Hallo-vin

Det nærmer seg Halloween, den oransjefargede festdagen med godteri og skumle figurer. Selv har jeg ikke noe spesielt forhold til Halloween. Jeg har skåret ut et gresskar til et skummelt ansikt engang, men har aldri feiret det eller hatt noe til overs for utkledning, knask eller knep. Mannen min vil kanskje argumenterer med at jeg er ei heks i forkledning, men bortsett fra det er det lite med halloween jeg kan relatere meg til. Men det er jo meg, da. Når jeg tenker meg om tror jeg heller jeg ville kalle denne dagen for hallo-vin, en oransje høstdag for vinelskere som vil hilse på nye vinbekjentskaper.

Jeg har plukket ut to hallo-viner i dag, en rimelig vin fra Spania i basisutvalget og en litt dyrere sørfransk vin fra bestillingsutvalget. Jeg kunne ha plukket ut en skummel oransjevin, men har valgt meg to viner med skikkelig oransje etiketter i stedet. I tillegg er vinene gode og det er jo det aller viktigste.

En spansk en

Første vin ut er Bodega Barahonda Carro Monastrell Vinas Viejas. En vin mange sikkert kjenner fra før og som nå har kommet i årgang 2017.

Barahonda drives av Candelafamilien og holder hus i Yecla-distriktet sørøst i Spania. Pedro Candela Soriano startet opp med vin i 1850 og solgte den lille mengden vin han laget lokalt. Nå har oldebarna Antonio og Alfredo overtatt roret og vingården har vokst betraktelig. Barahonda har i dag 150 hektar med egne vinmarker og kjøper inn druer fra ytterligere 600 hektar. Dyrkingen av de innkjøpte druene kontrolleres av firmaets agronomavdeling for å sørge for at druene har god nok kvalitet.

Hoveddruen i Yecla er monastrell, en drue mange kjenner bedre som mourvèdre i Sør-Frankrike. Monastrell har sin opprinnelse i Spania, men har reist til Frankrike, slått seg ned der og nærmest lurt folk til å tro den er franskmann. Det til tross for at navnet mourvèdre er avledet fra byen Murviedro i Spania. Monastrell gir viner med dyp farge, høy alkohol, tette tanniner og stor bæraromakarakter. I Spania gir den ofte litt fruktigere og bløtere viner enn i Sør-Frankrike, spesielt de rimelige vinene beregnet på tidlig konsum. I Carro utgjør monastrell halvparten av drueblandingen, resten er merlot, syrah og tempranillo. Vinstokkene er over 30 år gamle, vinen er spontanfermentert og har kun vært på ståltank.

2851501-1-2God og fruktig duft, en miks av ulike hagebær som jordbær, rips og bringebær. Streif av lakris. Middels fyldig mot fyldig, god bærfrukt i munnen, saftig syre, smak av sødmefulle, modne skogsbær, bjørnebær og bringebær. Bløte tanniner med en litt fast avslutning, litt som å bite i en kirsebærstein. En av de bedre billigvinene på polet. 84 poeng

Bodega Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2017
Varenr. 2851501 i Basis – kr 136,90
(Vareprøve)

Burgunderpar i Languedoc

Et godt hakk opp på rangstigen er A Gros & JP Tollot Minervois Cazelles La Ciaude 2015. Vinen lages av ekteparet Anne Gros og Jean-Paul Tollot, begge navn man vil forbinne med Burgund. I hjemdistriktet Burgund har ekteparet laget vin på hver sin gård i over 20 år, men ønsket å gjøre noe spennende lenger sør i Frankrike. I 2006 kjøpte de en vingård i Cazelles i Minervois og første årgang herfra var 2008.

Cazelles ligger på 220 meter over havet ved foten av fjellet Montagne Noir. Vinmarkene har variert jordsmonn av kalkstein, leire og sandstein. Druesortene som dyrkes er de typiske sørfranske variantene carignan, grenache, syrah og cinsault. Vinstokkene har forskjellig alder, deriblant noen som har passert hundre år. De ulike druene fra ulike vinmarksparseller vinifiseres hver for seg og får så et års modning før de blandes sammen. Det er med andre ord mye spillerom for erfarne og kvalitetsbevisste vinprodusenter for å lage gode viner her.

2170801-1La Ciaude 2015 er en blanding av 40 % syrah, 40% carignan og 20 % grenache. 80 % av vinen har ligget på fat og de resterende 20 % på ståltank. Dufter av mørke bær og krydder, lite hint av sementmørtel. Delikat, kjølig frukt, blåbær, bjørnebær, plomme og krydder på smak. God fylde med faste, elegante tanniner. Meget god Minervois som mikser en transparent eleganse med solid trøkk.  89 poeng

A Gros & JP Tollot Minervois Cazelles La Ciaude 2015
Varenr. 2170801 i BU – Kr 289,90

En kommentar om “Hallo-vin

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Hallo-vin -

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: