Kan en vegetarianer drikke vin?

Det er mange grunner til at noen ønsker å ha et vegetarisk kosthold. Noen gjør det fordi de ikke liker tanken på å spise dyr, andre gjør det av helsemessige årsaker.
Vegetarmat i sin enkleste form
Vin er laget av druer, en naturlig vekst som lever av jord, vann og sollys. Druene gjæres og blir til vin. Det er således ikke noe som taler imot at en vegetarianer skal kunne drikke vin. Det er underveis i vintilvirkningen vegetarianerens problem oppstår. For at vinen skal se delikat ut må den klarnes og stabiliseres. Til dette brukes ofte stoffer av animalsk opprinnelse. Disse stoffene koagulerer eller absorberer ørsmå partikler i vinen. Hvis ikke dette gjøres kan vinen bli skyet og grumsete. Bindestoffene påvirker også tanniner i vinen. Slik klarning blir gjort for å spare tid. En vin vil vanligvis klarne av seg selv hvis den får tid nok.
En pasjonert vegetarianer ønsker ikke å drikke vin som har hatt noe med animalske stoffer å gjøre. To av klarningssubstansene er som regel uakseptable. Det ene er gelatin som utvinnes fra knokler o.a. fra dyr. Det andre er isinglass som er et protein fra svømmeblæren fra stør og annen ferskvannsfisk. Andre vanlige klaringsstoffer er eggehviter og melkeprotein (kasein). 5 eggehviter er som regel nok til å klarne et 225 liters fat med vin. Viner som selges som ”vegetar-vin” eller noe i den duren er klarnet med det organiske materialet bentonitt som er en slags leire.
Uansett metode så fjernes bindestoffene før flasketapping, og det vil kun være ubetydelige spor igjen i vinen. Det finnes intet lovverk som pålegger produsenten å si noe om klarningsmetode på etiketten. Unntaket er viner fra Australia og New Zealand der det er påbudt å oppgi stoffer som kan gi allergiske reaksjoner.
Det er ikke lett med en generell vinanbefaling til vegetarmat. Det kan jo være omtrent alt mulig. Grønnsaker er naturlig nok en viktig del av en vegetarianers kosthold. Rå grønnsaker er vrient å kombinere med vin. Når du koker grønnsakene forandrer de smak og tekstur. Grønnsaker blir ofte søtlige ved varmebehandling og en vin med ørlite sødme kan være en fordel. En av grunnreglene i mat og vinkombinasjon er at animalske fettstoffer i kjøtt krever tanninrike viner. Snur vi om på dette kan vi si at vegetarmat stort sett må ha viner uten mye garvestoff.


Deler av artikkelen er publisert i Avisa Sør-Trøndelag

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: