Himmelstund for store og små

Nå rett før jul er det spesielt tre ting som får oppmerksomhet i min bransje. Det første er hva man skal drikke til julematet av øl, vin og akevitt. Aviser, blogger, radio og tv gir deg alle tipsene du trenger – og mere til. Den andre tingen er alle innleggene om alkoholfri jul, med og uten pekefinger. Det nye er fordekt pekefinger, hvor man sier at man ikke bruker pekefinger, men så er det nettopp det man gjør.  Det tredje er motreaksjonen til pekefingerinnleggene der det protesteres mot “hysteriet” om at å ta seg en øl eller et glass vin til julematen foran barna er skadelig for dem. 

Selv legger jeg meg bekvemt og diplomatisk i midten her. Ingen barn skal måtte oppleve fyll på julaften. Punktum. Men et glass vin gir ikke fyll. Ikke to heller. Egentlig reagerer jeg på uttrykket å drikke alkohol. Det er det som er feil. Alkoholen skal aldri være grunnen til å drikke. -Yeah, right, sier du hånlig, men for meg handler det om smak og struktur. En sanselig opplevelse. Alkoholen er således et onde fordi sansene sløves. Jeg kan godt spytte en hel kveld, men det er temmelig grisete å sitte med spyttebøtte og lutefisk på julaften. Vin og øl er en måltidsdrikk. Det er ingenting, bortsett fra vann, som fungerer så godt som vin og øl til mat. Gode alkoholfrie alternativ er vanskelig å finne. Brus til mat er ikke veldig godt, uansett hva Coca-Cola påstår. Bortsett fra til en solid burger, kanskje. 

Jeg leter alltid etter gode alkoholfrie alternativer. For det er viktig, uansett om man ligger på pekefingerlinja eller ei. Syrlig eplemost og Munkholm duger, men ellers er det en stor utfordring. Mitt nyeste funn er innkjøpt til julen hos oss (sammen med en rekke andre gode viner). Den svenske alkoholfrie cideren Himmelstund falt i smak hos store og små. Jeg liker den fordi den ikke smaker kunstig og at den er sødmefull uten å være altfor søt, til tross for 75 gram sukker per liter. Dufter av eple, men egentlig mer som pære, og hvite blomster. Den har en perlende, kremete mussering i munnen, saftig og leskende, med eplefrukt hele veien og en forfriskende, lett tørr finish.
Jeg testet den på ungene også (14 og 16 år, så kanskje ikke barn lenger, men dog). De har nok lært litt av mor underveis for hun eldste forlangte å smake i Zalto-glass, mens 14-åringen synes jeg skjenket for fulle glass til at han fikk snurret det og lukte ordentlig. Men, konklusjonen var positiv. Dette var en drikk som smakte godt. Frisk eplesmak sa de. Ikke for sur. 
Himmelstund er laget av alkoholfri eplesider tilsatt kullsyreholdig kildevann fra Stenkulla Brunn samt sukker og aroma. Selges på de fleste pol (kat. 2) for en femtilapp. Vel verdt å plukke med seg.  
Himmelstund Äppelcider
Varenr. 1077401 – Kr. 49,90 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: