Drikke alkohol?

En ting som irriterer meg er uttrykket “drikke alkohol” – eller “drekka alk’ol” som noen heller sier. Spesielt nå når man holder på med julebordstid (for de som har kollegaer) kommer dette opp. Jeg skal ikke bagatelisere bruk av alkohol. Dette kan være et stort problem for mange. Fyll og spetakkel er uheldig, spesielt når det er barn tilstede. Overstadig berusede mennesker er ikke morsomme uansett. Men… for det er et men, man skal kunne nyte et glass vin eller en liten Whisky, gjerne maltwhisky fra Islay, med temperert vann ved siden av. Gylden brun væske som sender ut røykaromaer langt opp i nesekanalene og inn i hjernen og… eh, hvor var jeg? Jo, nyte et glass. For mange nordmenn er det å drekka alk’ol viktigst. Det å bli beruset. Glem smak, glem aroma, glem opprinnelse, terroir og drue. “Si meg, hva er alk’olprosenten på denna flaska?” spørres det. Det er her problemet ligger. Det er med slike holdninger våre barn lærer at alkohol er berusende, spennede, litt farlig, men akk så spennende. Nytelse, smak, bruke sansene for å få en spesiell opplevelse av en vin eller annen drikk er underordnet.
Alkohol dannes når druer eller andre råstoff gjærer. Det er et viktig strukturelt element i drikken, men selve virkningen av alkohol er, iallefall etter min mening, uviktig. Jeg nyter et eller to glass vin til maten selv om barna er til stede. Jeg tror det er viktig for dem å se voksne nyte et glass vin uten å bli beruset. Slik blir alkoholen underordnet, og fokuset rettet mot smak, lukt og utvikling av sanseapparatet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: