Den som venter på noe godt…

Noen ganger blir man bare veldig imponert…

Denne gangen er det Domaine Taupenot-Merme Saint Romain 2010 som står for prestasjonen.

Saint Romain er et lite område i Côte de Beaune i Burgund. Både hvite og røde viner lages i området, men det har ingen premier eller grand crus (topp-klassifiserte viner). Saint Romain ligger litt oppe i høyden, på rundt 300-400 meter, og jordsmonnet består av kalkstein og mergel (leire med stort kalkinnslag).

Området er noe mer fokusert på sine hvite viner enn sine røde, og chardonnay trives godt i den kalkrike jorda. Ulike kilder er motstridende om det er de røde eller hvite vinene som er best. Der oppe i høyden i Saint Romain kan det være utfordrende å få modne druer i vanskelige årganger, så årgansforskjeller er vanlig.

 Kart lånt fra BIVB, og stjernen jeg har plassert der viser St. Romain 

Domaine Taupenot-Merme har sitt hovedsete et annet sted i Burgund, nemlig Morey-Saint-Denis, men har vinmarker i mange andre av Burgunds appellasjoner. Dagens drivere, søsknene Romain og Virginie er syvende generasjon og tok over familiebedriften i 1998. Siden har driften blitt lagt om til økologisk og kvaliteten er stadig stigende.

Jeg testet Domaine Taupenot-Merme Saint Romain 2010 sammen med noen andre hvite kandidater til reker, kongekrabbe og Crabsticks (av alle ting).

Første sniff avdekket en fatpreget duft med lime og smørstekte epler. Fyldig vin med fin syre, stram og slank med smak av epler, mineraler og lime. Tørr avslutning med syredominans over frukt. Men så blir jeg i tvil. Vinen detter litt sammen, gir ikke så mye. Jeg noterer et spørsmål om vinen er noe reduktiv, eller om det faktisk er noen korkaktige nyanser som kommer frem i munnen? Venter og ser, skrev jeg. Jeg ventet og ventet hele kvelden. Vinen var god, det var ikke det, men den var ikke helt på topp.

Flasken var godt over halvfull, og ble satt i kjøleskap med korken dyttet ned i flasketuten. Ikke noe krimskrams med å suge ut luft eller noe. Så var det to uker med travel reising og studier, før jeg i går vurderte å rydde kjøleskapet før påskehandelen.

– Ja, ja – jeg kan jo smake på den en gang til, tenkte jeg, uten den store forventningen. Men å hildrande du, hvor god vinen hadde blitt. Etter to uker hadde den åpnet seg og blitt aldeles strålende. Helt åpen, med flott intensitet på både duft og smak. Som sist var det sitrus, smør, eplekake. Det var bare mer av alt, bortsett fra fatpreget som var mer harmonisk. Det lille usikre, rare var helt bort. Vinen var elegant og balansert, med en utrolig flott lengde. Da var det bare tid den trengte.

En varmhjertet påskeanbefaling dette her altså, men gi den tid. Gjerne flere timer i karaffel. Da venter du ikke forgjeves.


Domaine Taupenot-Merme Saint Romain 2010 koster Kr. 239,90, og har varenr. 191701. Du finner den på disse polutsalgene

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: