Torsdagstipset: Portvin og sjokolade i ekstase

Dourodalen er fantastisk, og ett av verdens vakreste vinområder. Det er nesten rart det går ann å dyrke noe som helst her. Skråningene på begge sider av elven er svært bratte, det er mer stein enn jord, det er lite nedbør og veldig varmt. Det er ikke uvanlig med temperaturer opp mot 40 grader om sommeren. Men likevel klamrer det seg rund 40 000 hektar med vinmarker fast i skråningene, hvorav 26 000 ha brukes til produksjon av portvin (tall fra 2005).
Det er en hel drøss med druesorter som er tillatt her, men det er fem varianter som brukes mest. Disse sortene har forskjellige egenskaper som blandes sammen i den ferdige portvinen. Touriga nacional gir farge og tanniner, touriga francesa gir rund og bløt stil, tinta roriz er en variant av tempranillo og gir fasthet og lang lengde, tinta barroca gir farge, struktur og har ofte høyt sukkerinnhold og tinta cao gir pikant smak og er god i viner som skal lagres lenge.

Hvis du er tilhenger av rødvin og mørk sjokolade så skal du prøve å bytte ut rødvinsglasset med et lite glass portvin. Mange portviner har faktisk også et lite snev av sjokolade på smak. Smith Woodhouse Late Bottled Vintage (LBV) 1999 (#11093 – kr 255,-) er en slik vin. Den er laget på de tradisjonelle portvinsdruene fra en enkelt årgang. Den er så lagret i fire år på store fat før den tappes på flaske. Deretter tilbringer den noen år i flasken før den lanseres for salg. Siden den ikke filtreres kan det være noe bunnfall i flasken, og den kan gjerne dekanteres.
Smith Woodhouse LBV 1999 har en mørk, svartrød farge, og en betagende duft av svart pepper, moreller, bjørnebær, plommer og sjokolade. Dette er en søt vin som holder 20 % alkohol. Fyldig og fast med konsentrert frukt og smak av moreller, tørket frukt og mørk sjokolade med et ørlite innslag av bitterhet i finish. Lang og god ettersmak. Prøv portvinen til en mørk svampaktig sjokoladekake, kokesjokolade rett fra papiret, sjokoladefondant, konfekt, twist og ellers alt hva et sjokoladeelskende hjerte kan begjære. Jeg fant en kakeoppskrift på bloggen Mat, Vin og Musikk: Sjokoladekake med ricotta og pistasjenøtter. Ingredienser er innkjøpt, portvinen lagt til kjøling og nå skal det bakes. (…og etterpå skal det trimmes…tror jeg)

Flaskefoto: importøren

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: