Ekteskap på åremål?

Ektemannen og jeg funderte litt på dette med ekteskap forleden. Bakgrunnen var vår kommende bryllupsdag om en måneds tid. Vi har klart oss i 11 år, noe som betyr at det er stål-bryllup som står for tur. Etterhvert dreide samtalen inn på skillsmisse (noe som er helt naturlig når man snakker om bryllupsdagen, eller hva?)

Omlag halvparten av alle ekteskap ender i skillsmisse. Dette er både dyrt og vanskelig. Masse papirarbeid og slit. Men vi har funnet løsningen. Hva med å innføre ekteskap på åremål? 10 år for eksempel. Glem «til døden skiller» og alt det der. Når de første ti årene har gått kan man ta en diskusjon. Skal vi forlenge ekteskapet eller skal vi avslutte? Ønsker man å avslutte er jo saken grei, ti år er gått, ferdig med det. Hvis man derimot ønsker å fortsette ekteskapet en periode til kan man bare fornye i en ny 10-årsperiode. Dette kan gjøres med en forenklet søknad/melding om fornyelse som sendes inn på Altinn. Alternativt kan man ha automatisk fornyelse dersom annet ikke meldes. Ønsker man å avbryte ekteskapet midt i avtaleperioden kan man tegne en tilleggsavtale ved første ekteskapsinngåelse som regulerer dette. Der begge parter er enige er saken grei. Der kun den ene parten ønsker å avslutte kontrakten kan det oppstå en tvist. For å løse det kan man f.eks. bruke forbrukerkjøpsloven. Parten som ønsker å avslutte ekteskapet kan da komme med sine innsigelser. Hvis denne parten får medhold i at det foreligger en mangel ved ekteskap og/eller ektefelle kan ekteskapet heves og ektefelle returneres uten kostnader.

2 kommentarer om “Ekteskap på åremål?

Legg til din

  1. Det er det jeg sier, vi beveger oss mer og mer bort i fra de religiøse løftene vi avgir i kirken både ved giftemål, konfirmasjon og dåp. Jeg synes borgelig giftemål er flott, der lover man bare å være sammen så lenge kjærligheten varer…

    Gunn 🙂

  2. Hei Heidi, fornuftig forslag! Kan jeg også få tips om hvilke viner som passer til feiring av separasjon, skilsmisse, evt. åremålsfeiring??
    Tillykke med stålbryllup (hvilken vin skal man drikke da??)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: