Spytt ut…

Spytting er sett på som ufint. Spesielt på offentlige steder. Derfor er det unektelig litt merkelig å ha et yrke hvor nettopp dette er en viktig del av arbeidsdagen. Jeg tenker da ikke på bondeyrket, selv om jeg ikke utelukker at mange bønder også sender i vei en spytteklyse nå og da.

Jeg spytter som sagt mye. Jeg spytter hjemme i vasken og i egen spyttebolle. Jeg øver på å spytte når jeg dusjer og når jeg pusser tenner. Jeg har spyttet på ungarske slott og i italienske steinborger. Jeg har stått sammen med godt voksne menn og spyttet i vakre rosebed i Frankrike. Jeg har spyttet mellom vinranker og jeg har spyttet i magnumflasker som har en trakt stappet ned i tuten. Det siste er ganske vanlig på vinmesser, selv om det også finnes egne spyttebakker nettopp til slike formål.

De flinkeste spytterne kan stå oppreist og sende innholdet i munnen i en flott stråle opp i beholderen. Gjerne fra en meters avstand. Noen er svært treffsikre. Dette krever årelang erfaring, og en god porsjon selvtillitt. For de som ønsker å holde en noe lavere profil kan man løfte opp spyttebakken og kvitte seg med munnfullen på en ganske lydløs og forsiktig måte. Mindre hyggelig er det hvis man må spytte i en åpen bøtte eller bolle der mange andre har spyttet fra før. Er man riktig uheldig kan man få en returdusj fra bøtta. Da er det bare diskret å tørke seg og håpe ingen har sett det.

Spytting er en nødvendighet når man skal smake mange viner. Det er av den enkle grunn at alkoholen påvirker sansene, og evnen til å bedømme viner blir svekket. Det er ikke noe problem å vurdere smak og kvalitet når man spytter ut. Det er tross alt øyne, munn og nese som brukes. Da er det ikke nødvendig å svelge vinen for å kjenne hvordan den smaker. Men merkelig nok, de fleste takker nei til mitt tilbud om spyttebøtter når jeg arrangerer vinprøvinger i sosiale lag.

Men idag er det fredag, og jeg skal nyte mitt vinglass uten engang å tenke på å måtte spytte. God helg!

One thought on “Spytt ut…

Add yours

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: