En raring fra Loire

Loire er den lengste elven i Frankrike med sine 1012 km. 280 kilometer av elven renner gjennom Loire-dalen, et velkjente vindistrikt i Frankrike. Den fruktbare dalen kalles ofte Frankrikes hage. Dalsidene er kledd med vinmarker og frukthager, og det dyrkes også grønnsaker som asparges og artisjokker her.

Følger man elven kommer man til området som kalles Touraine. Der lekte de franske aristokratene seg i vakre slott og hager før revolusjonen kappet hodet av mange av dem. Området er kjent for røde viner hovedsakelig fra cabernet franc-druer og hvite viner av chenin blanc som kan være både tørre, halvtørre, søte og musserende.
En lokal raritet er drua pineau d’Aunis. Druesorten har sitt navn etter det lille klosteret Aunis i Dampierre-sur-Loire nær Saumur og har vokst i Loire siden Middelalderen. Meg bekjent dyrkes den kun her. Pineau d’Aunis har i en årrekke blitt erstattet med mer velkjente druesorter, så til tross for at flere har fått øynene opp for drua er den en sjeldenhet også på sitt hjemsted.
Kjennetegn for pineau d’Aunis er god fruktighet og en spesiell pepperkarakter. Den brukes hyppig i blandinger, men sees også alene, spesielt som rosévin. Jobbes det godt med drua i vinmarken kan den gi riktige gode røde viner også.
Rett nord for Touraine ligger en liten appellasjon kalt Coteaux du Vendômois langs bielven som litt forvirrende kalles Loir (uten e). Her finner vi Emile Hérédia som driver Domaine de Montrieux. Hans pineau d’Aunis kommer fra gamle vinstokker som er fra 50 år og eldre. Druene blir biodynamisk dyrket og plukkes for hånd. Vinen får spontangjære med villgjær og det er ikke tilsatt svovel, sukker eller noe annet underveis. Kun ørlite svovel tilsettes under tapping for å beskytte vinen.
Domaine de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 har en påfallende duft av sort pepper. Under den intense pepperduften ulmer det røde bær som rips og bringebær. Saftig og elegant vin, middels fyldig, syrlig i munnen med noe mørkere frukt enn det nesen antyder, solbær, paprika, skogsbær. Hele tiden er pepperpreget intakt. God konsentrasjon og lang ettersmak.
Jeg prøvde denne vinen til en av mine livretter: saltbakt roastbiff av elg, servert kald med rødløk, majones, maldonsalt og nykvernet pepper. Flatbrød, halvgrovt bakverk og god italiensk olivenolje ved siden av. En nydelig kombinasjon der det magre elgkjøttet og vinens saftige fruktighet  smelter sammen og pepperpreget i vinen finner gjenklang i det nykvernede pepperet på kjøttet. Mmmm

Domaine De Montrieux Coteaux du Vendômois 2008
Varenr. 10756 i Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 186,-
Land/distrikt: Frankrike/Loire
Druer: 100 % pineau d’aunis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggers like this: