Julegavetips til vindiggeren

For noen år siden fikk jeg en julegave som både overrasket og gledet stort. Julegaven var fra min mann og var ganske stor og tung. ”Dette er nok ikke diamanter” tenkte jeg, og regnet heller med at det kanskje var noe til bilen. Men nei, gaven besto av en eske med vin. Vinene var pakket inn hver for seg, og en liten konvolutt med informasjon var klistret på hver flaske. Vinene skulle prøves blindt, noe jeg synes er særdeles morsomt og lærerikt.

Den første vinen ble prøvd i jula. Italienske Val dei Molini Garganega 2006 er en fruktig hvitvin som dufter av tropisk mango. Den er fyldig med medium syre og smak av sitrus, tropisk frukt og mineraler. En god hverdagsvin jeg kommer til å kjøpe igjen.

Vin nummer to kom mindre heldig ut. Jeg klarte aldri å finne ut hva dette var, til tross for at den kommer fra Bordeaux, ett av mine favorittområder. Vinen var rød og duftet av solbær, pepper og syltede bær. Middels fylde med lite frukt, lett bittert kjernepreg og med en ubehagelig tørr og bitter finish. Ch. le Grand Housteau 2006 er ingen stor vin. Spar heller pengene.

Tredjemann derimot, var en vinner. Masi Passo Doble 2005 fra Argentina smaker av mørke bær, kirsebærsjokoladekonfekt, noe vanilje og bjørnebærkompott. Fyldig vin med pen avslutning og langt, diskret fruktpreg i ettersmak.

Nummer fire var en svært så tydelig cabernet sauvignon fra Chile. Castillo di Molina inspirerte faktisk til en hel spalte viet cabernetdrua, og chileneren var ukas vin den uka.

Da jeg stakk nesa ned i glasset fra flaske fem var det ikke mulig å kjenne annet enn korksmak. Dermed ble vin nummer seks åpnet. Vinen hadde en innbydende duft av plommer og kirsebær, medium syre i munnen, faste, men modne tanniner og god konsentrasjon. Alt pekte mot temperanillo fra Nord-Spania. Tamaral Roble er at av de bedre kjøpene fra Ribera del Duero med god fruktkonsentrasjon, smak av sursøte kirsebær og elegant eikepreg.

Den syvende vinen ble tatt sent en kveld jeg kom hjem fra reise og var for sliten til å tenke. Jeg bare fjernet papiret og skjenket i uten å analysere i det hele tatt. Ikke husker jeg hva vinen het heller.

Så var det klart for vin nummer åtte. ”Grüner veltliner fra Østerrike” fastslo jeg, og sannelig, det var helt korrekt. Strasser Hasel Alte Reben fra Allram er en tørr hvitvin med god syre. En typeriktig grüner med sin fruktige aroma av fersken og hvit pepper. Fyldig, litt fet i munnen og krydret smak av fersken og grapefrukt. Lang lengde og deilig friskhet.

Denne julegaven varte til langt utpå nyåret og ga meg både glede og utfordringer. Et godt julegavetips til alle som digger vin. Her er det rom for både “vanlige” viner og mer eksklusive varianter. Et lite håp om gjentakelse av gaven kan kanskje undertegnede håpe på også?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: