Blåskjell-lykke

Kan man bedre ha det når solen skinner, Chablisen ligger på kjøl og de nyplukkede blåskjellene damper i kjelen?

Nei, det tror jeg neppe. Et slikt lykkeøyeblikk oppsto i påsken. Ganske så uplanlagt. Det er jo de øyeblikkene som er best. Blåskjell ble plukket i fjæra en vakker trøndersk soldag. Den eneste beholder vi hadde for hånden var en vinkjøler jeg hadde stående i bilen. Regner med at de fleste har en vinkjøler i bilen?
Vel hjemme ble blåskjellene skrubbet og undersøkt. De skal lukke seg når de vaskes i kaldt vann og åpne seg når de kokes. Enhver oppførsel utover dette tolereres overhodet ikke, og skjellene må kastes. Obs! Obs!
I en gryte freste jeg finhakket hvitløk (jeg liker best hvitløken i ørsmå terninger og ikke presset), en halv chili i små biter og en finsnittet purre i en god klatt meierismør. Deretter tilsatte jeg hvitvin. Jeg brukte den siste slanten av en kartongvin, og det var litt for lite igjen til at det ble nok. Jeg tilsatte litt vann til ønsket mengde kraft og justerte syren med presset lime. Når væsken kokte havnet blåskjellene oppi. De åpnet seg pent og forsiktig. Rist på kjelen av og til.
En flaske tørr hvitvin ble hentet fra kjølerommet og blåskjell ble servert sammen med ferske kuvertbrød utendørs på terrassen. Klisne fingre, vin, sol og kjæresten. Ren lykke!

Så kort oppsummert, her er alle ingrediensene til blåskjell-lykke:
En passende mengde blåskjell av passende størrelse
En skvett tørr hvitvin – et glass eller to omtrent + evnt. vann
En god klatt smør, hvitløk, en liten rød chili, en liten purre eller vårløk
Salt og pepper, lime/sitron etter smak
En god flaske tørr hvitvin, gjerne Chablis
Brød e.l. til å dyppe i kraften
Sol og godt selskap

Vinvalg: Jeg har gjerne noen flasker av hvitvinen Desvigne Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre liggende, og jeg har brukt den til blåskjell her på bloggen før. Men den kan gjerne komme fram i lyset en gang til. Vinen har varenr. 80178, og finnes i de fleste polutsalg. Den koster 200 kroner, noe som er rimelig til å være en 1er Cru, altså vin fra en klassifisert vinmark. 2009-årgangen i Chablis karakteriseres som meget god. I polhyllene har denne vinen  nylig byttet årgang fra 2007 til 2009, og jeg var egentlig forberedt på en lukket og altfor ung vin. Overrasket kunne jeg konstaterere at dette var en helt nydelig balansert vin, som ikke bare var tilnærmelig, den var innbydende og elegant, kraftig og generøs. Typeriktig duft av epler, mineraler og sitrus. Fruktig vin som domineres av sitrus og lime. Mindre smør, men noe mer mineraler siden sist jeg smakte denne årgangen. Elegant vin med flott lengde. 
 

2 kommentarer om “Blåskjell-lykke

Legg til din

  1. Hei
    Denne vinen må jeg bare notere meg. Spennende. I går kveld drakk jeg muserend hvit til entrecote. Synes det passet til også. Stemmer det? ;-)) Ha en god mai du skjønne milde….

  2. De fleste ville nok velge rødt til entrecoten, men skal man ha en annen farge er musserende bra. Frisk og bobler som renser opp i det marmorerte kjøttet. Uansett så er det riktig hvis du selv syns det er godt 🙂

    God mai til deg også!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: