Torsdagstipset: Vidunderlig Valentins-champagne

Jeg starter i dag opp torsdagstipset igjen, med en liten vri. Torsdagstipset er viner som er spesielt utvalgte rett og slett fordi jeg liker dem ekstra godt, eller det er noe gøyalt ved dem som gjør at de blir presentert på en torsdag. I hedensk tid var torsdag helgedag, og det var mye overtro knyttet til torsdager. Det var på denne dagen man kunne komme i kontakt med det overnaturlige og fantastiske siden slike krefter var særlig nær menneskene på torsdager. Det er da også ofte på torsdager det skjer saker og ting i folkeeventyrene. Kvitebjørn Kong Valemo røvet kongsdøtre tre torsdager på rad, skatter åpenbarer seg når man graver en torsdagsnatt og når noe magisk dukker opp er det gjerne på en torsdag.
Siden jeg har forkjærlighet for eventyr av alle slag, og spesielt norske folkeeventyr, er det torsdager jeg har valgt til min dag for et bittelite magisk vintips.

Så, i dag er det torsdag, men ikke en helt vanlig torsdag. Det er nemlig Valentinsdag, en dag jeg absolutt ikke har noe forhold til! Men jeg registrere jo at andre har det, kanskje spesielt handelstanden og deres gode hjelpere, pressen.
Men Valentinsdagen er, som alle andre dager, en perfekt dag til å nyte et glass champagne. Chopin Cuvée Prestige Blanc de Blancs Brut 2002 kom ny i fjor høst og er en suveren champagne fra 2002-årgangen til bare 400 kroner. Jeg smakte den på en messe og ble bergtatt fra første stund.
Didier Chopin startet opp sitt lille familieforetak i 1989, og har litt etter litt handlet seg vinmarker slik at han i dag eier rundt 3 hektar. I tillegg leier han også noe jord. Årlig produksjon ligger på 200 000 flasker.
Cuvée Prestige Blanc de Blancs Brut er 100 prosent chardonnay fra de beste parsellene Didier eier. Etter annengangsgjæringen modner champagnen 9,5 år (114 måneder) på bunnfallet for degorgering. Det tar altså bortimot ti år å lage denne vinen, og det betaler du kun 400 kroner flasken for. Det kan man kalle et røverkjøp.
Frisk vin med tusenvis av bittesmå bobler som skaper en kremete munnfølelse. Massevis av nyanser i smakene som varierer over epler, toast, mandler, sitrusfrukt og kalkstein. Lang og kompleks ettersmak.
Jeg elsker denne til hummer naturell, har drukket den til lutefisk og dvelt ved den en tankefull kveld. Et godt Valentinsdagstips syns nå jeg. Finnes på de fleste store og middels store polutsalg (kategori 4).

Chopin Cuvée Prestige Blanc de Blancs Brut 2002

Varenr. 9981301
Pris: Kr. 400,-
Land/distrikt: Frankrike/Champagne
Druer: 100 % chardonnay
Importør: Palmer


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: