Torsdagstipset: Helt Nils med Johan

I Oregons Willamette Valley ligger det en vingård. Den heter Johan og drives av en kar som heter Dag Johan Sundby. Det høres unektelig veldig norsk ut. Sundby er et navn jeg husker fra min barndoms grønne dal i Røyken, og så sannelig, vingårdens eier er norsk og opprinnelig fra Asker (kun ei drøy mil fra mitt hjemsted Bødalen) og tidligere keeper for Asker har jeg googlet meg fram til.
Sundby emigrerte til USA i 2004, og lette etter det perfekte området for å plante pinot noir. Det fant han i Oregon, en stat som er kjent for sin pinot og kjølig klima som gjør at druene må streve litt for å bli ordentlig modne, og med det karre til seg kompleksitet og en lekker fruktprofil ikke ulik den man finner i Burgund.
Med på laget er pappa Nils Dag Sundby og vinmaker er Daniel J. Rinke. Gården drives biodynamisk og visjonen er ifølge hjemmesidene: å skape en vin med eleganse, balanse og kompleksitet som vil tåle tidens tann (fritt oversatt).
Jeg bestilte meg en flaske Pinot Noir Nils Reserve 2008 Varenr. 190801 i BU – Kr. 315,90 (oppkalt etter far Nils vil jeg tro), skjenket et glass for å smake, og noterer følgende:
Middels intensitet på farge, rubinrød med vandig kant. Duften er ren og harmonisk med villjordbær, moreller, blomster, noe mineraler (type lett rustent jern), lett streif av krydder og vanilje fra franske eikefat. Friskt syreattakk i munnen i begynnelsen, god dybde og konsentrasjon av  frukten. Fruktprofilen dreier mot saftige røde bær som hagebringbær og villjordbær. Fatpreget er godt integrert til tross for 18 måneder på fat, derav 40 % nye. Kjennes best i ettersmaken med en smørpreget vaniljekarakter. Etter tid i glasset kommer eikekarakteren mye mer fram, men er fortsatt rimelig pent integrert. Middels fyldig vin med en slags flyktig eleganse, kraftfull og elegant på samme tid. Alkohol på 13 (12,8) % varmer i ettersmak, men er ikke merkbar ellers. En vin med et veldig godt sensuelt pinot noir-uttrykk – mmm, sukk… (andre pinot-fans vil skjønne hva jeg mener). Ikke uhyre kompleks, men en god vin verdt å dvele litt ekstra med. Så mens jeg dvelte, måtte jeg jo spørre husbonden hva han syntes også: ”Joda, han var go’ han Johan!” 

Et klart torsdagstips, altså, og nok et navn i lista over vinprodusenter jeg har lyst til å besøke!
Se mer på hjemmesiden www.johanvineyards.com 


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: