Besøk i Armagnac-land

Det knitrer i knusktørr ved og rødglødene kull skimtes i luka inn til den vedfyrte konstruksjonen langs den ene langveggen. Det er varm og lunt i rommet og duft av nybrent sprit pirrer i nesa. Man skulle kanskje tro jeg befant meg i en obskur kjeller et sted i Meldal’n, men nei. Jeg er i Gascogne, og spriten skal etter noen år på eikefat selges som den fineste armagnac.
Gascogne ligger i Sørvest-Frankrike. Landskapet er bølgende og vinstokkenes lange grener står nesten nakne i slutten av november i fjor da jeg er på besøk. Kun enkelte gule blader blafrer i en nokså kjølig vind. Det er straks tid for beskjæringen der grunnlaget for neste års avling blir lagt. Området er kjent for rustikke matretter, and, gåselever, grillet kjøtt fra svarte griser, blåmuggosten Roquefort og trøfler.

Det er Domaine Tariquet som er vertskap for mitt besøk. Eiere er Grassa-familien som feirer 100-års jubileum i år.  I 1912 kjøpte de den unike eiendommen Château du Tariquet hvor edel armagnac har vært produsert i uminnelige tider.
Domaine Tariquet handler i dag om to ting: Armagnac og forfriskende hvitvin. Grassa-familiens eiendom er på hele 900 hektar, og  på drøyt 100 av disse hektarene dyrkes druer som skal bli til armagnac. Denne gangen skal det handle om de sterke dråpene. 
Spritbrenningen hos Tariquet  foregår i november og desember. Destillasjonsapparatet, en vedfyrt Alambic Armagnacais, ser ut som noe Reodor Felgen har funnet opp med snirklete rør, kobberkjeler og termostater. Som i Cognac er det hvitvin som destilleres, men mens cognac blir destillert to ganger foregår armagnac-destillasjon kontinuerlig. Resultatet har lavere alkoholprosent (53-56 %) og får med seg flere aromastoffer. Spriten går så på nye eikefat og den langsomme modningsprosessen starter. Etter årevis på fat har spriten blitt rundere og tatt farge og smak av treverket i fatet. En kjellermester velger ut en rekke armagnacer med forskjellig alder for å skape et harmonisk sluttprodukt.

Beholdningen av tønner med gammel armagnac vokser stadig i kjellerne hos Tariquet, Men det er ikke bare spriten som ligger lagret. Neida, Tariquet lagrer vannet også. Fra samtlige årganger. Vannet kalles petites eaux og er en blanding av destillert vann og eau-deux-vie. Blandingen holder mellom 17-19 % styrke, akkurat sterkt nok til å hindre bakterievekst. Det går jo ikke an å tappe en gammel årgangsarmagnac og blande den ned til salgsstyrke med nytt vann anno 2012.
Tariquet Bas-Armagnac Folle Blanche kom ny i Vinmonopolets hyller i November. Det er en kvalitets armagnac laget utelukkende av folle blanche druer, noe som er med på å gi ekstra konsentrasjon og smaksrikdom. Drua er ikke veldig utbredt, kun 5 prosent av Armagnac-området er beplantet med sorten. Etter destillering på den tradisjonelle måten får armagnac’en en lagringsperiode på 3-7 år i 220 liters eikefat.


Tariquet Bas-Armagnac Folle Blanche har rik duft av kryddertoner som safran, vanilje, kardemomme, ingefær og syltet sitrusskall. Elegant og røff på samme tid, med smak av pepperkakedeig, svisker og tørket aprikos. Meget god Armagnac til en hyggelig pris.
Tariquet Bas-Armagnac Folle Blanche
Varenr. 9998601
Pris: kr. 399,90
Land/distrikt: Frankrike/Armagnac
Druer: 100 % folle blanche


PS: For den ekstra observante leser som lurer på hvor i all verden det har blitt av innlegget med en video av tappelinjen til Tariquet så kan jeg informere om at jeg har slettet det. Grunnen er en høflig anmodning fra Tariquet om å fjerne videoen da de var redd den viste konkurransesensitiv informasjon. Litt synd, for jeg synes den videoen ble kul, men sånn er det.  

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: