif av svart pepper. Nærmest et kjølig fruktpreg med en god porsjon friskhet. Flott konsentrasjon, rik og søt, men langt fra klissete. Lang og fast ettersmak. Denne taklet stilton-osten med bravur og vil også fungere utmerket til de mørke, svampete sjokoladekakene.

Produsenten tipser også om at bunnfallet bør ta vares på for å brukes til å krydre kjøtt eller som en liten smakstilsetning i sauser.

Churchill’s White Port (630604 – kr. 89,90) og ruby typen Churchill’s Reserve Port (324604 – kr. 79,90), finne også på små flasker som inneholder 2 desiliter. En super gaveidé til jul eller hvis en stor flaske blir for mye.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: