Winmaker’s dinner: Maison Nicolas Perrin

Nicolas Jaboulet og Perrin-familien står bak Maison Nicolas Perrin – Foto: Maison Nicolas Perrin
Nicolas Jaboulet fra Maison Nicolas Perrin holdt en Winmaker’s Dinner på To Rom og Kjøkken i Trondheim på mandag. Det ble en suksess. Det er ikke mye som kan gå galt når flotte viner møter lekre retter og attpåtil presenteres av en sjarmerende vinmaker. 
Nicolas Jaboulet kommer fra den kjente vinfamilien Jaboulet i Nord-Rhône. I 2006 solgte familien sitt kjente vinhus Maison Paul Jaboulet Aîné. Den eldre generasjonen hadde ikke motivasjon til å fortsette, men avgjørelsen ble ikke tatt med lett hjerte. – Av og til skjer det jo at man tenker tilbake og angrer, sier Nicolas, men Perrin-familien er flott å jobbe med.
Når familien solgte familieeiendommen fortsatte Nicolas hos de nye eierne i tre år. Men han hadde lyst til å skape et eget prosjekt i Nord-Rhône. Under et besøk hos Perrin-familien, en av Frankrikes mest kjente familier som bl.a. eier berømte Château Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape i det sørlige Rhône, tok ideen en ny vending. Selv om Rhône-dalen er et langstrakt distrikt er det et lite miljø, og de store vinfamiliene kjenner hverandre godt. Under dette besøket lurte Perrin-familien på hva Nicolas skulle finne på nå som han hadde sluttet i Jaboulet. Nicolas fortalte om sine planer og underveis kom det fram at Perrin-familien gikk med lignende planer selv. Var det plass til to nye store prosjekter i Nord-Rhône? Etter et par glass vin var ideen om å starte noe sammen født.  
I 2009 var Nicolas tilbake i vinmanesjen og denne kvelden fikk glade gjester på To Rom og Kjøkken smake fire av prosjektets frukter.  
Maison Nicolas Perrin konsentrere seg om de nord-rhônske druesortene syrah som eneste røde og de hvite vigonier, marsanne og roussanne. – Vi kan ikke leke oss med å blande forskjellige druesorter som de kan gjøre i sør, sier Nicolas, men vi har forskjellige vinmarker på forskjellig terroir som gir oss spillerom.
Første vin denne kvelden var Maison Nicolas Perrin Viognier 2013 (kommer på polet i mai). Denne vinen er en landvin, Vin de France, og kommer fra vinmarker utenfor AOC-klassifiserte områder, stort sett i Coteaux d’Ardèche. En aromatisk vin med karakteristisk duft av roser og aprikos med en ørliten mineralsk undertone. Sødmefullt anslag med fet munnfølelse, moderat syre og god lengde. Mer elegant enn rik. Til denne ble det servert lun laks, bakt på 37 grader i en suppe av knivskjell og blåskjell med mynte, fennikel og anisskum. Det var tilbehøret som gjørde det til en god match. Anis og fennikel ble utfordret av den eksotiske vinen og smakene blandet seg harmonisk. 
Neste vin var også en landvin,  Maison Nicolas Perrin Syrah & Viognier 2012 (varenr. 543801 – kr. 155,-) med 95 % syrah gjæret sammen med 5 % viogner. Syrah fra områder som går under landvin-kategorien kan være rustikk og tørr, forteller Nicolas. Derfor blander de inn litt viognier som tilfører eleganse, polerer tanninene og gjør vinen mer lettdrikkelig. 
Denne vinen kommer lett til å få husvin-status hjemme hos meg. Klassisk syrah med duft av bjørnebær, pepper og et lite lærstreif. 12,5 % alkohol, ueiket og saftig med god konsentrasjon og lengde. Best i starten når den holdt rundt 16 grader. Når den varmes opp noen grader mister den litt av den sjarmerende fruktigheten og får en noe rustikk finish. 
Mattfølge var lettgravet carpaccio av hjort med urteaioli og gulbetekrem. Det var en god kombinasjon, men jeg ser for meg denne til en god paté eller franskinspirert spekefat med gode pølser, skinke og ost foran peisen i all enkelthet en mørk høstkveld.
Første hovedrett var røkt andebryst med hestesop, haricots verts, pastinakk- og hvitløkspuré og rødvinssaus. En rett jeg ble skuffet over. Temmelig smaksløs og kjedelig and med lite struktur i kjøttet. Men vinen, en Crozes Hermitage 2011 innfridde. 
Maison Nicolas Perrin Crozes Hermitage 2011 (varenr. 9134401- kr. 225,-) har fått et opphold i store, brukte eikeliggere og er en riktig så klassisk, lett medisinal og god Crozes. Klassisk bjørnebær-pepper nese her også, men i ferd med gå vekk fra den fruktige fasen og over til noe mer modent. Fast struktur med rustikk, tørr finish. Druene her kommer fra egne marker i Crozes Hermitage. For de andre vinene kjøpes det (foreløpig) inn druer og vin.

Kvelden nærmer seg slutten og vi tar fatt på finalen med Maison Nicolas Perrin Côte Rôtie 2009 (varenr. 9429601 – kr. 379,90). En temmelig svær Côte-Rôtie med 2009-årgangens konsentrasjon og rikhet. Rund og fyldig, veldig god å ha i munnen, mørk frukt, et tydelig fatpreg av vanilje, nellikspiker og smørtoast til tross for at bare en av de 16 barriques med denne vinen var ny eik. En virkelig god vin, spesielt i kombinasjon med den fantastiske reinsdyr-entrecôten som ble servert, perfekt tilberedt, godt under medium stekt med reinsdyrkjøttets sødme og struktur inntakt. Tilbehør var rosenkål, tyttebær og en himmelsk soppsaus basert på steinsopp. 
Et verdig punktum på en meget bra kveld. Takk til B & R Wine for invitasjonen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: