132 sider om hjemmebrent

“Prosentinnholdet jeg hår oppnådd x volumet jeg fikk delt på det volum jeg gikk ut ifra = den alkoholprosent jeg hadde fra begynnelsen.” Dette og mye annen informasjon finner du i Hjemmebrenningsboka.
I mitt rikholdige bibliotek av alkoholrelatert lektyre er det nå tid for å plukke fram den lille gule boka om Hjemmebrenning fra hylla. I februar ble det kjent at Senterpartiet ønsker å la bønder selge sprit. Eller lokal produksjon av mat- og drikke som det kalles. Nye forretningsideer er bestandig interessant å lukte på, og i tilfelle dette lovforslaget skulle gå gjennom stiller jeg vel forberedt. Ihverfall i teorien.
Hjemmebrenningsboken er skrevet av Ola Normann. Dette er et pseudonym, og bokens forord framholder at det som beskrives i boken er strengt ulovlig og ingen oppfordring. Det er viktig å få med seg. Boken inneholder oversikt over ingredienser, tilberedning av sats, destillasjon og rensing. En oversikt over essenser og lovverket er også med. En lærerik bok for noe man absolutt ikke skal prøve seg på. 
Helt alvorlig mener jeg faktisk at dette er en brukbar bok om spritfremstilling. Den beskriver hva som skjer under destillering og gir nyttig lærdom, selv om hurtiggjæring av sats med tomatpuré og lignende kapitler leder leseren til å tro at det dreier seg om hurtigst mulig tilvirkning av stoff beregnet på rus. 
Forslaget fra Landbruksministeren om lovlig omsetting av alkoholholdig drikk over 4,7 % (eller snarere medias framstilling av forslaget) får det til å høres ut som man kan sette en dunk med sats på låven og la det stå til. Lesse opp plastkanner med blankt på en gammel pick-up som kan kjøre seg en runde i bøgda. 
Slik skal det jo ikke være. Skal det omsettes “hjemmebrent” må det være kvalitet det snakkes om. Noe spesielt, noe annerledes, gjerne med røtter i norsk tradisjon og historie. Et helhetlig produkt laget av seriøse aktører. Det må påhvile produsenten et spesielt ansvar hvis dette blir noe av. Men tenk så morsomt det hadde vært med et blankt og sterkt brennevin av plommer fra Hardanger, en intens likør med sommersmak av moreller fra Telemark eller et fatlagret eplebrennevin fra Lier. Det er vel noe på gang der. 
Men tilbake til hjemmebrenningsboken. For de som pønsker på en mulig ny næring er boka en grei innføring. Den er lettfattelig og gir deg eksempler fra “kjøkkenbenken” som gjør de forskjellige aspekter ved spritframstilling lettere å forstå. 
Hjemmebrenningsboken finnes også på nett, men blyg som jeg er linker jeg ikke dit. Men for de som er ekstra interesserte er det store muligheter for å finne siden hvis du skriver inn hjemmebrent i din prefererte søkemotor. 
Hjemmebrenningsboken av Ola Nordmann (pseudonym)
Det som ser ut som et bokmerke på bildet er bare en løs side, sånn til orientering.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: