25 gode marsnyheter i Vinmonopolets basisutvalg

Nyhetene i mars rulles straks ut i hyllene på Vinmonopolet. Det er et ganske hyggelig slipp med mange gode nyheter denne gangen, selv om ikke alt er like spennende.

Clare Valley i Australia er kjent for sine kraftfulle rieslinger. Vinmonopolet kommer denne gangen med tre stykker. Helt greie viner, men i forhold til forventningene savner jeg litt mer trøkk på disse.

Videre går veien til Marlborough i New Zealand og det er selvfølgelig sauvignon blanc og pinot noir det dreier seg om. Her er det flere gode kjøp i hyggelig prisklasse.

De italienske mars-nyhetene er litt skuffende. Spesielt Aglianico del Vulture-vinene fra Basilicata. Aglianicodruen regnes som Sør-Italias juvel, men her må det mer pussing til for å skille de fra gråstein. Elena Fucci er god, men den koster da også 371 kroner. Nebbiolo fra Lessona i det nordlige Piemonte og forholdsvis rimelige cabernet-blends fra Bolgheri gjør en hederlig innsats, men det blir noe… tja, kjedelig?

Et knippe riesling fineherb fra Mosel er tatt med for å styrke det populære segmentet med halvtørre, tyske hvitviner. Flere gode kjøp her, også for de som egentlig bekjenner seg til tørrere varianter.  

Mars er også starten på rosésesongen. Siden det ennå er få ferske roséviner fra 2019-årgangen fra Europa har polet gått til Sør-Afrika. Vinene er Fairtrade på lettvektflasker og kvalitet sånn knapt midt på treet. Det rulles fortløpende inn nye årganger av eksisterende roséviner i basisutvalget, så det kan være like greit å se etter 2019 på favoritt-roséen her.

Spennende fra Bordeaux

De mest spennende mars-vinene er et knippe klassiske Bordeauxviner av begge valører i årgangene 2015, 2017 og 2018. .

Hvitvin fra Pessac-Léognan er om ikke undervurdert, så i hvert fall oversett. Sammensetningen av sauvignon blanc og semillon blir knapt bedre enn her. Dette er seriøs hvitvin. Rød Bordeaux ser også ut til å få en renessanse etter en periode der bildet av en Bordeaux-drikker har vært herremenn i tweed med lommetørkle i brystlommen. Prisstigningen har også vært en sterk medvirkning til at folk har vendt seg fra Bordeaux. Men Bordeaux slår alltid tilbake. Prisen er det heller ikke noe å si på, så her er det gode kjøp for både kjeller og konsum.

Testutvalget der importørene selv kan melde opp sine viner har ofte vært preget av en hel masse intetsigende tre-litere og søtladne superkommerse greier. Det er noen av de denne gangen også, men det er kommer også noen ordentlig gode viner. Det er gledelig hvis det blir en trend med høyere kvalitet på vinene som lanseres i testutvalget.

Her er anbefaling på 25 av nyhetene som kommer i basis-, parti – og testutvalg på fredag 6. mars. 

🍷 og 🥂= Spesielt anbefalt

Hvit

Lange Hills Cuvee 2017
Varenr. 11513001 – Kr 251,20

Rund, frisk chardonnay fra Oregon, USA. Gjæret i ståltank og noe i fransk eik. Denne er en forsinket lansering fra januar. Det var bra den kom med nå, for dette var godt. Eplepreget og lett nøtteaktig, lagvis komponert med frisk syrlighet, hint av krydder god lengde. Meget god. 89 poeng 🥂



Penna Lane Watervale Riesling 2019
Varenr.11601401 – Kr 186,20

Clare Valley, South-Australia. Gjæret på ståltank. Petroleumshint over blomster og sitrusskall på duft. Frisk og leskende syre, smak av kandisert appelsinskall, lime og grønne, syrlige epler. Tørr ettersmak. God. Min favoritt av Clare Valley-vinene. 87 poeng 🥂


Rock Bare the Clare Valley Riesling 2019
Varenr. 11560001 – Kr 215,90

Clare Valley, South-Australia. Gjæret ved lav temperatur på ståltanker. Fire måneder på bunnfallet for større fylde. Duft av blomstereng og krydder. Lett og frisk i anslaget, litt hul i midtpartiet, smak av grønne epler og miksede sitrusfrukter som går over i en krydret, myntepreget avslutning. 85 poeng




Framingham Nobodys Hero Sauvignon Blanc 2018
Varenr. 10872001 – Kr 159,90

Marlborough, New Zealand. Gjæret på ståltank. Aromatisk, syltede stikkelsbær og ananas på duft. Frisk, urtepreget smak. Godt med sødmefulle stikkelsbær, fersken og tropisk frukt. Hint av noe som minner om sylteagurk. God lengde. Helt ok. 85 poeng



Blind River Tekau Sauvignon Blanc 2018
Varenr. 11492001 – Kr 201,00

Marlborough, New Zealand. Gjæret på eikefat, halvparten av vinen gjennomgår malolaktisk gjæring. Åtte måneders fatlagring. Kommer ikke jumpende ut av glasset den her. Litt lukket, men byr på urter og gul frukt på duft. Rund munnfølelse med sødmefull tropisk frukt, krydder og vaniljeyoghurt på smak. Ferskenpreget ettersmak med en saftig syre som frisker opp. 86 poeng



Chateau Olivier Le Dauphin d’Olivier Blanc 2017
Varenr. 11570501 – Kr 240,30

Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. 50 % sauvignon blanc, 50 % sémillon. Gjæret på fat, videre fatlagring i 12 måneder. Korrekt duft av sitrus, bivoks og snev av nyvasket ullgenser (lanolin). Smak av gul frukt, sitrus og stikkelsbær. Vanilje og kryddertoner fra fat. Fin modning på frukten her og en syre som frisker opp i fatpreget. Honningtoner, litt mandel i ettersmak. 87 poeng




Château d’Eyran 2018
Varenr. 11508601 – Kr 281,10

Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. 65 % sauvignon blanc, 35 % sémillon. Lagret på eikefat i seks måneder. Aromatisk med flott intensitet i duften. Bakte epler, ananas og vaniljekrem. Fin vekt i munnen, frisk og saftig syre, mye mer dempet på smak enn duften skulle tilsi. Ren frukt, sitrus og melon, hint av mandler og en lett, krydret avslutning. 88 poeng


Domaine de Chevalier L’Esprit de Chevalier Blanc 2017
Varenr. 11556101 – Kr 321,20

Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. 55 % sauvignon blanc, 45 % sémillon. Lagret på eikefat i ni måneder, deretter 12 måneder flaskelagring. Krydret og sitruspreget duft med et streif av urter, lanolin og vanilje. Fin fylde i munnen, bløt karakter, god konsentrasjon med en saftig syre som ligger under og gir energi, smaken er lagvis komponert med sitrus, stikkelsbær, bivoks, epler og et lett fatpreg av vanilje og krydder. Lang, litt nøttepreget avslutning. Meget god. 90 poeng 🥂


Weingut Selbach-Oster Zeltinger Kabinett 2018
Varenr. 11595501 – Kr 197,-
Varenr. 11596005 – Kr 481,90 (magnum)

Mosel, Tyskland. Druer fra vinmarkene Himmelreich, Schlossberg og Sonnenuhr. Gjæret på store fat (1000 liter) og ståltank. Seks måneders lagring på bunnfall. Denne lanseres i vanlig flaske og magnumflaske. Dufter av blomstereng og sitrus. Saftig syre gir et løft og balanserer den modne, sødmefulle frukten. Smak av sursøt sitrus, lime og gule epler. Mangler litt på konsentrasjon og dybde, men en vellaget og livlig riesling med 30 gram restsukker. 

Magnumflasken er litt strammere i uttrykket, men blir også servert en tanke kjøligere. Det sier noe om at riesling med restsødme gjerne kan serveres et hakk kjøligere enn tørre rieslinger. 87 poeng

Bischofliche Mosel Riesling Spätlese Feinherb 2018
Varenr. 11634501 – Kr 206,10

Mosel, Tyskland. Langsom gjæring på ståltanker ved lav temperatur. Gjennomgått malolaktisk gjæring. Sødmefull karakter (15 gram restsukker) godt balansert med en saftig syre som støtter pent opp om den gule, modne frukten. Smak av eplekake og sitrus. Fine tørrstoffer i sluttfasen som gir en velkommen fasthet i ettersmak. 87 poeng



Crudo Catarratto Zibibbo 2019
Varenr. 5469601 (Testutvalg) – Kr 139,90

Sødmefull sicilianer på 75 % cataratto og 25 % zibibbo (muscat d’Alexandria). Gjæret ved kjølig temperatur på ståltank. Duft av hermetisk fersken og fruktcocktail. Rund og bløt med tropisk frukt på smak. Veldig snill og lettdrikkelig, men har likevel en dugende friskhet hvis den serveres godt avkjølt. Jeg fikk lyst til å prøve den med isbiter og en limeskive til sommeren. 83 poeng


Ferdinand Mayr Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner 2019
Varenr. 10020501 (Testutvalg) – Kr 119,90

Niederösterreich, Østerrike. Temperaturkontrollert gjæring i ståltank. Korrekt Grüner veltliner-duft. Floral karakter med hint av dill og grønn pepper. Første smak virker sødmefull, men ikke mer enn 5 gram sukker. Smak av pære, hvit fersken, fruktpastiller og grapefrukt. Innslag av noe grønt og lett urtete. God friskhet og grapefruktaktig ettersmak. Mye vin for pengene. 85 poeng 🥂



Musserende

Ayala Brut Majeur
Varenr. 5606201 (Testutvalg)- Kr 364, 90

Champagne, Frankrike. 67 % pinot noir, 26 % chardonnay, 7 % pinot meunier. Hvis ikke jeg husker feil er dette huschampagnen på ærverdige Britannia Hotell i Trondheim. Flott intensitet på duft som går mot modne epler, nøtter og ristet loff. Kremete mousse, som boblende sitronskum i munnen, smak av modne epler, nøtter, skogsopp og streif av honning til slutt. Begynnende kompleksitet og en energisk syre hele veien. 88 poeng 🥂


Rosé

Kleine Rust Pinotage 2019
Varenr. 11506401 – Kr 126,00

Western Cape, Sør-Afrika. 100 % pinotage. Gjæret kjølig på ståltanker. Duft av smeltet saftis og bringebærsorbet. Frisk og salt, smak av bringebærdrops og markjordbær, fin tørrhet og syre i ettersmak. Enkel, men ganske god rosé. 82 poeng



Rød

Yealands Land Made Pinot Noir 2018
Varenr. 988001 – Kr 176,00

Marlborough, New Zealand. Gjæret på temperaturkontrollert ståltanker. På smakingen hos Vinmonopolet virket denne reduktiv med preg av brent treverk og sur bålrøyk på duft og smak. Den kommer seg litt i glasset og får en lovende rødbærpreget avslutning. Smaking av samme vin hos importør senere på dagen gir et mye bedre inntrykk. Bløt og saftig jordbærfrukt, delikat og frisk. Denne vil ha godt av en liten lufting før den drikkes. 87 poeng 🍷

La Prevostura Lessona 2015
Varenr. 11515101 – Kr 331,30

Lessona, Piemonte, Italia. 100 % nebbiologjæret på ståltank før den får 22 måneders modning på fat og 11 måneder på flaske. Tørkede blomster, dadler og moreller på duft. Fast, tørr og tanninrik, fint bærpreg, kirsebær med innslag av tørket frukt og fersk fiken. Litt kompleksitet. Tørr, fast ettersmak. 86 poeng



Macarico Macari Aglianico del Vulture
Varenr. 11569801 – Kr 216,20

Aglianico del Vulture, Basilicata, Italia. Lagret på ståltank og fat. Duft av kunstig jordbærsyltetøy, roser og lakris. Saftig frukt i munnen, kirsebær og plommer som overdøves av tørre tanniner i ettersmak. Egentlig ikke så verst, men kvaliteten forsvarer ikke prisen. 83 poeng



Elena Fucci Titolo Aglianico Vulture 2017
Varenr. 1678001 – Kr 371,20

Aglianico del Vulture, Basilicata, Italia. 12 måneders lagring på fat, 12 måneder flaskemodning. Moreller, anis og et urtestreif på duft. Rik frukt i smaken, tanninrik og varm med god fylde. Smak av mørke bær, plomme og gamle fat. Fint småbittert preg av kirsebærstein i avslutningen. God kvalitet, men dyr. 86 poeng



Tenuta Campo dei Lecci Il Leccio 2017
Varenr. 11493201 – Kr 201,00

Bolgheri, Toscana, Italia. 40 % syrah, 30 % cabernet sauvignon, 30 % merlot. Åtte måneders lagring på franske fat som er brukt en gang tidligere. Urter og mørke bær på duft. Rik mørk frukt, faste tanniner, strukturerte tanniner, sødmefull mørk frukt, moreller, blåbær, solbær og engelsk fruktkake. Tydelig, krydret fatpreg. Varm, fast, tørr avslutning. 86 poeng



Podere Conca Agapanto Bolgheri 2017
Varenr. 11508701 – Kr 300,30

Bolgheri, Toscana, Italia. 50 % cabernet sauvignon, 30 % cabernet franc, 20 % ciliegiolo. Lagret på franske eikefat. Krydret, fatpreget duft over mørke bær. Bløt i anslaget, kommer så masse tanniner som snerper godt. Smak av bjørnebærsyltetøy, solbær, plomme og vanilje. Fint integrert, dog tydelig fatpreg. 87 poeng


Château La Tour de By 2015
Varenr. 1528401 – Kr 211,00

Médoc, Bordeaux, Frankrike. 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot, 5 % petit verdot. Tradisjonell vinifikasjon. Solbær, urter, kristorn og et hint av blyantviss på duft. Bløt og konsentrert, fast midtparti og avslutning, God konsentrasjon og dybde, noe kompleksitet, moden og fin frukt. Smak av plomme og solbær, anis og bakt paprika. Fatpreget avslutning som trenger litt tid for å gå sammen. Meget god vin til hyggelig pris. 88 poeng🍷


L’Esprit de Chevalier Rouge 2017
Varenr. 11556201 – Kr 321,20

Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. 70 % cabernet sauvignon, 25 % merlot, 5 % petit verdot. Tilgjengelig og åpen duft av solbær, plomme, mørk sjokolade og vaniljestang. Fast, konsentrert og rik munnfølelse, frukten viser seg fint fram med og følger opp duften med mørk frukt og lett fatpreg. Vellaget og meget god. 90 poeng 🍷



Château Pape-Clément 2015
Varenr. 11556301 – Kr 941,30

Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike. 53 % merlot, 46 % cabernet sauvignon, 5 % petit verdot, 5 % cabernet franc. 18 måneders lagring på fat, 24 måneder flaskemodning. Dyb duft av mørk frukt, plommer, hint av sviske og mokkabønner. Fatpreget med masse fatkrydder, nellik, muskatnøtt og vaniljestang. Som å komme inn på et rom med nylagt, ubehandlet eikeparkett eller stikke nesen ned i en nybrent fat. Under ligger en solid fruktbase av moden frukt, sviske og mørke bær. Stor konsentrasjon og god lengde som bærer frukt hele veien før den snurper seg sammen i en varm, tørr finish. En vin man lett blir imponert av hvis man liker eikepreg, men det er dyrt da. 92 poeng


Zaccagnini Montepulciano d´Abruzzo Riserva 2014
Varenr. 117601 (Testutvalg) – Kr 199,90

Abruzzo, Italia. 100 % montepulciano, Gjæret på store 5000-liters fat i 30 måneder. Seks måneders flaskemodning. Her kommer «pinnevinen» i forseggjort Riserva-utgave. Duft av treverk, drivved og plommer. Rund vin med forholdsvis bløte, runde tanniner som strammer til mot slutten. God fylde og smak av plommer, hint av rosiner og urtekrydder. God lengde. 87 poeng 🍷




Proyecto Garnachas de España Salvaje del Moncayo
Varenr. 2106901 (Testutvalg) – Kr 154,80

Ribera del Quelles, Aragon, Spania. 100 % garnachafra 55 år gamle vinstokker. Lagret på ståltank og fem måneder på franske fat. Innbydende duft av røde bær, rød lakris og blomster. Middels fyldig, saftig vin med stor fruktighet, miks av røde og mørke bær, rørte blåbær, markjordbær og bringebær. Litt kort ettersmak, men en fin vin i denne prisklassen. 85 poeng 🍷

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: