Torsdagstipset: Groovy Grüner

Når dette blir skrevet er det surt og vindfullt ute, og regnet hamrer på vinduene titt og ofte. Alt ligger til rette for peiskos og rødvin, men den gang ei. Vi skal i stedet hilse på hvitvinsdrua grüner veltliner. Dette er ei drue som er i skuddet som aldri før. Engelskspråklige kaller den av og til for gru-wee (groovy), og til tross for sin friske syrlighet varmer den i høstmørket.

Grüner veltliner finner vi først og fremst i Østerrike. Etter frostvæskeskandalen i 1985 har Østerrike møysommelig gjenoppbygd sitt rykte. De er i dag en av verdens fremste leverandører av tørre, hvite viner, spesielt av riesling. Men det er grüner veltliner som er selve nasjonaldrua, og omtrent en tredjedel av vinmarkene her er beplantet med den.
Det er sagt at grüner veltliner nesten alltid gir gode viner, men aldri store viner. Dette er i ferd med å forandre seg. Grüner veltliner har vunnet anseelse også i vinkjennerkretser de senere år, og er i stand til å gi svært god kvalitet. Den gir gode viner selv med høy avkastning, men skal toppkvalitet oppnås må dyrkeren prøve å temme denne druas produktivitet.

Typisk er viner laget av grüner veltliner tørre og fruktige, med ganske høy syre og krydret duft. Man kan ofte kjenne en svak aroma av hvit pepper. De er generelt best mens de er ungdommelige og friske, men de beste grüner veltlinerne kan også vinne på lagring. De får da et mer honninglignende preg, og blir mer komplekse. De beste vinene finner vi i området Niederösterreich, der Wachau, Kremstal og Kamptal er kjente appellasjoner.
Torsdagstipset er en grüner veltliner jeg stadig kommer tilbake til. Strasser Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2008 (varenr. 13387 – Kr. 125,-) kommer fra Kamptal og produsent er Weingut Allram. Den byr på alle de typiske aromaene man finner i en god grüner; eple, fersken, hvit pepper og mineraler. Frisk og syrlig, relativt fyldig vin med en noe fet karakter. Sitruspreget smak og lang ettersmak. Dette er en flott vin til fyldige fiskeretter. Derfor: samle sammen noe god fisk, noen gode venner og en skvett fløte så blir dette en deilig fiskesuppekveld.

Deler av artikkelen er publisert i Nationen.
Flaskefoto: importøren

En kommentar om “Torsdagstipset: Groovy Grüner

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: