Mekanisk avromantisering

I dag har jeg lett etter videoer på YouTube om forskjellige nyvinninger innenfor mekaniske innretninger innenfor vinproduksjon. Jeg har sett på drøssevis av klipp, og det er ganske fascinerende å se hvor automatisert mange av prosessene innen vinproduksjon har blitt.
Det er ikke mye sang og munter stemning i vinmarken etter en dag med hard drueplukking. Eller forsiktig tråkking av druer med bare ben. Bobling og putring i et lite gjærkar med en som av og til rører rundt med ei tresleiv…
Men er det bra eller dårlig med slik mekanisering? Svaret er delt. Tidligere gikk kritikken mot de mekaniske høsterne på at de var for brutale med druene, med påfølgende risiko for oksidering, at det ble med uhumskheter, rusk og rask i plukkingen og at druene ikke ble sortert. Selvfølgelig svarer produsentene på slikt med bedre produkter. Myk silikon og plast er snill mot druene, og små vifter blåser druene rene. Hydrauliske løsninger gjør at maskinene kan jobbe i brattere lende. Raskt går det også, og det kan jo være en fordel hvis det er ventet uvær eller andre grunner gjør at druene burde i hus litt kvikt. Billigere vin blir det også, når produsenten slipper å betale alle folkene som maskinen erstatter.
Men særlig romantisk er det jo ikke, og jeg tror følelser må ta litt av skylda for eventuell ugleseeing av mekanikk. Vi liker ikke helt at vin er industri. Det er hyggeligere å se hest pløye mellom rankene og drueklaser bli håndtert med kjærlige hender. Kanskje blir det bedre vin også, med ekte kjærlighet?
Videoene under (ublu stjålet fra youtube og plassert her) viser en rekke mekaniske operasjoner. Hva synes du?

 

Mekanisk innhøsting

 

Mekanisk sortering

 

Mekanisk «crushing»
Pumping over
Mekanisk beskjæring 

 

Tapping på flaske

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: