Legender på glass – del 3: Middagspause i burgundermodus

Vi sier oss ferdige med Château Margaux for denne gang, og går for en hvilevin før vi tar middagspause. Dette er jo en «helt vanlig» onsdag på jobb blir vi enige om, og matpause – det må man jo ha. 
Hvilevinen er Château Giscours. Nok en Bordeauxvin, 3. cru fra Margaux-appellasjonen. Vi er tilbake i 1966 med denne flasken. Her hjemmer er det for tiden 2005-årgangen som er i salg til den nette sum av 835 kr. (varenr. 50498). Kanskje en idé for kjelleren? Skal tenke på det.
1966 Ch. Giscours – Tett, mørk rødfarge. Konsentrert nese med solbær, paprika, tobakk, seder, ørlite volatil? Ungdommelig stil, men likevel er det noe hermetisk over den – litt jern-blodaktig, men frukten er god. Velbalansert med god lengde. 87
Hjemmesiden til Ch. Giscours er forøvrig verdt å titte innom. Informativ side med sære lydeffekter. 
Men så, middagstid. Midt i all Bordeaux’en blir vi plutselig i humør for burgunder. Jo, hvorfor ikke.
Vi finner fram en lekkerbisken til aperitiff: 


1993 Henri Jayer Vosne-Romanée
ren og intens pinot, kjølig, røde bær, sensuell og innbydende aroma.
Konsentrert og deilig, sødmefull, fløyelsmykt smyger den seg inn i munnen og blir der. Herlig struktur, kompleks og rik. Veldig pent eiket, bare et kinnstryk av vanilje. Merkbar alkohol. Liker godt den unge, flotte frukten. Elegant, men samtidig med et røft og mektig preg. Vidunderlig vin! 
98
Vi får et kjøttstykke fra bogen på okse (eller ku) på bordet. Det er langtidsstekt på 80 grader, mørt og smaksrikt. En innkokt rødvinssaus og potetmos følger kjøttet. Vi er fortsatt i Burgund-modus og åpner…


2001 Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 
Mineralsk, tett, ung, rød frukt, appelsinskall. Deilig frukt, ren og pen, flott fylde, lang, lang, lang. Merkbar alkohol (13 %) Litt røff stil på en veldig elegant måte. Meget flott vin. Vellaget.

96

Mens vi er inne på Burgund. Under er et videoklipp av den eminente Jancis Robinson som forteller om Burgund, Vosne Romanée og pinot noir. Overevnte Henri Jayer intervjues mot slutten av klippet. En svært seerverdig videosnutt. Anbefales!

2 kommentarer om “Legender på glass – del 3: Middagspause i burgundermodus

Legg til din

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: