SLIK blir du kvitt tannin-skrekken

Det er et slags virus som går om dagen. Det har fått utvikle seg lenge og har nå spredd seg til det ganske land og til alle folkelag. Den store tanninfrykten har tatt fullstendig overhånd. Hvis dette får lov til å fortsette er det en reell fare for at store deler av den vindrikkende delen av nasjonen vil utvikle Phobia Tanninium – en irrasjonel fobi mot all slags vin som ikke føles glatt som saft i munnen.

Fra 1995-2004 jobbet jeg i Vinmonopolet. Symptomene på folkesykdommen viste seg allerede da, men de senere år har det fått blomstre fritt og utfolde seg uhemmet. Godt oppmuntret av leverandører som spiller på denne frykten og lanserer vin der “lite garvestoffer” er fremste salgskriterie. Et gyldent eksempel er den udrikkelige Falling Feather Ruby Cabernet, en vin som ligger på salgstoppen med et årlig salg på opp mot 1,3 millioner liter. Polekspeditørene griper etter denne så fort tannin-spørsmålet kommer opp. Om ekspeditørene er drittleie spørsmålet eller bare late vites ikke, men det er ihvertfall lettvint, man slipper å tenke og viruset får uhindret spre seg videre.

Jeg ble klar over hvor vanvittig dette har blitt da jeg for en stund siden hadde en vikardag på mitt hjemmlige pol. Kunder i hopetall spurte etter tanninfattige viner og valgte bort mine anbefalinger fordi kakeskjemaet på hyllekanten visste for stor del tannin. Noen undersøkende spørsmål senere kom det fram at de fleste ikke hadde en spesiell grunn til å ønske tanninfattig vin, og når de forklarte hva slags vin de likte og hadde likt i fortiden hang heller ikke det sammen med vin lav på garvestoffer. Her er det noe feil. Noen har skremt store deler av folket til å tro de ikke tåler tanniner. Det finnes selvfølgelig noen som reagerer på vin med hodepine og andre plager, men det er da snakk om en reell allergi for noe i vinen (som ikke nødvendigvis er tannin).

En viktig del av min vinfilosofi er å alltid tenke på hva kunden/leseren ønsker, og ikke la min egen personlige smak avgjøre. Folk må selv få bestemme hva de liker og jeg vil ikke sette meg til doms over noen smak. Men et sted går grensen. Vinmonopolet og importører er naturlig nok opptatt av salgstall, men man må også utdanne kundemassen til å velge gode viner. Man må hjelpe kunden til å utvikle sin egen smak og skape eventyrlyst til å prøve nye ting. Det synes jeg en spesialkjede som Vinmonopolet bør gjøre. Ønsker man å drikke god rødvin må man godta at de inneholder tanniner. Målet er ikke å drikke de mest tanninrike vinene, men å ikke være så redd for tanniner. De er ikke farlige.

Så i beste Dagbladet-stil:

SLIK blir du kvitt tannin-skrekken

 

Mange skumle tanniner i disse glassene

1. Først må du glemme alt det rare du har hørt om tanniner, garvesyre og garvestoff og som du ikke forstår noe av. Tanniner er ikke farlig. Tvert i mot. De gunstige antioksidantene sitter i skall og steiner, og ikke i de mange tilsetningsstoffene som er tilsatt for å få nedstrippet, skvipete vin til å smake som en rund, sødmefull og fyldig vin. Jeg hadde vært mye mer redd for disse stoffene enn for tanninene.

2. Ikke hør på venner som med tørr-i-kjeften-retorikk advarer mot tanniner og legger ut om sine fæle opplevelser og dundrende hodepiner dagen derpå.

3. Frykter du hodepine av rødvin – prøv å spise noe annet tanninrikt for å se om det er de stakkars tanninene som har skylda: rabarbra, mørk sjokolade, te og blåbær. Ingen snakker om den fryktelige hodepinen de får etter å ha spist pannekake med blåbærsyltetøy, gjør de vel? Mest sannsynlig er det noe annet du reagerer på. Jeg har forresten lest at man kan få forstoppelse etter stort inntak av garvestoff siden det kan tørke ut slimhinnene i tarmen, men har dog aldri hørt noen som har klaget på dette.

4. Som i all eksponeringstterapi er en gradvis tilnærming til det man frykter en lur strategi. Man trenger ikke begynne med purung barolo og styrte en sagrantino for å bli dus med tanniner, men derimot gå gradvis opp et hakk på skalaen for hver ny vin.

5. Når du nølende velger en vin med mer tanniner, kan det være en idé å teste ut den skumle, nye tanninvinen sammen med mat. Vin er en utpreget måltidsdrikk, og mange matretter trenger en vin med tanniner for at det skal matche. Prøv tanninrik vin både med og uten mat og se hvordan vinen endrer seg.

 

4 kommentarer om “SLIK blir du kvitt tannin-skrekken

Legg til din

  1. Hei noe folk glemmer lett er kryssallergi.Dette varierer iht årstid.Samme reaksjoner på enkelte viner.Så til de som sier de ikke tåler tanninrike viner er spørsmålet mitt: Sikker på at det ikke er allergi? Sikker på at du ikke har pollenallergi og burde ta en uten eikelagring/spon? Mange spørsmål kan stilles.Desverre så har denne sekken med taniner blitt en stor samlesekk.Opplysning og kunnskap kan derfor være av stor nytte!

  2. Hei!
    Takk for kommentar. Det er veldig sant det du sier. Allergener finnes overalt og kryssallergier kan oppstå. Viktig at folk utforsker hva de tåler/ikke tåler og velger viner ut i fra det uten å peke på tanniner som synderen uansett. Det er en utfordring med den manglende varedeklarasjonen på vin utover sulfitter og alkohol. Det kan være ting i vinen man ikke er klar over. Tanninfrykten rammer forøvrig også mennesker som aldri har hatt en allergisk reaksjon på vin, og det er først og fremst disse som kan ha glede av å utforske flere viner.

  3. Maken til flåsete innlegg skal man lete lenge etter. En litt mer nyansert og faktaorientert tekst hadde definitivt gjort seg, når man først beveger seg innen tematikken helse. For dét gjør skribenten, selv om hun mener at å ha jobbet på det lokale polet dekker området :O. Reagerer selv heftig på rødvin, og irriterer meg grenseløst over at noen kimser vekk denne for meg tapte nytelsen, kun for å ha en fengende overskrift.

  4. Hei Anonym! Takk for kommentar (selv om den var anonym). Jeg har stor sympati for at du reagerer på rødvin og ikke kan nyte det. Jeg er klar over at allergier på vin forekommer. Det er ikke mitt poeng å kimse av det. Jeg kunne godt skrevet en faktaorientert artikkel om allergener i vin, men det var ikke hensikten denne gangen. Det er mange vindrikkere som er redde for å prøve forskjellige viner fordi de har hørt at garvestoff gir hodepine, noe som ikke støttes i forskning og som de selv ikke har opplevd. Du ønsker vel ikke at andre må forsake denne gleden det er å utforske vin bare fordi de tror de er allergiske? Hvis et flåsete, oppmerksomhetssøkende innlegg kan endre noe på dette så står jeg inne for det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: