Spesialslipp: Languedoc-Roussillon, øvrig Frankrike, Hellas og litt til

Høstens første spesialslipp er et slags oppsamlingsheat av viner fra diverse områder og land som ikke får plass i andre slipp. Frankrike vies størst plass, og det er spesielt vinene fra Languedoc-Roussillon det dreier seg om denne gangen. Loire er representert med både røde og hvite viner, det er noen fremragende, røde Provence-viner, et lite knippe Bordeaux og en slenger fra Burgund. Klassikerne fra Rhône-dalen er selvfølgelig på lanseringlista, men dessverre var jeg nødt til å rekke et fly og fikk ikke smakt noen av de røde derfra. Hellas har de siste årene vært godt representert i slippet. Det er noen færre i år, men kvaliteten er god. Spania, Portugal, Østerrike og Luxemburg er også representert i slippet.

Vinene lanseres torsdag 31. august kl. 10.00 i spesialbutikkene og dagen etter, 1. september kl. 8.00, i nettbutikken.

Lanseringslisten finner du her

Smaksnotater

Her er smaksnotater på rundt 65 av vinene som ble presentert på pressesmakingen. Jeg har gruppert dem etter områder denne gangen for å gjøre det mer oversiktlig.

🍷 og 🥂 = spesielt anbefalt

Hellas

Sentral-Hellas. Laget på druen savatiano. Sopp, sitrus og streif av gummi på duft. Fin fylde, sitrusdominert smak, miks av lime og klementiner, mineraler og salt, god konsentrasjon og intensitet. Delikat retronasal ettersmak. Vellaget vin med karakter. 89 poeng 🥂

144 flasker lanseres

Santorini. Laget på assyrtiko og athiri. Gamle vinstokker, 60+ år for assyrtiko og 30+ for athiri. Tropiske toner i duft, bakte epler og karamellisert ananas. Moden frukt på smak, både noe tropisk og varmt samtidig som syren er frisk, støttende og balanserende.  Fyldig smak av ananas og eple. God lengde. 89 poeng 🥂

180 flasker lanseres

Santorini, 100 % assyrtiko. Dufter av fyrstikker og gul frukt. Hint av salt sjø og tang. Fin fylde, konsentrert og energisk vin med god syrestruktur og nydelig frukt. Sitrus, gule epler, saltmineraler, vulkansk. Lang ettersmak med mye frukt og eleganse. 91 poeng

60 flasker lanseres

Santorini, 100 % assyrtiko. Rik duft på en elegant, kompleks og betagende måte. Sitrondrops og lime, fruktpastiller, stjernefrukt, saltmineraler. Frisk og livlig, fremstår litt lukket på smak, men et tydelig sitruspreg krydret med urtesalt er lekkert. 92 poeng

48 flasker lanseres

Røde               

Thessalia, 100 % limniona. Dufter av ungt og friskt av røde bær som kirsebær og bringebær. Fruktig og bærpreget, småkornede fine tanniner, saftige røde bær på smak også, kirsebær, bringebær og søte jordbær. 87 poeng

144 flasker lanseres                    

Makedonia. Laget på 100 % xinomavro. Plomme, sopp og kamfertre på duft. Smaker av det samme, samt markjordbær og krydder. Litt tørre tanniner, forholdsvis enkel vin, men pent priset og vel verdt pengene. 85 poeng          

480 flasker lanseres                  

Makedonia. 100 % xinomavro fra vinstokker som ble plantet i 1919. Plomme, bjørnebær, lakris og fat på duft. Noe alkohol skinner også igjennom. Fyldig, smaker av jordbærsyltetøy, lakris og fat, tydelige tanniner, litt for heit alkohol (14%) og fatdominert. Ikke en helt optimal flaske. Ny flaske har mye av det samme, men en bedre friskhet og rødere uttrykk i frukten. 87 poeng           

600 flasker lanseres                

Makedonia, 100 % xinomavro. Sopp, jord og kamfertre over base av jordbær på duft. Fyldig og fast, tanninrik, smakav jordbær og plomme, en energisk syre løfter opp frukten som nesten får en ripsaktig karakter i midtpartiet. Fast, litt tørr avslutning. 90 poeng

144 flasker lanseres                  

Makedonia, blend av 60 % limnio 20% mavrotragano, 20% mavroudi. Lukter veldig av nykokt kaffe og mokka over mørk frukt. Fin fylde, god konsentrasjon, fatpreget er integrert og frukten elegant. Smaker av jordbær, plomme, fat, kaffe og mørk, bitter sjokolade. God lengde. Bra kjøp som vil utvikle seg videre. 89 poeng 🍷                          

180 flasker lanseres                   

Santorini, 100 % mavrotragano. Dufter av krydder og mørke bær. “Seriøs” duft. Fyldig munnfølelse med faste, store tanniner. Smaker av jordbærsyltetøy, søte bjørnebær, vanilje og krydder. 15 % alkohol river litt, men det går bra. Ønsker meg et par knepp opp på friskhet, men en solid vin er det. 90 poeng                       

96 flasker lanseres

Languedoc-Roussillon

Spesialutvalgets produktsjefer har skrevet en svært god og innsiktsfull artikkel om Languedoc-Roussillon i forbindelse med slippet. Den ligger på Vinmonopolets nettsider og er meget leseverdig. Her fortelles det om en revolusjonerende utvikling, mye drevet frem av små og mellomstore produsenter som utfordrer kooperativene som dominerer området. Rimelige priser på vinmark har også bidratt til at nye produsenter har mulighet til å etablere seg og bringer inn nytenkning om produksjon av kvalitetsvin. Områdets naturgitte forutsetninger for å produsere høy kvalitet er det ingen ting å si på.

Selv må jeg bla langt tilbake i kalenderen for mitt siste besøk i det fascinerende landskapet. Det var i 2009, men allerede da var det gryende nytenkning hos enkelte av (de små) produsentene som ble besøkt. Languedoc-Roussillon er i full gang med å riste av seg ryktet som kun et område for masseproduserte, rimelige og kjedelige viner.

Blend av 40 % chenin blanc, resten en miks av grenache blanc, carignan blanc, roussanne, viognier, petit manseng. Delikat duft, ikke spesielt aromatisk, men fine toner av både fersken, eple og sitrus blandes sammen. Fin fylde, delikat, moden frukt, moderat syre og alkoholen skinner litt igjennom. Smaker av pære og hvit fersken med en saltaktig ettersmak. 88 poeng              

120 flasker lanseres

Carignan blanc fra gamle vinstokker. Frisk og ren duft av blomster og sitrus, mineralstreif. Pent fyldig med en saftig syre, livlig smak av syrlige epler og gul frukt. God lengde, med saftig finish. 88 poeng              

96 flasker lanseres

Fra Collioure. 60 % grenache, 40 % syrah. Krydret og skogsbærpreget duft, pent fyldig med smak av blåbær, bjørnebær, streif av marsipan og rød lakris. God lengde. 87 poeng

120 flasker lanseres

Fra Collioure, laget på 50 % grenache, 30 % mourvèdre og 20 % carignan. Marsipan, lakris og bjørnebær på duft. God fylde, finkornede, faste tanniner, harmonisk sammensatt vin, smaker av skogsbær, litt fat, fint krydderpreg og hint av mandel, lang ettersmak med mye frukt og energisk trøkk. 90 poeng 🍷                                 

120 flasker lanseres

Fra Collioure. 60 % grenache, 40 % syrah. Krydder, edelt treverk, solbær og blåbær på duft. Følger opp med sammefruktarakter på smak, iblandet mer røde bær. Kommer et fapreg av stødt nellik og kardemomme etterhvert. Fyldig, konsentrert og tanninrik, men de er forholdsvis bløte og modne. God lengde. 90 poeng      

60 flasker lanseres

Fra Caramany, laget på 100 % syrah. Skogsbærpreget duft, litt pepper. Fyldig, rik og konsentrert. Tydelige tanniner, smaker av plomme og blåbær, snev av pepper og allehånde. Fast, litt tørr ettersmak. 90 poeng

120 flasker lanseres

Laget på grenache, carignan, syrah, mourvèdre, fra gamle vinstokker. Dufter av blomster, krydder og skogsbær. God fylde, saftig og konsentrert frukt i munnen, mørke bær på smak, blåbær og plomme, krydret, sødmefull frukt og lett fatkrydret finish. Godt kjøp. 89 poeng 🍷

600 flasker lanseres

Laget på 40 % grenache, 35 % syrah, 20 % carignan og 5 % mourvèdre. Dufter av skogsbær og blomster. Frisk, saftig frukt, krydret og rødbærdominert smak ispedd noe mørkere skogsbærinnslag. God lengde. Vellaget og velsmakende til fin pris. 89 poeng 🍷                           

240 flasker lanseres

50 % carignan, 30 % syrah og 20 % grenache. Skogsbær, lyng og krydder på duft. Fast og frisk, smaker av blåbær, plomme, rørte bringebær og litt krydder, god konsentrasjon, pent fatpreg. Snerper fint i avslutning. 90 poeng                                  

60 flasker lanseres

Saint-Chinian, på 35 % syrah, 35 % carignan, 15 % grenache og 15 % mourvèdre.Krydder og bjørnebær på duft. Saftig frukt i munnen, lett raspende tanniner, smaker av knuste bringebær, moreller og krekling. lang saftig ettersmak. Bra vin til hyggelig pris. 89 poeng 🍷

600 flasker lanseres 

Saint-Chinian, 95 % carignan, resten er en field blend av 17 forskjellige druer. Krydret duft, lukter veldig fat, men denne er etter sigende kun lagret på tank. Vet nesten ikke om jeg skal tro på det? Konsentrert i munnen, kompakt frukt, moreller, lakris og krydder. Ikke noe fatpreg på smak, så da er den ueiket da. Lang ettersmak. Nesten så kompakt at det er vanskelig å få tak i nyansene. 88 poeng                                    

360 flasker lanseres

Faugeres, druemiks er 50 % mourvèdre, 35 % carignan og 15 % grenache. Lakris og morell, mørk frukt og lær på duft. Nesten litt dyrisk, uten å være animalsk. Strukturerende tanniner, konsentrert og saftig frukt, mørke bær, treverk, røyk. Lang, salt ettersmak. 88 poeng 🍷                                         

180 flasker lanseres

Terrasses-du-Larzac, 50 % grenache, 40 % syrah og 10 % cinsault fra gamle vinstokker. Produsenten lager i utgangspunktet naturvin, men akkurat denne er produsert konvensjonelt (dvs svovlet) for at den skal kunne lagres. Krydret duft, moreller og syltet frukt. Faste tanniner, god konsentrasjon, flott frukt i munnen, litt varm, blir litt tørr fra midtpartiet og får en varmende finish som trekker ned, men ellers veldig bra. 88 poeng

192 flasker lanseres

Terrasses-du-Larzac. 100 % carignan. Dufter av bringebær og skogsbær, litt lyng og skogbunn. I munne en saftig rødbærsfrukt, nydelig syre som løfter, delikat og konsentrert. Smaker av krekling og knuste bringebær, god lengde. 89 poeng  🍷         

360 flasker lanseres

Terrasses-du-Larzac, laget på mourvèdre, syrah, carignan og grenache. Mørk frukt, konsentrert duft, men ikke så nyansert. Trenger mer tid for å utvikle aromatikken. Fyldig vin med fin syre og bløte tanniner, smaker av skogsbær, sort oliven, salt lakris. Tett og konsentrert. 89 poeng for nå                    

90 flasker lanseres

Terrasses-du-Larzac, 70 % grenache, resten utgjøres av syrah og carignan. Lyng, mørke bær, sopp og rosmarin på duft. Saftig og frisk i munnen, konsentrert med faste tanniner, likevel en rundmunnfølelse, smaker skogsbær, fine urtetoner (ikke grønne). Glir over mot rødere bær og avslutter med et flott kirsebærpreg. 92 poeng  🍷                          

48 flasker lanseres

Terrasses-du-Larzac. 70 % syrah, resten mourvèdre og carignan. Fine krydderurt-nyanser i duften over blåbær, plomme og fat. God konsentrasjon og fylde, modne tanniner, smaker av saftige bjørnebær og blåbær med forfriskende innslag av røde bær. Krydres med kaffe, sjokolade, hint av sigar. Vellaget og god. 92 poeng 🍷

48 flasker lanseres

Pic Saint Loup, 90 % syrah og 10 % grenache. Lukter gammel plysjsofa og parfyme, bjørnebær. God konsentrasjon, strukturert vin der frukten er både frisk og sødmefull. Smaker av granateple og rørt jordbær. God lengde med søte moreller i avslutningen. 89 poeng                                     

240 flasker lanseres

Pic Saint Loup, 100 % mourvédre. Dette er ikke innenfor regelverket for området og vinen klassifiserer dermed som Vin de France. Lukter gjærende frukt, mørke bær, fat og røyk. I munnen er frukten saftig og konsentrert, elegante, småkornede tanniner. Smaker av juicy markjordbær og bjørnebær. Noe saltaktig i avslutningen. 88 poeng 🍷

120 flasker lanseres

Pic Saint Loup, 80 % syrah og 20 % mourvèdre. Sement, mørke bær og spearmint-tyggegummi på duft. Fyldig, fast og konsentrert, smaker av mørke bær mikset med jordbær og urter med en tørr, lett nøtteaktig finish. 87 poeng                                    

120 flasker lanseres

Øvrig Frankrike     

Loire

Pouilly-Fume, 100 % sauvignon blanc. Dufter av urter og stikkelsbær, beveger seg mer og mer mot nesle og nyslått gress etterhvert. Det samme på smak, starter fruktig med sitrus og stikkelsbær og blir mer grønn i avslutningen. Frisk syre og livlig avslutning. 89 poeng 🥂          

360 flasker lanseres

Pouilly-Fume, 100 % sauvignon blanc. Nyansert duft, stikkelsbær og epler, men ikke spesielt urtete. Frisk syr, bermepreget, god konsentrasjon av frukten, litt lukket nå slik at enkeltkarakterene dempes. Bedrer seg i glasset. Mer stikkelsbær, noen tropiske hint, flint og salt. 88  med potensiale for mer når den åpner opp.

60 flasker lanseres

Montlouis, 100 % chenin blanc. Dufter av urter og gule epler. Frisk syre, bermeprege med gjær og ristet brød over bakte epler og frisk sitrus. Gode kontraster i smaksbildet. Lang ettersmak med en lett nøttete avslutning. 90 poeng 🥂  

113 flasker lanseres

Montlouis, 100 % chenin blanc fra gamle vinstokker. Var tidligere naturvinprodusent, men har gått tilbake til konvensjonell. Dufter av epler, sitrus, hint av pære og kvede. God fylde, leskende syre, smaker av friske epler, lime, rund ettersmak, litt bermepreg, god lengde. 90 poeng

144 flasker lanseres

Saumur, 100 % chenin blanc fra gamle vinstokker. Distinkt aroma av mandler, epler og noe mot tjære/kreosot/brent treverk. Fin fylde, krisp og frisk syre, smør og gule epler på smak, lett krydder. Lang ettersmak med fatkarakter i avslutning. 91 poeng                 

96 flasker lanseres

Savennieres, 100 % chenin blanc. Stor intensitet på duft. Epler, mynte, kvede, mjødurt. Konsentrert og fet i munnen, skarp syre, moden frukt på smak, gule epler, lime, hint av molte og smør. Lang og flott vin som kan ligge lenge. 93 poeng 🥂

480 flasker lanseres

Bourgueil, 100 % cabernet franc. Frisk duft av solbær, paprika og urter med god intensitet. Vedig typeriktig cabernet franc. Frisk og saftig, elegant og vellaget, god miks av fruktighet og urter. Mørk frukt og bakt paprika, altså på den søte siden og ikke den grønne og bitre. God lengde. 88 poeng

600 flasker lanseres     

Chinon, 100 % cabernet franc. Fatpreget duft, mikset med solbær og sort oliven. Faste, litt stramme tanniner, men god fylde gir en bløt munnfølelse. Flott konsentrasjon av frukten, smaker av solbær og noe søtere rød frukt. Lett krydret, integrert fat på smak.  88 poeng                     

50 flasker lanseres

Saumur-Champigny, 100 % cabernet franc. Lekkert urte- og paprikapreg over mørk frukt på duft. Streif av sement. God fylde og konsentrasjon, supersaftig frukt med syre som gir vann i munnen. Smaker av en miks av saftige kirsebær og solbær, urter og kamfer. Lang og flott. Et superkjøp. 91 poeng  🍷                    

144 flasker lanseres

 Saumur-Champigny, 100 % cabernet franc. Lakris, fat og mørk frukt på duft. Tanninrik og tett, tanniner sitter i front og skygger for frukten. Solbær og saltpastiller på smak, men dette trenger tid. Fast finish. 89 poeng

120 flasker lanseres

Saumur-Champigny, 100 % cabernet franc. Kirsebær, krydder, blåbær og krekling på duft. Fin fylde og godt bærpreg, samme på smak som duft. Stor konsentrasjon, rik og med flott dybde. Mye skogsbær, sødmefull frukt, streif av krydder. lang, urteaktig finish. krekling og spennende grønne urter, streif av rosmarin og salvie. 90 poeng  🍷    

564 flasker lanseres

Hvit Rhône

Nord-Rhône, Condrieu. 100 % viognier. Fersken og blomster, blomstrende kirsebærtrær på duft. Aromatisk og intens duft. Fyldig og fet, smaker av konfitert pære, fruktcocktail, vaniljekrem og litt søtt krydder (muskattnøtt, kardemomme). Lang. Druetypisk, men med en ekstra fin snert i syren . 91 poeng

180 flasker lanseres

Nord-Rhône, St.-Peray. 2/3 roussanne, 1/3 marsanne. 20 % av vinen har vært på nye fat. Noe nøytral i duften, delikate toner av gul og grønn frukt. Frisk, saftig, smaker av epler med saltpastiller i finish. 89 poeng

180 flasker lanseres

Sør-Rhône, Châteauneuf-du-Pape. Nøytral duft, til dels også smak. Handler mer om struktur i munnen denne her. Fyldig og fet, alkoholen gir en rund, litt tykk følelse, men vinen takler 14 % godt. Smaker av mandler, epler og sitrus. 89 poeng                         

120 flasker lanseres

Bordeaux              

Bordeaux superior. Mørk frukt, engelsk fruktkake og solbær, mokka og litt urter på duft. Fyldig og bløt, smaker av rørte jordbær, syltede solbær og urter. Varm, alkoholisk finish. 87 poeng

600 flasker lanseres                 

80 % merlot, 10 % cabernet franc, 5 % cabernet sauvignon og 5 % malbec. Dufter av furunål, kaffe og plomme. Fyldig og rik, innsmigrende, bærer alkoholen på 14 % veldig bra. Smaker av plomme og litt tørket frukt, kaffemokka. God lengde. 88 poeng

480 flasker lanseres                   

Lalande-de-Pomerol, 80 % merlot, 10 % cabernet franc og 10 % cabernet sauvignon. Plomme og solbær, lakris og kristorn på duft. God fylde og saftighet, mørk frukt, plomme, krekling og bjørnebær med hint av søt lakris på smak. Fint snerp i strukturen og god lengde. 88 poeng 🍷

360 flasker lanseres                

Liten Saint-Emillon Grand Cru-eiendom på 6 hektar på grensen mot Pomerol. Nabo med Cheval Blanc på St-Emillon-siden og nær Conseillante på Pomerol-siden. 65 % merlot og 35 % cabernet franc. Konsentrert duft, mørke bær, solbær, blåbær, krydder, litt fat og noe floralt. Pent fyldig og bløt med solid frukt, finkornede tanniner. Smaker av plomme, mørke moreller og krydderkake. Fine lakristoner og litt sigarrøyk. God lengde. 91 poeng 🍷

600 flasker lanseres

Provence

50 % cabernet sauvignon, 50 % syrah. Mørk frukt på duft, fin dybde med blåbær, krydder, sementstøv, litt mokka og noe delikat jordbæraktig. Fersk og lekker frukt, god fylde med fast struktur, smaker av knust jordbær, plomme og rørte blåbær, supersjarmerende frukt. Antydning til mandel og smør i en lang ettersmak. 90 poeng 🍷

240 flasker lanseres               

80 % mourvedre, 15 % grenache, 5 % cinsault. God intensitet og dybde på duft, miks av innbydende knuste bringebær, roser og mørkere frukt. Sødmefull i munnen, glatt frukt med god fruktsødme, smaker av bringebær og blåbær, litt fat og urter. Flott vin. 91 poeng 🍷

120 flasker lanseres        

80 % mourvedre, 10 % grenache, 10 % cinsault. Blanding av mørk og rød frukt med noe maursyreaktig i duften. Fyldig, bløt og konsentrert med nydelig frukt som bare er så leken og betagende. Smaker av knuste bringebær, rørte markjordbær, hint av lakris og nektariner. Lang og konsentrert. Suveren vin. 92 poeng 🍷                 

36 flasker lanseres

Burgund

100 % pinot noir. Litt reduktiv i form av hermetisk champignon her også, men det dukker opp noe røde bær, kirsebær. Frisk og delikat i munnen med knuste bringebær, kirsebær og litt mineraler, salt finish med snev av tyrkisk pepper. Deilig vin. 91 poeng

60 flasker lanseres

Spania og Portugal

Bierzo, 100 % godello. Krydret og moden frukt på duft, gule epler, fersken, hint av pasjonsfrukt på en delikat, ikke overdådig måte. Frisk syre, rund og fet i munnen, smaker av melon, fersken, hint av mynte  og krydder. God lengde. Flott vin. 90 poeng 🥂    

120 flasker lanseres 

Valencia. Druen er den ukjente forcalla, visstnok en drue som er godt egnet i klimaendringenes tid da den tåler varme uten å bygge opp mye sukker som igjen gir høy alkohol. Nydelig frukt på duft og smak. Sødmefulle røde bær med fin syre og intensitet, markjordbær, bringebær, delikat fatpreg. Virkelig fin nerve i frukten her. 89 poeng  🍷                       

240 flasker lanseres

Sierra de Gredos, 100 % garnacha. Røde bær og nektariner, litt sement og stein på duft. Syrlig i anslaget, smak av granateple, markjordbær, knuste bringebær, livlig og fruktig. Delikat så det synger etter. 89 poeng                     

240 flasker lanseres

Bierzo, hovedsakelig mencia fra vinstokker plantet i 1890. Røde bær, blåbær og krekling ispedd lakris og urter på duft. Samme på smak, men også noe røykaktig (røkt bacon?). Salt salmiakk-lakris i ettersmak. Faste tanniner, fin syre. 88 poeng           

120 flasker lanseres

Priorat, 50 % garnacha og 50 % cariñena. Mørke bær, plomme, sviske, fat og lakris på duft. Fyldig og rik på smak, nydelig friskhet, energisk og livlig syre som virkelig løfter frukten her. Rødere frukt enn duften ga forventninger om. Rørt bringebær, krekling, vanilje. Faste tanniner hele veien. Godt kjøp. 90 poeng 🍷                  

240 flasker lansere

Ribera del Duero, Hovedsakelig tempranillo med litt garnacha og albillo. Dufter av lakris, mørke bær, bjørnebær, hint av røkelse. Fyldig, konsentrert, smaker av bjørnebær og plomme, vanilje, faste tanniner fra start til mål, god friskhet i frukten. 88 poeng                         

240 flasker lanseres

Ribero del Duero,  temperanillo med 3 % cabernet sauvignon. Dyp rød, lett utviklet farge. Modne toner i frukten, fiken, hint av sviske, fat, vanilje, nytresket korn, bourbon-fat, popcorn, krydder, kompleks duft med stor intensitet. Fast, rik, konsentrert og fatpreget, mye popcorn og vanilje her, brunet smør, smaker av fiken, dadler, plomme og fat. Fantastisk vin, men jeg må si den begynner å bli temmelig kostbar. 93 poeng                      

300 flasker lanseres

Portugal, Beiras. Laget på 60 % touriga nacional fra Dão og 40 % baga fra Bairrada. Spennende duft av hasselnøtter, plomme, rørt bringebær og urter. Fin fylde, saftig frukt, smaker av plommer, solbær og rødere bær i avslutning. Litt urter. Fast finish med fine, livlige syretoner til slutt.  Bra kjøp. 89 poeng 🍷

480 flasker lanseres

Luxemburg og Østerrike

Luxemburg, Moselle. 100 % auxerrois. Kun ståltank. Pærer og sitrus på duft. Pent fyldig, sødmefull og moden frukt, smaker av pære, fersken, hint av mandler, god lengde, saftig syre som blander seg fint med den modne frukten. Bra. 87 poeng 🥂

180 flasker lanseres

Luxemburg, Moselle. 100 % pinot gris. Hvit fersken, melon og aromatisk hvit sopp på duft. Saftig og overraskende syrefrisk pinot gris, lett krydret, med grapefrukt, agurk og gule epler på smak. Saftig finish.  87 poeng                

180 flasker lanseres

Niederösterreich. 100 % riesling. Krydderdryss over gule epler på duft. Skarp syre, gallesur faktisk, frukten er også knapt moden slik at den ikke får spesielt kompleks karakter. Produsenten ønsker å lage tørre viner med lav alkohol og høster tidlig. Denne er 10,5%. Veldig positivt med lavere alkohol, men jeg syns de har litt mer å jobbe med for å få fram druekarakteren på smak. 86 poeng

120 flasker lanseres

Niederösterreich. Grüner veltliner fra 100 år gamle vinstokker.  Denne har også 10,5 % alkohol. Nydelig duft av blomster, honning, melon og noe parfymert. Smaker av smør og vanilje over syrlig frukt, lime og grønne epler. Duften er flott, men også her virker frukten litt umoden på smak. Temmelig dyre viner begge to. 88 poeng

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: