Et blendene hvitt smil…

…kan være vanskelig å vise frem hvis du nettopp har drukket rødvin. Etter vinmesser og smakinger der det smakes et betydelig antall viner ser jeg som regel ut som en morgentrøtt vampyr som har lesket seg med blod hele natten.

På disse messene har jeg forøvrig også en tendens til å få rødvinsavtrykk mellom øyenbrynene. Ja, riktig. Mellom øyenbrynene. Glassets kant farges rødt det også, nemlig, og med nesen dypt i glasset stanger kanten akkurat mellom øyenbrynene og etterlater et stadig rødere merke. Er jeg riktig heldig har jeg fått avtrykk etter glasskanten som snor seg oppover fra begge munnvikene i et bredt Joker-smil også. Veldig lekkert.

Fargepigmentene i rødvin er heftige saker. Fargen sitter hovedsakelig i druens skall og kalles anthocyanidin. Anthocyanidin er ansvarlig for rød, lilla og blå farge i planter, blomster, frukt og bær. Det finnes også druer med farget fruktkjøtt, men det er av mindre betydning her. Konsentrasjonen av pigmenter varierer med druesorten. Noen har tykkere skall og mer farge enn andre. Fargen varierer også etter hvor stor drua er, hvor moden den er, hvor stor avkastningen det er i vinmarken og hvordan været har vært i sesongen.

Hvordan vinmakeren får ut fargestoffene er også av stor betydning for en rødvins fargeintensitet. Her er temperaturen en viktig faktor. Likeså hvor lenge drueskallene er i kontakt med mosten og metode for å blande most og de faste bestandelene (skall og steiner). Anthocyanidene vil raskt binde seg til tanninene som trekkes ut og danne pigmenterte tanniner. Videre detaljert forklaring om den kjemiske prosessen som finner sted skal ikke jeg begi meg ut på.

Rødvin er, sammen med kaffe og te, en av de vanligste årsakene til misfargede tenner. Noen tenner ser ut til å ta opp farge lettere enn andre (jeg vet, jeg vet) Det skal ikke mange munnfuller til før tennene viser seg fra en ganske usexy side.

Å pusse tennene rett etter inntak av rødvin er ikke særlig lurt da emaljen er svekket av syren i vinen. Pusses det nå kan emaljen skades. Når syren etser i vei på emaljen din gjør den tennene enda mer mottakelig for farge. Syre fra hvitvin, eller juice for den del, påvirker tannemaljen i like stor grad som rødvin. Hvis du holder deg til hvitvin hele kvelden og tar en kopp kaffe til slutt er muligheten for misfarging stor. Det er nesten verre med et kaffebrunt smil enn et rødvinssmil.

Så hva gjør man?

Den fremste løsningen er å skylle munnen godt i vann og la spyttet ditt ta hånd om helingsprossessen av emaljen. Puss godt etter det har gått noen timer.

Nødløsninger er å spise et eple eller skylle munnen i hvitvin. Det blir ikke noe lindring for emaljen, men det tar vekk noe farge. Det er også mulig å gni forsiktig over tennene med tørkepapir eller lommetørkle. Er du hysterisk opptatt av et blendene hvitt smil kan du drikke vinen med sugerør (nei, nei, nei).

For mer langsiktig bruk er det noen kjerringråd for hvitere tenner man kan prøve. Ett av dem er å bruke bakepulver. Et annet er å pusse tennene med salvieblader. Jeg har brukt tørket salvie kjøpt på apoteket, og det fungerer ganske godt. Tennene blir glattere og fargen blir noe bedre.

Men husk nå på, kjære venner, et ekte smil sitter i øynene ikke i tennene. 

En kommentar om “Et blendene hvitt smil…

Legg til din

  1. Bra tips å unngå ivrig tannpuss etter større smakinger. Jeg gjorde det en gang og hadde etterfølgende tannverk i flere dager på grunn av at det fjernet det lille som var igjen av den stakkars emaljen 🙂

    Mvh K

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: