Hvor mye er en bonde verdt?

De 12 årene jeg har drevet gård har vi hele tiden utviklet dette landlige foretaket med navnet Hammerfjeld. Hør bare: Vi har doblet melkekvoten til 160 000 liter. Vi disponerer nesten dobbelt så mye areal som i 1997. Vi har doblet antall kyr, og forer opp flere okser til slakt. Vi jobber dobbelt så mye som for 12 år siden, og vi har halvparten så mye fri. Vi har halvparten så mange naboer i området som driver med melk. Det eneste som har vært noenlunde konstant disse årene er pengene vi sitter igjen med. Vi jobber stadig mer og hardere for å få ting til å gå rundt. Slik er det også for svært mange kollegaer i bondeyrket. Det må være noe galt med landbrukspolitikken et sted som gjør at man må løpe stadig fortere for å klare å opprettholde kun det minste eksistensgrunnlag.

Til tross for alt strev er det ingenting jeg heller vil gjøre enn å drive denne gården. Bonden bærer ansvar på sine skuldre. Vi skal fø verden. Vi skal ta vare på naturen, dyrene og landskapet vi råder over på en god måte. Vi skal gjøre landet vakkert for turister og landets egne innbyggere.
Men er det for mye forlangt å be om respekt for vår innsats? Hvor mye er en bonde verdt? I landbruket i Norge har det vært finanskrise i en årerekke, men det er ingen som ser oss.

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: