Et avkjølende melkespann

 
Ikke alle av sommerens uteplasser befinner seg i nærheten av et kjøleskap. Bildet over viser utsikten fra “Damvokterboligen” – ei lita, rødmalt bu ved siden av gårdsdammen knappe par hundre meter unna våningshuset hos oss. Her er det sol til langt på kveld, skogsus og fuglesang, ørreten vaker i dammen og på akkurat samme klokkeslett hver kveld flyr ei rugde i faste bane over oss med sin lave, kvekkende snadring. Av og til kommer det elg, hjort eller rådyr for å beite. Det er et paradis for naturelskere, ihvertfall når det er godvær, men det er altså langt til nærmeste kjøleskap. Da må man sørge for å ha alternative fasiliteter for å kjøle ned drikke på varme sommerdager. Det finnes en rekke ulike kjølebokser på markedet, men de er ikke særlig sjarmerende. Melkespannet derimot, det har stor sjarm og kan gjøre nytte for seg også i våre dager.

Det er ikke uvanlig at det finnes et melkespann eller to på gamle gårdsbruk som drev med melkeproduksjon. Før melketank og tankbil med elektrisk kjøling ble melka fra gården fraktet til meieriet i melkespann. Så også her hos oss. Når det var varmt i været ble melkespannet satt i bekken til avkjøling fram til melkebilen kom. De var i bruk fram til begynnelsen av 70-tallet og har stått og støvet ned i garasjen siden den tid. Men nå har altså melkespannet gjennopptatt sin rolle som kjølerom til drikke.

Melkespannet er begravd til halsen i myrjord på nordøstsiden av damvokterboligen. Her er jorda kjølig, og spannet holder en jevn temperatur på 8-10 grader.

Dette spannet er av det store, tunge slaget som holder 50 liter. Betydelig større enn det lille Pelle i Prøysens blåbærtur-sang fikk for å plukke blåbær i. Ellers hadde nok Pelle hatt en strabasiøs tur der han klatret over alle tuene med bær. I dette spannet er det god plass til en flaske champagne, hvitvin og øl, men også Farris og brus, litt grillmat og kanskje en aldri så liten melkeskvett for tradisjonens skyld.

For almuen kan gamle melkespann kan være vriene å få tak i, men på finn.no kan det gjøres noen kupp nå og da. I skrivende stund ligger det 114 melkespannannonser på finn, og prisen varierer fra en hundrelapp opp til over tusenkronen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: