Torsdagstipset: Treliteren Niepoort Dão Rótulo 2013

Torsdagestipset denne uken er en tre-liter pappvin fra Portugal signert den anerkjente portvinsprodusenten Niepoort. På begynnelsen av 90-tallet gikk Niepoort i gang med å lage svakviner, med stor suksess. De siste årene har Niepoort beveget seg utenfor hjemmebanen Douro og lager vin fra to eiendommer i henholdsvis Bairrada og Dão der de, ifølge dem selv, forsøker ”å tolke jordsmonn og klima”.

Ukens anbefaling er Niepoort Dão Rótulo 2013, en av vinene fra Dao. Den er laget av de lokale druene de jaen, alfrocheiro preto og touriga nacional. Halvparten av vinen utgjøres av jaen, den samme druen som den mer kjente mencia fra det nordlige Spania. I Portugal dyrkes den hovedsakelig i Dão der den gir viner med en lekker, fruktig aroma. De neste 30 prosentene utgjøres av ukjente Alfrocheiro. Dette er en lokal drue fra Dão, og dyrkes nesten utelukkende her. Vinene av denne drua er gjerne relativt lette, bløte og friske, med en fruktig karakter av en blanding av røde og mørke bær. Den finnes også på kanariøyene der den kalles baboso negro. Touriga nacional er den mest kjente av trekløveret i denne vinen. Dette er en av portvinsdruene som gir viner med mørk farge, konsentrert frukt og mye tanniner. De siste tiårene har den også blitt svært populær til rødvinsproduksjon, både i Portugal og en rekke øvrige land. Den kraftige drua lar seg villig blande og her har den bidratt med 20 prosent, noe som gir en god og rund munnfølelse.

Rótulo dufter av blomstereng, fioler, lakris og rød frukt. Middels fyldig vin med fast struktur, behagelige 12,5 % alkohol og en god syrlig friskhet. Ueiket og fruktig vin med smak av surkirsebær og blåbær, med et lite streif av krydderurter. Elegant vin som glir inn som en av de bedre pappvinene på polet. Kan gjerne få følge av mat og passer godt til lettere grillmat (svin), pizza og storfe, type biffsnadder.

Niepoort Dão Rótulo 2013
Varenr. 1965806 i Testutvalg (kat. 6) – kr. 429,90
Finnes også på lager i flere mindre butikker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: