Søt spesialitet fra Jura

I går smakte jeg noe jeg aldri har vært borti før. Heidi & Heidi har nå forlatt Burgund og dratt videre til Jura. Her er er det mye rart av lokale druer og vinstiler, og i går kom jeg over noe som het Macvin du Jura. Denne sterkvinen kommer i både rød og hvit variant, og i går var det den røde fra Domaine de la Touraize som ble mitt første møte med den lokale spesialiteten.

Produsentens hjemmeside forteller om produksjonsmetoden, og for å sjekke om jeg hadde forstått det rett med mine rustne franskkunnskaper ba jeg google translate om hjelp. De kunne rapportere følgende: 
Montering en marc alderen i eik i 15 måneder og brudeutstyr Sorte drue frø. Den poulsard er forfulgt. Hele korn vil bli nedsenket i terrenget i flere dager, og da vil alt bli presset. Det fortsatt macvin aldre 1 år i tre før tapping.

Når vinen blir montert i brudeutstyr og forfulgt er det ikke rart det blir god vin. Men altså, Macvin er en såkalt Vin de Liqueur, en sterkvin som lages ved at lokal Marc blir tilsatt i druemost. En variant av dette er den cognac-basert Pineau de Charente som Bache-Gabrielsen har hatt suksess med i Norge.

Marc er brennevin laget på druerestene etter pressing, akkurat slik som den mer kjente grappa i Italia. Her er det den lokale røde druen poulsard og en fatlagret marc som er ingrediensene. Druene legges hele i marc der de suger til seg sprit etter beste evne. Etter noen dager presses alt sammen og ligger deretter på fat i ett år. Resultatet er en lys jordbærrød, søt og god vin som holder 17, 5 % alkohol. På smak er det en miks av frisk, rød frukt og lett overmodne jordbær. Et streif av noe jordlig og pepret gjør den litt mer spennende. Alkoholen er pent integrert og marc’en er av god kvalitet siden den ikke stikker seg fram med fuselaktig hjemmebrentsmak. Macvin serveres ofte avkjølt som en søt aperitiff eller til desserter av is. Vi drakk den til sjokoladedessert. Dette var morsomt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: