Amerikansk stolthet

Tidligere i år gjorde jeg en musikalsk reise i sørstatene i USA. Til bluesens fødested og rockens opprinnelse. Den lille historien jeg nå skal fortelle handler om musikk, alderdom og amerikansk stolthet.

 

Vi befinner oss et sted mellom New Orleans og Memphis, på en vakker hjuldamper som padler seg oppover Mississippi. Båten heter American Queen og er etter sigende den største dampbåten som noensinne er bygget. Hun frakter cruiseturister opp og ned The Mighty Mississippi og stopper underveis på plasser det er verdt å stoppe på. Alderen på passasjerene er 75+ med noen unntak. Godt inn i pensjonsalder altså. Et tydelig tegn på aldrende klientell er en episode der det oppsto kø i gangen fordi en rullator hadde kilt seg fast mellom veggen og en vasketralle. Bingo klokka tre og ettermiddagslur er også et lite signal på aldersgruppen ombord. Jeg ender ofte opp på pensjonistur når jeg drar på ferie. Jeg liker at ting av og til kan gå sakte i en verden som spinner alt for fort rundt. Jeg liker å høre historier fra levde liv og kanskje dikte opp de spennende livshistoriene til mine medpassasjerer.

Det går ganske tregt hele dagen. I tøffeltempo. Men så er det kveld og musikalsk show i salongen. Jeg sitter i en balkonglosje og betrakter menneskene under. Husorkesteret slår an en rytme, blåserrekken stemmer i, kjente åpningstoner fra hovedsakelig 50-60 tallets slagere, med sidesprang til både 40-årene og 70-årene starter. Da skjer det. En fot begynner å vippe, hoder nikker i takt, mannen som sover med gapende munn i salongen etter lunsj tapper takten med fingrene på bordet foran seg. Disse menneskene er absolutt ikke ferdige med å leve.  Selv om kroppen ikke alltid spiller på lag, håret er grått eller totalt fraværende og dameblusene er særdeles blomstrete. Det er som om musikken får fram hvem de virkelig er. Den ekte personligheten som har vært inni der i barndommen, gjennom ungdomsårene og inn i voksenlivet.

Det spilles swing. Det ungdommelige ekteparet i midten av 70-årene entrer gulvet. De har danset sammen før. Mange ganger. De kjenner hverandres bevegelser, hverandres rytme, vet hvordan det skal gjøres. Det er ingen innlærte turer eller fiksfakserier, det er bare pur harmoni mellom to mennesker som har levd lenge sammen. Som alle andre har de sikkert hatt sine utfordringer og tunge dager, men i kveld smiler de kjærlig til hverandre og gir seg hen i swingrytmene.

Kvelden etter vi har besøkt slagmarkene i Vicksburg er det patriotaften i salongen. Det 47 dager lange slaget ved Vicksburg i 1863 var vendepunktet i den amerikanske borgerkrigen, en blodig krig som fortsatt vekker sterke følelser i det amerikanske samfunnet. Denne kvelden er det sanger som hyller Amerika som spilles. Det er jubel, snørr og tårer i salongen. Den gamle damen som for litt siden måtte ha hjelpe for å få satt seg ned i stolen foran scenen reiser seg. Hun reiser seg først av alle da God bless America spilles til slutt og tekstlinjene lyder “God bless America. Land that I love. Stand beside her and guide her, thru the night with a light from above». Ryggen er rak, slitne nakkemuskler strammer seg og holder hodet rankt hevet. En velbrukt hånd legger seg over hjertet. Den eldre kvinnen ærer landet sitt med alt hun har, og det er svært rørende å se på.

IMG_1192

I patriotismens ånd passer det jo godt å gå over til amerikansk vin. (Nå, var ikke det en elegant overgang? Dette er jo en vinblogg tross alt) Amerikansk vin er nemlig et av fokusområdene i septembernyhetene på polet og det er spennende saker på gang. De mest eksklusive vinene ble solgt på 20 utvalgte pol og de få flaskene føyk ut på et blunk. Men det er ikke for sent å skaffe seg noen av de andre nyhetene. Det er ikke billige viner det her, men gode er de.

Vi begynner med de kraftige sakene.

7611301-1

Long Meadow Ranch Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013

Varenr. 7611301- Kr. 499,90

Solbær og urter, fast struktur, rik frukt, integrert fat, frisk og saftig frukt med litt undermodent cabernetpreg i avslutningen som gir et svalt og litt slankere fruktuttrykk enn man forbinder med Napa Cabernet Sauvignon.

 

9302801-1Bonterra The McNab 2013

Varenr. 9302801 i BU – Kr. 350,-

66% cabernet sauvignon, 17 % merlot, 4 % malbec, 10% cabernet franc, 3 % petite syrah. Fyldig, svær og konsentrert, mørke bær, cassis, plomme, mokkabønner, kaffe og vanilje. Tydelig fatkarakter, men den rike frukten bærer den pent. Faste og finkornede tanniner, ok friskhet. Lang ettersmak med varm avslutning. En mastodont av en vin.

Vi toner ned et par hakk og går over til en lekker pinot noir.
9714401

Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2014
Varenr.  9714401 i basis – Pris: 349

God intensitet på nese, jordlig, jordbær, bringebær, litt hest og fatkrydder, alt veldig integrert. Flott og konsentrert pinotfrukt understøttet av fat. Stor finesse og stødig håndtverk. Jeg registrerer at denne har fått litt blandet mottakelse, men jeg syns det er en flott vin man bør unne seg en flaske av.

Så er det klart for helt nye toner fra USA med vin som er lettere og friskere enn de vi er vant med fra den kanten. Valdiguiédruen ble tidligere kalt Napa gamay i California. I 1980 kom den franske ampelografen Galet og fant ut at det var samme drue som den franske valdiguié, også kalt gros auxerrois. Denne drua kommer fra sørvest i Frankrike og var skattet for sin evne til å produsere store avlinger, gjerne på bekostning av kvalitet. I dagfinnes den knapt i Frankrike, men gir nå fruktige og saftige viner i California. (kilde: Oxford Companion to Wine)

7854801-1Broc Vine Valdiguié 2015 

Varenr.7854801 i basis – Kr. 284,80

Mørk og moden frukt på duft. Smak av plomme, kirsebær, mix av overmoden frukt og friske, syrlige røde bær. Frisk syre, ok lengde med fast finish.

 

 

7863201LIOCO Valdiguie Lolonis Redwood Valley 2015 

Varenr. 7863201 i basis – Kr. 298,80

Pepret, mørk frukt på duft, rund vin med god konsentrasjon, fast med en saftig syre og fruktig ettersmak. Vellaget, lav alkohol og flott fruktighet.

 

 

 

7758301-1

Evening Land Seven Springs Gamay Noir 2015 

Varenr. 7758301 i basis – Kr. 299,90

Gamay fra Oregon. Lett og saftig, moderat konsentrasjon, saftig frukt, litt pepper, elegant, leskende og lekende syre, god lengde. Sjarmør på den lette og friske siden.

 

2 kommentarer om “Amerikansk stolthet

Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

opp ↑

Oppdag mer fra I Glasset

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese