Basisnyheter på Vinmonopolet i juli (2017)

Julinyhetene i basis- og testutvalget på Vinmonopolet teller 58 viner denne gangen. Slippet er helt på det jevne uten de helt store stjerneskuddene, men noen godbiter er det jo. Her er mine ti på topp.

Pétillant Naturel (av og til forkortet Pét Nat) er en fransk betegnelse på en vin som ligger et sted mellom musserende og perlende. Den lages etter methode ancestrale-metoden som betyr at vinen tappes før alt sukkeret er brukt opp og gjærer ferdig på flasken, noe som gir bobler og gjerne litt restsukker. Den hippe Pét Nat-trenden vil appellere til noen og vil finne sine tilhengere, men vil aldri komme i sjangeren “folkevin”.
Super Modeste Pétillant Naturel Vin de France
Varenr.  7732801 – Kr. 188,90
Pét Nat på ugni blanc og vermentino fra Provence. Skyet, lys oransje på farge. Appelsinskall på duft. Fast, kremete og syrlig med smak av oksidert eple, sitrus, streif av humle og candyfloss. Frisk og spesiell. Har det lille ekstra som viner i denne sjangeren trenger for å skille seg ut. 
Mérias Récréation Pétillant Originel Montlouis
Varenr. 7736001- Kr. 229,90 
Montlouis-appellasjonen i Loire er kjent (i den grad det er kjent i det hele tatt) for sin pétillant som utgjør omtrent 1/3 av totalproduksjonen her. En friskus på chenin blanc-druen med intens, rik duft av epler og grus. Lett sødmefullt anslag med frisk syre, og perlende mousse. Smak av mix av sommerepler (transparent blanche) og irrgrønne importepler (granny smith). Fin lengde.
Bodegas Chakra Barda Pinot Noir 2015
Varenr. 9965601 – Kr. 239,70
Argentina har lenge vært i utforskningsmodus på både druesorter og områder og her har vi en pinot noir fra det sørlige området Patagonia i Argentina. Ikke så innsmigrende forførende som pinot kan være, men likevel en solid utgave med god konsentrasjon, lekende syre, smak av jordbær med lett jordlig, urtete finish.
Fra pinot noir går vi over til Argentinas signaturdrue malbec. Det er godt å se at det tilbys malbec i et høyere kvalitetsjikt enn 120-kronersen som kan være litt saftaktig og enkel. Her har vi sommerens grillviner. 
Chakana Ayni Malbec Paraje Altamira 2015
Varenr. 7406101 – Kr. 226,50
Fra Uco Valley i Mendozaregionen. Mørke bær, streif av lakris og gasbind på duft. God frukt, saftig vin med fløyelstanniner, god lengde med jordlige jordbær i ettersmak. 
Altos Los Hormigas 2015
Varenr.  7630901 – Kr. 296,50
På duft mørke bær, noe gasbind her også. Fast, konsentrert og fyldig, rik smak av mørke bær og krydder, frukt hele veen i en lang ettersmak. Meget god.
Provence er mer en sør-fransk idyll med rosévin på bordet under bougainvilleaen. Dette har Vinmonopolet fanget opp og lanserer både hvit, rosé og røde viner fra kvalitetsregionen Bandol. Disse tre unge røde er de mest vellykkede i denne satsingen. 
Ch. Sainte Anne Bandol Rouge 2015
Varenr. 7732601 – Kr. 189,70
Druemix av 60 % mourvedre, 20 % grenache og 20 % cinsault. 20 måneder på store, brukte fat. Kompleks på duft med kristorn og seder over mørke bær.  Fyldig og fruktfull vin med faste tanniner, integrert fatpreg og flott syre. 
La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015
Varenr. 7713001- Kr. 198,80
70 % mourvèdre, 16 % grenache, 2 % carignan, 6 % cinsault 6% syrah. Konsentrert, ungdommelig mørk frukt og krydderurter på smak. Fyldig vin med faste, kantete tanniner og frisk syre. Lang ettersmak med med varmende avslutning.
Bunan Moulin des Postes Rouge 2014
Varenr. 7732201 – Kr. 217,50
61 % mourvedre, 29 % grenache og 10 % syrah Velduftende rødvin med mørk frukt og streif av lavendel på duft. Fyldig og konsentrert med rik frukt og frisk lengde. Tradisjonell, lett rustikk stil. 
 
Cooper Mountain Pinot Noir 2015
Varenr. 7734601 – Kr. 269,70
Pinot noir fra Willamette Valley, Oregon, med god intensitet av mørke bær, plomme og krydder. Middels fyldig og bløt, men likevel med en viss fasthet i tanninstrukturen. Urtete friskhet, noe fat og lang ettersmak. 
Ch. La Croix Romane 2014
Varenr.  5484301 – Kr. 229,-
Helt tilslutt en gunstig priset godbit fra Lalande de Pomerol, Bordeaux. Kompleks på duft med solbær, bakt paprika, moreller og kristorn. Fatpreget vin med konsentrasjon og intensitet til å tåle det uten at det tar overhånd. Smak av mørk frukt, fatkrydder og streif av paprika. Silkemyke tanniner. Lang ettersmak med frukt hele veien. Meget god. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: