TV2 + FrP = Sant?

TV2-nyhetene klokka 22.00 i går kveld: ”Innovasjon Norge støtter bønder mer enn gründere” Det er Frp som er ute og kritiserer innovasjon Norge (IN) for å være lite innovative og at ”mesteparten av midlene går til distriktsutvikling uten nytenkning. Det er ikke første gang jeg har hørt FrP argumentere uten tilstrekkelig fakta. Men dessverre sluker TV2 agnet med søkke og snøre. Makan til dårlig journalistikk skal man lete lenge etter. Her godtar man all slepphendt retorikk fra Frp, uten å sjekke fakta eller finne fram motargument for å skape en balansert nyhetsreportasje. Men å henvise til at tidligere landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har fått støtte til å restaurere (ja, for det heter å restaurere fjøs, ikke oppussing – oppussing gjør man i hjemmet) fjøset sitt, ja det bruker man som et argument. Jeg sitter selv i styret i IN i Sør-Trøndelag og er også bonde og tidligere tillitsvalgt i Bondelaget. Det gir meg god innsikt til å kommentere saken.
Hadde TV2, og FrP også for den saks skyld, giddet å sette seg inn i saken kunne de funnet ut følgende:Innovasjon Norge overtok oppgavene til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd, Statens Veiledningskontor for Oppfinnere (SVO) og Norges Turistråd 1. januar 2004. Det er derfor brede saksområder IN skal dekke, fra distriktsutvikling og turisme til nyskapende bedrifter og eksportsatsing.
BU-midlene er framforhandlede jordbruksavtalemidler. De er dermed en del av rammen som bøndene hver vår forhandler om, og ikke noe som kommer på toppen av dette. Dette er bøndenes penger. IN administrerer denne oppgaven på vegne av Landbruks- og Mat departementet for en rettferdig behandling av søknadene. Søknadskriteriene er harde, og midlene er begrenset. Det er derfor en mengde gode utbyggingsprosjekt som ikke får støtte. Jeg synes det er grovt av TV2 å insinuere korrupsjon i saken til den tidligere landbruksministeren. Har TV2 avdekket feil saksbehandling fra IN sin side ved å støtte utbyggingsprosjektet til Riis-Johansen?

Et interessant spørsmål er for øvrig også om en bedrift som er eid av en politiker er utelukket fra alle offentlige ordninger?

Nytt argument: Er restaurering av fjøs virkelig lite innovativt? Vi kan ta et eksempel: Tre gamle og utslitte gårder trenger sårt fornyelse. De tre bondefamiliene går sammen om å bygge et felles fjøs. Dette blir et moderne anlegg med melkerobot og datastyrt teknologi som bedrer trivselen for både ku og menneskene som arbeider der. I tillegg vil den ene partneren utnytte en del av melka for å produsere ost og etablerer et moderne ysteri. Som om ikke det var nok bestemmer bøndene seg for å bygge et forsamlingslokale med mulighet for matservering i en del av fjøsets andreetasje. Dette leies ut til møtevirksomhet. Si meg da, FrP, er dette bakstreversk og lite nyskapende? Eksempelet er ingen utopi. Gården ligger 18 km unna meg. Både folk og kyr er fornøyde med sin nye hverdag, og 6-7 arbeidsplasser i landbruket er opprettholdt. I tillegg gleder de lokalsamfunnet med et nytt møtelokale og nye produkter. Det finnes en mengde slike eksempler rundt om i landet.

Det kunne også vært interessant for TV2 og Frp (jepp, det er kanskje mulig å sette et likhetstegn mellom de to) og titte på porteføljen av bedrifter som har fått støtte og hjelp av IN. Da vil de se at IN har finansiert en rekke nyskapende og uhyre spennende prosjekter med millioner av kroner. Men det er ikke interessant. Så lenge man kan henge ut bøndene og kalle dem sidrumpa får fakta ligge godt gjemt nederst i skuffen. Tv-reportasjen viser til at selskapet MPA i Vestfold som driver med trygghetsalarmer ikke har fått hjelp til å overleve finanskrisen. FrP har tidligere også bedt Stortinget hjelpe dette firmaet. Hadde jeg brukt samme journalistiske grep som TV2 kunne jeg nå ha bundet dette sammen for å mistenkeliggjøre denne koblingen. Det skal jeg selvsagt ikke gjøre.

Interessant nok har derimot koblingen TV2 + FrP vært framsatt tidligere. Denne artikkelen i Klassekampen omhandler invandringsdebatten og forteller om en klar sammenheng mellom Frps økende oppslutning fra begynnelsen av 90-tallet og etableringen av TV 2.
Jeg sier et rungende ja til nyskapende bønder og Innovasjon Norge, og deler ut rødt kort til både TV2 og FrP. Det finnes land i verden der politiske partier eier pressen. Norge bør ikke være et av dem.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: