Godt kjøp?

Er det virkelig et godt kjøp å betale penger for et produkt som er tilsatt 10 prosent vann og salt?

Det mener Rema 1000 som i disse dager kommer med sin nye «Godt Kjøp»-serie med 17 forskjellige produkter av mindreverdig kvalitet for å «gi kundene bedre valgmulighet». Hmmm?!

Noen ganger kan man bli ganske fortvilet over dagligvarekjedenes mangel på kvalitetsfokus. Billig skal det være, men kvalitet tror de forbrukeren gir blanke blaffen i.

«Det er sluttsummen på kassalappen som teller» påstår Rema 1000. Nei, det er ikke det, Rema. Det er det som er oppi vogna som er viktig. Det er smak og kvalitet som teller. Kanskje ikke for alle, men for svært mange.

Kyllingfilet med saltvann smaker ikke godt. Konsistensen er gummiaktig, smaken er kunstig og teksturen gir ingen spennende opplevelse i munnen. Hva gjør det med vårt kosthold når man jevnlig inntar kyllingfilet med tilsatt vann og salt, gjerne blandet med et krydderpulver fullt av mer salt og e-stoffer. Vi vet at saltinntaket bør ned og at mange av e-stoffene er skadelige. Vi lærer ikke våre barn hvordan man lager mat, vi lærer dem å varme opp. Det er trist.

Jeg blir enda mer trist av å handle dagligvarer. Rekke på rekke av ferdige supper, sauser, ferdig kokt mat i vakuuminnpakning som bare skal slenges i en kjele med vann for å varmes, ting som bare skal tilsettes et par spiseskjeer olje og vann for å forvandles til den lekreste delikatesse. Hva er det vi er i ferd med å gjøre? Skolestilen fra 80-tallet der framtidsvisjonene inkluderte næring i form av en pille og pulver er skremmende nær virkeligheten. Hørte jeg bedre valgmulighet? 

Jeg vil nemlig ikke ha det sånn. Jeg vil ha en saftig, langsomtvoksende kylling å sette tennene i. Jeg vil gå inn i en butikk med en fenomenal ferskvaredisk der jeg kan diskutere stykningsdeler med fagpersoner som kan kjøtt. Som pirre fantasien min med setninger som «I dag har jeg fått inn noe spennende…» eller bare peke stolt på store kjøttstykker i disken mens han/hun nikker sakte og smiler vitende. Jeg vil bli spurt om jeg vil ha lammelåret utbenet. Jeg vil kjøpe fisk som nettopp har kommet opp av vannet, og ja, den skal helst være viltfanget. Jeg vil at fiskehandleren skal kunne svare når jeg har spørsmål. Jeg vil bli inspirert i butikken. Bli sulten av å se på alle de gode råvarene.

Vi som er opptatt av kvalitet på mat bør si ifra om dette på en mye tydeligere måte.

Kvalitet: Grønnsaker fra Frosta

Kvalitet: Spesialiteter (her sees flåing av høglandsfe)

Kvalitet: fritt valg av stykningdel (her rådyr)

Kvalitet: fersk fisk

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: