Noe som absolutt ikke passer til pai

Det er mandag kveld den 9. januar og årets første uke har forsvunnet i arbeid og planlegging av enda mer arbeid. Men nå er jeg her og jeg skal fortelle om en vin du absolutt ikke skal drikke til pai.

Årets julegave fra ektemannen var 12 flasker vin, sirlig innpakket (vel… ihvertfall innpakket) en og en. Poenget med dette er at jeg skal prøve en flaske blindt når det faller seg slik utover årets første måneder. På den måten varer gaven lenge og jeg får testet meg i noe av det jeg liker aller best; blindsmaking.

På denne måten risikerer vi selvfølgelig at en og annen vin ikke vil passe til det vi tilfeldigvis skal spise den kvelden. …og det er gøy. Det er masse læring i å finne ut av hvorfor en vin ikke passer til det som er på tallerkenen.

På fredagen var det pai på menyen. En helt vanlig Quiche-lignende pai fylt med bacon, ost og egg, løk og paprika. Med en helt vanlig grønn salat til.

Mens paien står i ovnen går jeg løs på vinen. Et glass med blårød væske blir skjenket i hemmelighet og satt foran meg. Jeg putter nesen ned og sniffer. Bær. Mørke bær. Det er god intensitet på aromaene, mørke bær, syltede bjørnebær, boysenbær, fat. Etter første slurk noterer jeg at dette er en fyldig og bærpreget vin, kirsebær og noe fat. Men så er det noe rart. Den har en svært tanninrik struktur. Helt spesielt, tanninene er nesten nebbiolo-aktige, men fargen og frukten er helt feil. Middels syre og noe tørr, varm alkoholisk avslutning.

Jeg undres sterkt. Hva kan nå dette være? Jeg ender opp med å foreslå Sør-Vest Frankrike, og har tannat fra Madiran i tankene, eller en blend med noe tannat fra Cahors, selv om ingen av disse føles helt i boks.

Jeg blir svært overrasket over å pakke ut flasken å se at det er en Côtes du Rhône, nærmere bestemt Cuvée Sommelongue 2009 signert André Brunel. (# 48076 – Kr. 156,90)
Aromaene i notatet kan riktignok peke i riktig retning, men at en Côtes du Rhône er så tanninrik og ikke har den saftige fruktigheten er underlig. Skjønner heller ikke at 85 % grenache og 15 % syrah/mourvedre og en produsent kjent for å høste sent skal få slike røffe tanniner i vinen. Hmm,  jeg tror jeg må prøve en ny flaske før endelig dom avsies.

Det ante meg at den røde vinen ikke ville passe til paien. Den fungerte ikke i det hele tatt, faktisk. Til og med mannen i huset syntes det var morsomt å smake noe som passet så dårlig.

Nå er jeg ikke veldig overrasket over at det ikke passet med rød vin til pai. Eggedominert mat og rødvin er sjelden en god kombinasjon. Egget (eggeplommen) legger seg som et belegg inne i munnen og tar vekk smak fra vinen. Cuvée Sommelongue 2009 ble dermed bare tanniner og lite annet.
Hvitvin hadde egnet seg bedre, men også de hvite vinene kan finne på å smake underlig til egg. Jeg synes gjerne en god verdicchio fra Italia er en grei match til pai. En favoritt er Monacesca Verdicchio di Matelica (#80197 – kr. 144,90). Her spiller både fylde og friskhet på lag med paien. Et friskt, middels fyldig øl vil også passe godt, og det var det som ble løsningen denne kvelden.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: