Michele Chiarlo – 100 % Piemonte

Det er et tydelig tegn på en god smaking når man løper hjem og bestiller noen flasker av vinene man nettopp har smakt. Dette var tilfelle da eksportsjef Giovanni Bocchino fra vinprodusenten Michel Chiarlo var innom Trondheim for noen uker siden sammen med sin importør Gaia Wines. Jeg var invitert på middag for å smake noen av Chiarlos viner, og nå sitter jeg altså her med tre flasker Cannubi som skal få ligge rolig på hylle i vinkjelleren i noen år fremover. Barberaen som også ble med i denne bestillingen skal drikkes ved en snarlig anledning.

Michele Chiarlo er en familidrevet produsent fra Piemont etablert i 1956. Chiarlo er spesialister på de lokale druene nebbiolo, barbera, moscato og cortese. Stilen er elegant og det strebes etter å få frem voksestedets karakteristikk i vinene. Mottoet er da også 100 % Piemonte. På 80-tallet jobbet Michele Chiarlo og en rekke andre produsenter med å temme den røffe, rustikke nebbiolo-druen og lage Barolo i en mer drikkevennlig utgave med bløtere tanninstruktur. De var også de første som lot Barbera d’Asti gjennomgå malolaktisk gjæring i 1974 for å få en bløtere, mindre syrerik vin. Men, Chiarlo lager ikke kraftbomber med ny barrique som mange av de aller mest modernistiske produsentene i Piemonte. Vinene fremstår for meg som klassiske og velbalanserte, et sted mellom modernist og tradisjonalist, hvis man på død og liv må benytte de to kategoriene for å beskrive hvor de hører hjemme hen.
Fra begynnelsen av 90-tallet ble roret overlatt til Micheles to sønner Alberto og Stefano som fortsetter farens jobb med å bringe fram essensens av Piemonte gjennom nebbiolo, barbera, cortese og moscato.

Rundt bordet hos spisestedet Emilies denne kvelden smakte vi gjennom følgende viner:

Gavi Le Marne 2015
Varenr. 9123701 – kr. 195,-
Mineraler, urter og mandler på duft. Frisk og syrlig, på smak sitrus og stikkelsbær blandet med et svakt grønt urtepreg Pen fylde, lang. Veldig italiensk med fenolisk bitter touch i finish.
Denne type vinene regnes gjerne under drikk-nå kategorien, men Bocchino hevder at den kan lagre 7 år uten problemer, og at den med alter kan minne litt om chablis.

Roero Arneis Le Madri 2015
Varenr. 9124101 – kr. 195,-
Aromatisk. Rund, middels syre, tropisk frukt, fersken. Avrundes med en saltaktig mineralitet i ettersmak. Typeriktig arneis, men kanskje litt kjedelig?

Barbera d’Asti Superiore Le Orme 2015
Varenr. 5922901 – kr. 195,-
8 måneder på fat. Kirsebær, innbydende rødbærsfrukt, vanilje og krydder. Fyldig vin med god frukt, rund, saftig og frisk. Juicy karakter med en fin konsentrasjon og smak av kirsebær, bringebær og et distinkt kirsebærstein-preg til slutt. Herlig barbera.

Barolo Tortoniano 2011
Varenr. 5923001 – kr. 465,-
2 år på store eikeliggere. Dette er en educational classic barolo ifølge Bocchino, altså en barolo akkurat slik en barolo skal være. Da er det bare å ta frem de klassiske ordene som beskriver barolo: roser, fioler, hint av tobakk og lakris. Raspende tanniner, god fylde, frisk, smak av kirsebær og tranebær med et røykaktig og krydret preg fra gamle fat. En ungdommelig vin, 2011-årgang, men fullt tilnærmelig og tiltalende i dag og de neste 8-10 årene.

Barolo Cannubi 2011
Varenr. 9198601 – kr. 645,-
Dette er flaggskipet til Michele Chiarlo fra enkeltvinmarken Cannubi. Chiarlo fikk kjøpt 1, 2 hektar av denne kjente vinmarken i 1989, noe de er veldig glade for. Det har de all grunn til.
Duften er nydelig med et forbigående snev av roser, undertoner av trøffel og grønn pepper over moden rips, sviske og nyper. I munnen er det faste, stramme tanniner som dominerer og dekker over kirsebær, villjordbær og kirsebærstein. Rik og kompleks med god fylde og lang ettersmak. Stort potensiale. Jeg er solgt. Tre flasker sporenstreks bestilt!

Når jeg tester den hjemme (Coravin-tappet) i formiddag (30.9.2016) er den veldig tilbaketrukket og lukket. Den nydelige nesen er tilstede, men i munnen er den tannisk med bitterstoffer. Den vil bare ikke gi fra seg noe frukt i dag. Ned i kjelleren med den.

Palás Moscato d’Asti 2015
Varenr. 1656901 – kr. 135,-
Aromatisk, distinkt krydret, korinter, lichi og hvite liljer på duft. Perlende, søt, men ikke klissete.  Gul plomme, tørket aprikos på smak, lav syre, men likevel frisk. Typeriktig og god.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: