Tyttebær- og kreklinggelé

I helgen plukket jeg tyttebær og krekling. Jeg hadde lyst til å lage gelé til kveldens planlagte hjortemåltid. Selv om jeg skulle ha vin til. Gisp!

Det er en kjent sak at tyttebær og vin ikke er en spesielt lett kombinasjon. Nå har jeg aldri vært hysterisk over en klatt tyttebær til maten selv om det serveres vin. Hvis man ikke drikker vinen rett etter tyttebær så er det ikke noe stort problem. Det finnes verre ting her i livet. Men tyttebær og vin harmonerer ikke godt og jeg ønsket meg tyttebærtilbehør med litt mildere tyttebærsmak som ikke var så bittert. Jeg ønsket også å bruke all den kreklingen som vokser rundt her til noe. Noen kjappe klikk på nettet ga meg en idé om blandingsforhold mellom tyttebær og krekling for å få stiv gelé (krekling inneholder ikke pektin som gjør den jobben) og så var det bare å gå igang.

Resultatet ble så vellykket at det bør deles. Jeg oppnådde akkurat det jeg ønsket. Tyttebærsmak uten for mye bitterhet og med et saftig streif fra kreklingen. Nydelig til viltmiddag og søndagssteika.

Tyttebær- og kreklinggelé

1 kg tyttebær

1/2 kg krekling

3-4 dl vann

ca 900 gram sukker

saften av en halv sitron

Stamp kreklingen i en kjele med en potetstamper eller gaffel så bærene knuses litt. Tilsett tyttebær, sitronsaften og vann. Kok opp og la det småkoke 10-15 minutter til bærene safter seg og det blir godt med væske. Hell bærmassen i et saftklede og la det renne av. Rør gjerne litt med ei skje i massen underveis og skvis ut det siste. Beregn litt god tid her.

Bærsaften kokes så opp og sukker røres i litt etter litt. Pass på at alt sukkeret blir løst opp. La det småkoke i ca. 20 minutter. Noen ganger tar det kortere tid. Sjekk underveis ved å ta en teskje med gelé på en tallerken, la det kjølne og skrap så en stripe gjennom med skjeen. Når det rynker seg i geleen foran skjeen og stripen ikke renner sammen er geléen klar. Hvis ikke må den koke litt lenger. Hvis det fortsatt ikke blir stivt må det litt mer sukker til.

Fjern snerken på toppen med ei skje eller hullsleiv. Ha geléen i varme, rene glass og la den stivne.

Lykke til!

img_6140
Krekling og tyttebær blir til nydelig gelé

En kommentar om “Tyttebær- og kreklinggelé

Legg til din

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: