Hva kan man drikke til Sildball?

Det nærmer seg Storås-festivalen igjen, og jeg mimrer litt om oppgaven jeg fikk til fjorårets festival. Hvilken vin kan man egentlig servere til sildball?

Det var en utfordring. Jeg som aldri har smakt sildball, og egentlig ikke spiser sild i noen som helst form. Her måtte det prøvesmakes. Tre sildeballer kom i ekspressfart fra Rindal, og jeg serverte hele familien. Tre sildballer skulle vise seg å være rent for meget. Barna ville ikke smake. For husbonden holdt det med et par munnfuller. Jeg klarte en halv. Da sa det stopp. Helt stopp! Her er min nøytrale smaksanalyse og vinvalg: Sildballen er litt klebrig i munnen, kjenner potetsmak tydelig, sildsmaken ligger i og rundt, og kommer for fullt i ettersmak. Flesk gir en fin salttouch.

Vinen må ha litt sødme for å gå mot flesket. Jeg vil også ha en friskhet og god syre som frisker opp smaksbildet med klebrig potet. Silden fordrer også noe sødme. Samme gjør kokt kålrot som tilbehør. her har vi også noen bitterstoffer. Halvtørr riesling er førstevalget, og jeg testet to rimelige varianter:

Dönnhoff Riesling 2007 – Nahe
ren, modne epler, skifer og mineraler. Nær halvtørr, men med frisk og god syre. Middels fyldig vin med eplepreget smak, den typer epler som har ligget en stund i kjelleren på høsten og blitt mer sødmefulle Ikke den knasende ferske eplesmaken. Mineraler under. God lengde med varm finish.

J. Baumer Riesling 2007 – Rheingau
Ren, ung, ikke så intens eller floral, mer mineraler. Svak, svak petroleumskarakter, nær halvtørr, ok syre, frisk i avslutning. Syrlige epler i munnen med sitrus i etterkant. God vin, men kunne vært fyldigere.

Sammen med sildball blir Baumer litt kort i ettersmak. Ellers god sødme/syre. Sildeballsmaken kommer veldig fram. Men mineralene gir en svak metallisk smak sammen med spekesild.
Dönnhoff har en anelse mer sødme og tyngde. Vinsmaken sitter i munnen sammen med sildesmaken, frisker opp og henger igjen etter sildballen er borte. Overdøver likevel ikke sildeballen. Det skal mye til.

Begge vinene finnes i de fleste polutsalg, nå i 2008-årgang til rundt hundrelappen.

En kommentar om “Hva kan man drikke til Sildball?

Legg til din

  1. hm….har aldri drukket vin til sildball:)vi bruker kefir ellr rødsaft…er født og oppvokst med ball av alle slag og sildball er faktisk min favoritt:)..der ser man hvor forskjellig smaken er. Lykke til med letingen av vin

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: