Bulgaria i støtet

Foto: Bessa Winery
Kommunismens fall i 1989 sendte den bulgarske vinindustrien ned i et bunnløst dyp og kvaliteten på vinene kunne i beste fall kalles dårlig. Nå ser det ut til at vinden har snudd og det er igjen tid for å kikke mot vinlandet i øst.
Bulgaria har gode forutsetninger for å dyrke druer og er kjent for franskinspirerte blandingsviner laget av  cabernet sauvignon og merlot, samt gode viner på de lokale sortene mavrud, gamza, melnik og lignende. Vinene under kommunismen var billige og vellykkede, og vinindustrien var bærekraftig.
Da kommunismen falt startet en voldsom omstrukturering i landbruket. De store statlige kooperativene ble privatisert og tidligere landeiere gjorde krav på å få tilbake jordarealer. De store jordområdene ble oppstykket med mange tusen eiere. Mange av disse hadde null interesse for landbruk og druedyrking. Det ble vanskelig å få tak i druer av god kvalitet. I Norge oppnådde Bulgaria fantastiske salgstall mot midten av 90-tallet da de store produsentene solgte ut det de hadde på lager av gode viner. Da lageret av vin tok slutt begynte produsentene å jukse. Druer av all slags kvalitet ble kjøpt opp fra hvor som helst, og kvaliteten stupte.
Rett før årtusenskiftet begynte det å skje ting. Det spirte og grodde mange nye, små prosjekter ut av ruinene. Nye entusiaster dukket opp; utenlandske aktører, utvandrede bulgarere som hadde studerte i utlandet og folk som hadde drevet med vin tidligere.
Det lå i kortene at Bulgaria skulle inn i EU, og landet fikk tilgang til EU-fond for å forberede seg på å komme inn i unionen.  EU-subsidier som dekket 50 % av investeringer i landbruket gjorde vei i vellinga.
Det nye Bulgaria satser på kvalitet fremfor kvantitet. Det lages i dag bare 1/3 av tidligere kvantum. Produsentene dyrker egne druer og har lav avkastning i vinmarkene. Aktørene er seriøse og ærlige. Et mangfold av produsenter satser både på lokale druer og internasjonale sorter. 

Under er en oversikt over de fem produsentene som har viner på markedet i Norge.Dette er viner som fortjener å bli tatt på alvor, og jeg ser frem til å følge utviklingen i vinlandet Bulgaria.
Bestill opp noen flasker og prøv selv! 

Bulgarsk familiebedrift som har en visjon om å bli den beste produsenten av den lokale druen mavrud. Flaggskipet Vinica er laget i amaronestil på soltørkede Mavrud-druer. 
Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009
Varenr. 97779 – Pris: Kr. 99,80
100 % mavrud
Enkel og god mavrud. Rund og saftig vin, lett til middels fyldig stil, lite tanniner, behagelig frukt, pen syre.
Zagreus  Tiara Cuvee 2008
Varenr. 97776 – Pris: Kr. 104,90
Mavrud 70%, Cabernet Sauvignon 20%, Syrah 10%
Lett og enkel vin med duft av friske røde bær og hasselnøtter. Mangler noe konsentrasjon, enkel struktur, grei lengde.
Zagreus Vinica 2009
Varenr. 97778 – Pris: Kr. 168, 70
100 % mavrud
Mavrud laget i amaronestil med 3 måneders tørking av druene. Mørk, tanninrik og sødmefull vin med duft av moreller, krydder, fat og røyk. Krydret smak som domineres av tranebær og fat. Lett bittert streif i finish.


Telish er eid av bulgarere og historien strekker seg tilbake til 50-tallet. Ble privatisert i 1997 og omorganisert og omstrukturert. I sitt prestisjeprosjekt Castra Rubra Winery  (den røde festningen) samarbeides det med den franske ønologen Michel Rolland. De har nylig bygget hypermoderne produksjonsfasiliteter der de fremstiller solide viner i en moderne stil. Jeg merker meg at vinene er vellagede og gode, men de bærer mer preg av Rolland enn det særegne bulgarske.
Telish Cabernet Sauvignon Merlot 2009
Varenr. 97780 – Pris: Kr. 109,90
50 % cabernet sauvignon, 50 % merlot
Duft av solbær og bjørnebær. Bærpreget og saftig med rund og fyldig munnfølelse. God lengde, modne tanniner og fin friskhet. Masse vin for pengene.
Telish Pendar 2009
Varenr. 97782 – Pris: Kr. 139,70
55 % rubin, 45% merlot
Rubin er en krysning mellom syrah og nebbiolo. Nøtter, vanilje, urter og bjørnebær på duft. Fyldig, dempet friskhet. Svært fatpreget vin der frukten forsvinner litt i sjokoladevanilje.
Telish Dominant 2009
Varenr. 97777 – Pris: Kr. 149,80
50 % cabernet sauvignon, 50 % syrah
Bløt og fyldig vin, fatpreget, runde og modne tanniner, vellaget med smak av bjørnebær, moreller og fat. Fin friskhet. God lengde.
Telish Castra Rubra 2008
Varenr. 97775 – Pris: Kr. 226,70
43 % cabernet sauvignon, 42 % merlot, 15 % cabernet franc.
Rund, fyldig og svær i munnen. Konsentrert mørk frukt, fat, mint, sjokolade. Vellaget ny verden stil. I blindsmaking kunne jeg gått for argentinsk malbec.

Terra Tangra er en familiebedrift bestående av to entusiastiske brødre som satser på høy kvalitet og viner med konsentrert frukt. Står for Bulgarias første økologisk sertifiserte vin.
TT Organic Cabernet Sauvignon Merlot Mavrud 2009
Varenr. 97788 – Pris: Kr. 119,80
Klassisk bulgarsk blend av cabernet, merlot og mavrud og den første sertifiserte økologiske vin i Bulgaria. Rund, fruktdreven og fyldig vin med smak av røde bær, urter og paprika. I samspill med mat dukker det opp tydelige kryddertoner.
TT Merlot Cabernet Franc Syrah 2009
Varenr. 97787 – Pris: Kr. 119,80
60 % merlot, 20 % cabernet franc. 20 % syrah
Ren, intens bærduft av mørke bær, grønn paprika, kristorn. Cabernet franc’en gjør mye ut av seg med paprikatoner. Tanninrik, fast med god og ren frukt. Fin matvin.
Terra Tangra Roto 2008
Varenr. 97789 – Pris: Kr. 297,90
40 % cabernet sauvignon, 25 % merlot, 15 % syrah, 10 % cabernet franc, 10 % mavrud.
Terra T angras toppvin er en moderne, sødmefull og fatdominert vin med masse tanniner og smak av svisker og tørket frukt. Mangler friskhet og har varm, merkbar alkohol. En vin som vil alt for mye og som det er nedlagt mye arbeid i, men som ikke riktig får det til enda. Bør dekanteres noen timer før servering.
Edoardo Miroglio eies av en italiensk tekstilmagnat med samme navn og som også driver vingården Tenuta Carretta i Piemonte. Miroglio lager robuste og strukturerte viner i en elegant stil og benytter både lokale og klassiske druesorter. Anerkjent melnik-produsent i Bulgaria. Viner på melnik lagrer godt, og eldre utgaver kan ofte minne litt om nebbiolo.
Edoardo Miroglio Melnik Iztoria Bez Kray 2009
Varenr. 97792- Pris: Kr. 143, 40
100 % melnik
Elegant vin, frisk og saftig med duft av plommer, tørket frukt og et streif av rulletobakk. Middels kraftig vin med velkomponert struktur. Savner litt mer intensitet i frukten, men alt i alt en vellykket vin.
Edoardo Miroglio Bouquet Iztoria Bez Kray 2011
Varenr. 97786 – Pris: Kr. 145,50
100 % bouquet
Bouquet er en av Bulgarias unike druesorter, og er en krysning mellom den lokale melnik og pinot noir. Ren, fruktig og energisk nese. Sødmefullt anslag, fin friskhet. Smak i retning jordbær, villbringebær og bjørnebær med et streif av krydder. Minner litt om en god Côtes du Rhône. Spennende.
Edoardo Miroglio Pinot Nero Reserve 2009
Varenr. 97791 – Pris: Kr. 216,60
100 % pinot nero
Druetypisk pinot nero med god intensitet og fin friskhet. Druematerialet tar eiken godt, selv om det gjerne kunne vært noe mer konsentrasjon. Smak av røde bær overstrødd med krydder og en touch av røyk.
Bessa Valley Winery er et fransk-tysk prosjekt som ble etablert på slutten av 90-tallet av Grev von Neipperg som også eier og driver 5 vinslott i Saint-Émilion, Frankrike. Vinmaker Marc Dworkin er også kjent for å ha produsert Bulgarias første ”kultvin” – Redark – i samarbeid med vinprodusenten Damianitsa.

Bessa Duo by Enira 2009
Varenr. 97790 – Pris: Kr. 141,30
70 % merlot, 30 % syrah
Duft av skogbunn og skogsbær. Fyldig og eikepreget men med saftig og solid frukt under. Kommersiell franskinspirert stil. Grei vin, men en smule ubalansert med mye fat og alkohol.
Bessa Enira 2008
Varenr. 97785 – Pris: Kr. 147,10
48% merlot, 40% syrah, 5 % cabernet sauvignon, 7 % petit verdot
Nydelig duft. Masse bær, fioler, fat. Rund, saftig og fyldig. God frukt, velbalansert vin der frukten går helt ut og har friskhet hele veien. Mye fat, men frukten tåler det. Flott vin.
Bessa Enira Reserva 2007
Varenr. 97781 – Pris: Kr. 192,50
66% merlot, 14% syrah, 14% petit verdot, 6% cabernet sauvignon
Nydelig duft her også. Mørke bær, hint av mynte. Petit verdot skinner igjennom med betagende fioler. Fast struktur. Fatet dominerer noe nå, men vil trolig integreres med tid. Fin friskhet hele veien.

Artikkelen om Bulgaria har vært trykket i Appetitt Nr. 3/2012.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: