Indisk Naan-brød med bonusdans

Danser du når du baker?

Jeg lærte Naan-brød-dansen da jeg var i India for noen år siden. Den er svært enkel og består av å gå rundt i en ring med overkroppen framover og bakover annenhver gang samtidig som man stryker/klapper håndflatene mot hverandre i store, elegante bevegelser. Det skal illudere håndbevegelsene man gjør når man baker naan-brød. Jeg danser alltid denne dansen hjemme på kjøkkenet når jeg baker naan. Jeg har før skrevet om hva kjærlige hender gjør for matlaging, og dette er noe av det samme. Det du legger sjel i blir ekstra godt.

Naan-brød er et indisk brød og antakelig det brødet vi kjenner best her i vesten. Det stekes helst på sidene av en tandoori-ovn, en stor leireovn fyrt med trekull. Jeg så forøvrig noe lignende da jeg besøkte Georgia i september, og bilde av slik brødbaking finnes i denne posten. Når brødet er ferdigstekt må man være rask på labben for å redde det fra å dette ned i det glødende kullet. De færreste har slike leireovner stående, men en glovarm jernpanne eller takke kan gjøre samme nytten

Det finnes flere halvstekte varianter i dagligvarehandelen, og det finnes også egen melblanding til Naan-brød. Det er lettvint, men det er ikke så godt som hjemmelaget helt fra bunnen.
Hjemmelaget naan-brød er ikke vanskelig, men det tar litt tid. Deigen skal heve rundt fire timer, og det er litt arbeid med utbakingen. Husk at du skal danse også!
Her er oppskriften på 12 brød (ingredienser stort sett hentet fra kokeboka Complete Indian Cooking) :

400 gram siktet hvetemel
1 1/2 ts sukker
1 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl naturell yoghurt
15 gram fersk gjær

olje til smøring av stekpannen

smeltet smør til pensling av brødene
diverse ting etter smak til å strø over brødene, f.eks. valmuefrø, hakket koriander, cumin, hakket hvitløk osv osv

Melet blandes med salt, sukker og bakepulver. Bland  melk og yoghurt og lunk det i en kjele til 37 grader. Rør ut fersk gjær i melkeblandingen.

Rør sammen gjærblanding og melet til en deig, og kna den godt til den er smidig og god å jobbe med. Mer mel kan tilsettes hvis det trengs. La deigen heve i en bolle i fire timer.

Del deigen i 12 emner og trill dem til boller. Så kommer det morsomme: Dypp hendene i melet, form avlange, flate brødkaker ved å klappe dem fra den ene hånden til den andre. Gå rundt i en sirkel mens du gjør dette og beveg overkroppen rolig fram og tilbake. (– Pass ryggen, stram magen, ville min magedans-lærer Majken sikkert sagt). Du kan også kjevle ut deigleivene.

Varm jernstekepanna til den er glovarm og sett på grillelementet i ovnen på 250 grader. Smør pannen med litt olje og stek naanbrødene på den ene siden til de hever seg litt og får stekeskorpe. Jeg får plass til to naanbrød om gangen i pannen. Legg brødene på bakeplate med bakepapir med den stekte siden ned. Pensle brødene med smør og strø over ønsket “topping”. Stek til de er gyldne og litt boblete på overflaten. Serveres varme.
Brødenen er best ferske, men kan godt fryses. Lunkes da i ovnen etter de er tint.

Indiske kvinner i Naan-brød dans

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: