Innocent Bystander – seriøst fra Australia

Mandag denne uka gjestet Michele Jordan fra den australske produsenten Innocent Bystander  Trondheim og vinmessen Vinpuls. Vinene har vært i Norge noen år, og jeg liker de veldig godt. Jeg ser frem til kveldens gjennomgang og blir ikke skuffet.

Så satt jeg der da, som en helt uskyldig tilskuer (ajaj-for et ordspill…), og ventet på at vinene skulle bli skjenket i glassene mens powerpoint’en med et kart over Australia lyste opp rommet. Vi blir dratt inn i australsk stemning med bilder av en koala-bjørn, rød jord og røde klipper, hvite strender, operahus, kenguru og store surferbølger. Ja, jeg vil reise dit, tenker jeg, og pakker kofferten i tankene.
Innocent Bystander holder til i Yarra Valley, en times kjøretur øst for Melbourne i Australia. Eier er Phil Sexton, og med seg har han vinmaker Steve Flamsteed og Stuart Marshall som har ansvar for vinmarkene.
Yarra Valley ligger en times tur øst for Melbourne
Yarra er en av Australias fremste kvalitetsregioner, tidligere kjent for sin cabernet sauvignon-blends i toppklasse, men nå minst like mye for chardonnay, pinot noir og i senere tid også syrah og musserende viner (mange av dem laget i partnerskap med franske champagnehus). I tillegg dyrkes det en rekke andre druer, deriblant pinot gris, sauvignon blanc, riesling, merlot, malbec, nebbiolo og sangiovese. Innhøstingsperioden kan ta drøye seks uker og starter gjerne med pinot noir i begynnelsen av mars.
Klimaet er kjølig til Australia å være. Vi er varmere enn Burgund, men kjøligere enn Bordeaux, forklarer Michele, og forteller videre om nærhet til havet og kjølige havbriser fra Antarktis som sørger for variasjon i dag- og nattetemperaturer. I tillegg har man mulighet for å dyrke druer på vinmarker i høyden, fra 50-400 m moh.
Micheles begeistring for hjemstedet er smittende, og vi gleder oss til å smake de seks vinene som står foran oss. Innocent Bystander har to vinserier: Innocent Bystander som er laget av druer fra hele Yarra Valley der ønsket er uttrykke områdets egenart og Giant Steps som er en prestisjeserie fra en rekke enkeltvinmarker. Alle druene håndplukkes, og vinene lages med lokal gjær, minimal filtrering og flyttes ved hjelp av gravitasjon.

Innocent Bystander Chardonnay 2011
Varenr. 9595701 i BU – Kr. 194,50
En ren duft av hvit fersken og gul melon møter nesen. Fatgjæring i brukte eikefat gir et streif av røkt bacon, og et lite gjærpreg røper en tid på bunnfallet. Malolaktisk gjæring for 40 % av vinen gir en rund, kremet munnfølelse. Vinen er rik og fyldig, med et lite smørpreg og smak av gule epler og fersken. Forfriskende syre i finish. Lekker og elegant Yarra chardonnay.
Innocent Bystander Pinot Noir 2012
Varenr. 9587401 i BU – Kr. 199,90
Fin intensitet på nesen, elegant rød frukt. Gjæret med 25 % hele klaser som gir et betagende intenst og fruktig preg. 40 % av vinen er lagret på en mix av nye og to år gamle fat. Dette er en vin som virkelig lar pinot noir-drua uttrykke seg selv. Her er det røde kirsebær, tranebær og knuste jordbær i fullt monn. Konsentrert og smidig med lang forfriskende ettersmak.  
Innocent Bystander Syrah 2010
Varenr. 9587501 i BU – Kr. 199,90
Laget på syrah-klonen Red Dog fra de første bosetterne i Yarra Valley. Duften er avdempet og elegant. Jordlig og betydelig mer kjølig nord-Rhônsk-frukt enn australiensk shiraz. Bjørnebær, mentol og lær på smak, rustikk på et vis, men tanninene er silkemyke. Laget på ”pinot-måten” med om lag 40 %  hele klaser i gjæring. Lagret på fransk eik der 20 % er nye fat.
Giant Steps Applejack Pinot Noir 2011
Varenr. 9587601 i BU – Kr. 284,90
Meget lys rødfarge, men en veldig smakskraft. Litt tilknappet for øyeblikket, men en utrolig dybde når den blir virvlet litt i glasset. Slank og elegant, fin syre, ung.
Vinmarken er 13 år gammel, og det dyrkes også pinot gris her som gir gode resultater.
Denne har fått 10-12 måneders eikelagring i Burgundfat, 28 % ny eik, 19 % ett år gammel og 53 % eldre fat. Fatkarakteren er fint integrert.
Kontroll, kraft og baldakin har jeg konkludert. Hva det  siste ordet skulle være før herjingen til iPadens stavekontroll er usikkert, men siden baldakin kan være et symbolsk uttrykk for markering av verdighet lar jeg det stå. Kontroll, kraft og baldakin i denne vinen altså. Kveldens høydepunkt.

Giant Steps Sexton Pinot Noir 2011
Varenr. 9587301 i BU – Kr. 279,90
Sexton-vinmarken gir en helt annen vin. Mer åpen enn foregående, konsentrert og intens. Her er det ikke den lekre fruktsødmen som dominerer, selv om knuste jordbær og kirsebær er tilstede i rikt monn. Denne er mer kantete og savoury i mangel på et godt norsk ord. Elegante, finkornede tanniner, lang, tørr ettersmak. Integrert fatkarakter også her med 10 måneder på barrique, 25 % nye fat, 25 % ett år gamle og resten eldre.
Innocent Bystander Victoria Moscato
Varenr. 117901 i BU – Kr. 134,90
Seminaret nærmer seg slutten. Nå poppes bruskorken og vi avslutter med leskende Innocent Bystander Moscato. Dette er bare deilig.
Laget på 80 % muscat gordo og 20 % black muscat
Innocent Bystander er seriøst opptatt av sin muscato. Det skal være friskt  og ferskt. Druene, som kommer fra gamle vinmarker i Swan Hill, Murray River plukkes i nattens kjølige temperaturer og fraktes til vineriet. Her blir druene nedkjølt og får sekst timers skallkontakt for å få den rosa fargen fra Black Muscat. Deretter gjærer den kjølig og langsomt ved 12 grader til den når 5,5 % og et restsukker på 160 g/l. Vinen ligger så på kjølet ståltank til den tappes under press. Dette gjøres 8 ganger i året slik at kunden alltid skal få fersk og fristende muskat i glasset. Produsent oppgir modningstid på 10 minutter til 12 måneder i sin tekniske spesifikasjon.
Deilig, deilige bobler i munnen, søt, men med fin friskhet (må dog serveres kald) På smak har den et umiskjennelig muskatellpreg sammen med villjordbær og dryss av svart pepper. Settes ned i pris i mai. Sommerens store favoritt?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: