Mitt beste foccacia-brød


Vi har adoptert det italienske foccacia-brødet i Norge. Jeg tror egentlig jeg begynner å gå litt lei av det, for på hver eneste bufé eller lunsjtallerken jeg har vært borti det siste året har det vært servert foccacia ved siden av. Av forskjellig kvalitet. Det er godt, javisst, men som sagt, litt lei av det, som med alle trender som blir overdrevet.

Det finnes drøssevis med oppskrifter på foccacia. Alle er selvfølgelig og naturlig nok varianter over samme tema. Jeg har min favorittoppskrift og må innrømme (helt blottet for beskjedenhet i dag) at jeg som regel liker min foccacia best. Jeg lager nesten aldri foccaciabrød om vinteren, men synes det er godt til sommerlige salater og grillmat. Nå har jeg ikke laget det på lenge, men forleden fikk jeg så lyst på min egen foccacia. Her er oppskriften:
Heidi’s Foccacia
1 pk tørrgjør
1 1/4 dl vann som holder ca. 40-45 grader
4 dl melk
1 dl olivenolje
750 gram hvetemel
2 ts salt
Et godt dryss urter (timian, rosmarin, salvie, oregano e.l.)
Maldonsalt, reven ost
Tørrgjær has i en bolle sammen med varmt vann. La det stå en liten stund til det såvidt skummer. Tilsett melk (lunken), 2/3 av olivenoljen, salt og urter. Det beste er selvfølgelig hakkede friske urter, men tørkede kan til nød gå (får sikkert kokke-refs av å si det, men av og til har man bare ikke friske urter tilgjengelig). Tilsett mel til en smidig deig som eltes godt. Merk at jeg blander urtene i deigen. Heves under plast ca 1 time.
Etter deigen har hevet til dobbelt størrelse slås den sammen og eltes igjen. Deigen trykkes ned i en egnet form/langpanne. Jeg bruker en liten langpanne (eldgammel, arvet etter bestemor) som jeg smører godt. Lag dumper/groper med fingerene i deigen. Etterheves en times tid til. Før steking har jeg over resten av olivenoljen (ca 1/3 dl) og drysser over maldonsalt og litt revet ost. Enten parmesan eller jarlsberg alt etter hva jeg har.
Stekes på varmluft ved 200 grader til det er gyldent. Ca 30 minutter eller der omkring.
Så, voilà! Der har du mitt beste foccacia-brød.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: