Legender på glass – del 2: Magiske Margaux

Château Margaux-fasaden i all sin prakt. 

Det gule slottet i Margaux er litt av et syn, og er ett av verdens mest kjente vinslott. Så berømt er slottet at enkelte mennesker kaller opp barna sine etter det. Jeg har ikke gjort det, men jeg hadde en ku engang som het Margaux. 
Vi tar fatt på en av kveldens hovedattraksjoner, førsteveksten Château Margaux i flere gamle årganger. For et par uker siden gjestet Ch. Margaux Norge for første gang, og jeg har gått i Margaux-rus siden. Ikke bokstavelig rus, selvfølgelig, det hadde blitt altfor kostbart. Men åndelig Margaux-rus er en god følelse. Jeg har besøkt slottet to ganger, men kun smakt noen få årganger herfra tidligere, og aldri noe riktig gammelt. Det ble det en forandring på nå. Engelsk tekst i kursiv er årgangsbeskrivelser fra slottets hjemmeside.


1967 Château Margaux
1967 Château Margaux is a very attractive vintage and a good example both of the genius of the terroir and of an era when the aim was to make wines with balance and finesse. Today, this wine shows a particularly fine, distinguished and very mature nose, possessing a lot of breed. So enjoyable! On the palate, the smoothness of the texture comes through; the tannins are ignored as we focus on the pleasure and enjoyment. Of course, the overall impression is one of a rather light wine, with perhaps some dryness in the finish, but the whole is a really pleasing wine… A very good bottle to drink now. (September 2002)
Å nei, med nesen i glasset kjenner jeg gammel kjeller, er det kork? Våt papp, veldig korkaktig det her.

Men… det gamle kjellerpreget luftes vekk. Vinen åpner seg, blir veldig floral og lekker. Røde bær, tobakk og gule roser.  – Roquefort, sier Anita. Enig.
Elegant vin med god friskhet og pen frukt, plommeaktig. Silkeaktige tanniner, tørrer noe i finish. Kunne hatt lengre ettersmak og mer kompleksitet. Likevel god vin. Etterhvert syns jeg korkpreget kommer tilbake. Spesielt i munnen. Hmmm. Vi er ikke sikre på denne.  
86
1961 Château Margaux

It has sometimes been said that 1961 was the greatest vintage since 1900. Our memory does not always serve us well, but there is no doubt that this vintage displays quite extraordinary qualities, which we were not to find again, in any case, until the 1982 vintage. 1961 not only benefited from remarkable weather conditions, but also from the first achievements of what was called «modern oenology» under the inspiration of Professor Ribereau Gayon and Doctor Emile Peynaud. Château Margaux 1961 is a sumptuous wine, at the same time tender, harmonious, rich, very dense and full of freshness. Its bouquet is unique : over the smell of undergrowth, so characteristic of the great wines of that era, comes a layer of indescribable fruity and floral fragrance… Smelling this wine is a moment of unforgettable excitement, of pure emotion ! The sensations that come through on the palate are a harmonious match to the aromatic festival on the nose : its tannic density asserts itself smoothly and delicately, the finish is a strong and yet tender caress. A really wonderful wine. Today, the 1961 has lost none of its freshness, even though the magnums are starting to show more consistency than the bottles. Of course, it can be opened now, but it was built for eternity… (February 2007)

– Er flaska god, er 1961 veldig bra, sa Mr. Pontallier da han var i Norge. Vi håper flaska er bra, og skjenker forsiktig i glassene. 
En flott farge, tett dyp rød. Virker veldig ung. Intens, tung duft, solbær, tranebær, fioler og andre florale elementer, men ikke veldig fremtredende. Noe fat. Fyldig og tung vin, smaker blodig biff, har bløte tanniner, akkurat nok til å gi struktur, men fast i sidene. Lang. Konsentrert og tung, fantstisk frukt, lang og deilig. Velbalansert, kompleks, kommer stadig nye ting.
95
1945 Château Margaux
1945 is a legendary year! In symbolic fashion, a great vintage came along to celebrate the end of the Second World War Château Margaux 1945 is a very powerful, concentrated, mature wine, with a fine, complex bouquet, which is more elegant than the 1947 and 1949, which seem to have been more affected by the extreme heat of the summer. This wine possesses all the attributes of an outstandingly great vintage of its generation. The tannic freshness remains present on the palate and will very probably enable it to age even longer. (September 2002)
Å smake vin fra fredsåret er alltid spesielt. Det høres ut som det er noe jeg gjør jevnlig. Det er det nok ikke, men den følelsen av historie er gripende med gamle viner. Men denne krigsvinen skuffer meg. Den dufter eplekjeller, litt som calvados uten alkoholen, nedfallsfrukt og hermetisk sopp. Så kommer det florale litt til overflaten. I munnen har den grei frukt, men virker også noe metallisk og syrlig. Er det dårlig flaske? Tørre tanniner i finish. Avslutter også noe metallisk. Jg ga den i utgangspunktet 82 poeng med spørsmålstegn. Jeg var nok litt vel streng der, for vinen endrer seg, åpner seg, mister det epletynne og blir mer som forventet ut i fra de forrige vinene. 
87-88
1934 Château Margaux
At last, a very good vintage ! The only one in the 1930s Château Margaux 1934 is still superb. It displays a deep, dense colour and a fine, fresh, complex bouquet. On the palate, it is powerful and rich with tannins coming to the fore, but drying a little in the finish. The quality of the bottles is now inconsistent, but most of the magnums are very good. It is obviously a wine to drink now, which in the future can only lose the wonderful qualities it has now.

Aiaiai, for en vin! Elegant, floral med masser av rød frukt, anis, svisker og fiken, så detter den litt, svinger, blir enda mer blomstret og fiolaktig. Dette er Ch. Margaux på sitt beste. Sødmefull frukt i munnen, fiken, moreller, alt bare faller på plass. Alle vinens elementer passer sammen som brikker i et puslespill. Heleheten er slående, mellomrommene mellom puslespillbitene viskes ut i ren harmoni, og bildet er komplett. Flotte tanniner, myke, men strukturgivende, tørker ikke. Saft av viltkjøtt, god frukt, veldig fresh og ekstremt lang.

98-99
1929 Château Margaux

Ah, 1929 ! That legend of vintages that will always be remembered as the year of the century. Its reputation was made all the more glorious by the fact that immediately after, the 1930s were really catastrophic, and then war broke out It was not until 1945 that anything comparable in quality was produced. It was only a space of sixteen years, but everyone had the genuine impression that it had been a century… Château Margaux 1929 is indeed a marvellous wine, whose bottles have unfortunately become inconsistent. We had the opportunity, a few years ago, to open a few at the same time. Around one out of three was in decline, another was fine, but a bit tired, and the last one… just marvellous ! An incomparable, indescribable finesse; a silky, long, delicate feeling on the palate… Sheer happiness…

Grumsete og oransje på farge. Det stikker i nesen. Denne vinen er så volatil som det går ann å få det. Det lukter mer neglelakkfjerner enn neglelakkfjerner gjør i utgangspunktet. Madeiraaktig med nøtteaktig finish. På god vei til edikk. Tilsett litt nykvernet pepper og olivenolje og du har en eksklusiv salatdressing.
1928 Château Margaux

Château Margaux 1928 is an outstandingly great wine and is today perhaps superior to the 1929, since it has, on the whole, aged better. There is more consistency in the bottles, the wine has lost its hardness, but has kept an absolutely extraordinary freshness and richness. It may not have the great finesse of a bottle of 1929, but its freshness is far greater. Without going as far as to say that we still have to wait to drink it, we think its potential for ageing is almost in tact. Like 1870 and 1900, this wine seems to have been made for eternity…


Litt skeptisk nå, etter forrige vin. Lettelse da fargen er mørk rød, uventet mørk og ungdommelig faktisk.
Her fylles nesen med mørke bær, tobakk, blomster, sedertre, sigar. Harmoni og eleganse. 
God fruk i munnen, veldig forbauset over hvor ungdommelig og tett den er. Solbær og pipetobakk. Ørlite trekk for tanniner som tørrer litt i finish og alkoholen som stikker seg noe fram først. Men det er småpirk, for dette er meget, meget bra!
97-98

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: