Ælj i sikte

Dagens fangst Foto: Rune Kvernmo
Blankpusset rifle, nypreparerte jaktstøvler, ekstra blyspiss i lomma. Pulsen dunker hardt i ørene idet trådkorset i kikkertsiktet hviler mot elgoksens bog. Han står helt stille, lyttende. Kun et stort og brunt øre vrir seg i retningen mot der jegeren står. Så senker det store dyret hodet igjen, og jegerens stødige finger finner avtrekkeren.

I dag starta elgjakta og løpet av helga kommer en rekke av skogens konger og dronninger til å falle for et velrettet skudd i de dype skoger rundt i landet.

Hos oss ble det felt en syvspiring elgokse og en kalv i ettermiddag i et spennende jag der hele fem elger viste seg fram for han som satt på post. Elgstammen her på ytterstranda har vokst seg stor og frodig de siste årene, og grunneierlaget driver omhyggelig forvaltning for å holde stammen på et passelig nivå.

I år er mine Master of Wine-studier prioritert foran jakt, og jeg sitter inne med nesa ned i en bok eller et glass mens jaktlaget koser seg ute i naturen. Men – vinvalg til det felte viltet skal jeg nok alltids ta meg av.

Foto: Rune Kvernmo
Elgen er vårt største hjortevilt. Den har forholdsvis mørkt og magert kjøtt med grove muskelfibere. Smaken varierer med hvor den beiter. Går den mye på innmark vil den få mer ”tam-smak” enn elg som beiter mer vilt omkring.  Kjøttet blir fort tørt hvis det stekes for lenge eller på for høy varme.

Viltsmak i kjøttet tilsier at vinen bør ha mye smakskraft, men det magre kjøttet krever ikke nødvendigvis så mye tanniner og alkohol. En fløtesaus, soppstuing, stekt bacon eller fløtegratinerte poteter gjør at man kan ”dra på litt” i vinvalget.

Jeg har plukket fram to kandidater til høsten elg. Begge vinene må bestilles på Vinmonopolet, men er du heldig har du dem i hende innen dyret har hengt til modning  sine tilmålte førti døgngrader.

Den første, Vino Rosso di Monteraponi III fra Italia er laget på klassisk Chianti drueblanding med 90 % sangiovese, 6 % canaiolo og en liten dæsj med de grønne druene trebbiano og malvasia. Denne vinen ble jeg umiddelbart begeistret for da jeg smakte den på ei messe for et par uker siden og noterte ”flott vin -kjøp!” i margen. Det spesielle med denne er at den er en blanding av to årganger og den ble til fordi vinmaker Michele Braganti ikke fornøyd med 2006-årgang av sin Chianti Classico da den skulle tappes på flaske. Vinen ble derfor stående på betongtank i kjelleren og godhjøre seg. Høsten 2012 begynte det å ligne noe, men vinen manglet ungdommelig friskhet og bærpreg. Det ble derfor blandet inn litt av 2009-årgangen og endte opp som en Vino Rosso uten årgang. Nå er det versjon 3 som er tilgjengelig og den er en blanding av 2010 og 2011. Sursøte kirsebær, robust og flott vin, typiske sangiovese-tanniner som gir god struktur uten å tørre for mye i finish. Saftig og god frukt. “Flott vin. Kjøp!”

  
Vino Rosso di Monteraponi III 
Varenr. 309501 i BU – Kr. 169,90Importør: Excellars
 

Elgvin nummer to er Cavas de Weinert Gran Vino 2004 fra Argentina. Jeg har stor sans for Weinert-vinene, og smakte nettopp gjennom hele serien hos importøren. Det vil jeg komme tilbake til i en egen post etterhvert. Mitt tidligere møte med vinmaker hos Hubert Weber kan du forøvrig lese om her.

Gran Vino 2004 har utviklet seg pent siden sist jeg smakte den, og den viser seg veldig godt fram akkurat nå. Pent kompleks vin med flere lag, skogbunn, kristorn og et nesten bordeaux-aktig dryss av blantviss over sviske og plomme. Fyldig med slepne tanniner, ren og fin fruktkarakter. Lang ettersmak og en litt rustikk stil som passer godt til elgens viltsmak.

Cavas de Weinert Gran Vino 2004

Varenr. 309501 – kr. 199,90

Importør: Momentum Wines

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: